Në fokus

July 22, 2020 | 10:04

Albina Hyseni: Dallimet midis vetëbesimit dhe arrogancës

 

Psikologët Jessica Tracy dhe Richard Robins kryen kërkime për origjinën dhe qëllimin e krenarisë. Për studimin e tyre, ata u kërkuan njerëzve të dilnin me fjalë që i shoqëronin me krenari dhe gjetën dy grupime të dallueshme fjalësh. Njerëzit i lidhën karakteristikat pozitive të krenarisë me etiketa të tilla si arritja dhe besimi. Sidoqoftë, ato shoqëronin tipare negative të krenarisë me fjalë si vetë-agrandizimi, arroganca dhe mendjemadhësia.

Albina Hyseni, Studiuar për administratën publike, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe studimet Evropiane. Njohuri të gjera psikologjike, teknike farmaceutike

Albina Hyseni, Studiuar për administratën publike, marrëdhëniet ndërkombëtare dhe studimet Evropiane. Njohuri të gjera psikologjike, teknike farmaceutike

Vetëbesimi tregon paqen e brendshme, ndërsa arroganca do të thotë të jetosh me frikë. Njerëzit krenarë duhet të kompensojnë̈ për mungesën e tyre të paqes dhe besimit të brendshëm. Sidoqoftë, njerëzit e vetë-siguruar ndjehen të aftë të bëjnë gjithçka që vjen në rrugën e tyre. Njerëzit e sigurt nuk i shohin të tjerët si një kërcënim, në vend që të zgjedhin të përdorin fuqinë e tyre për të përfituar të tjerët. Njerëzit arrogantë mendojnë se duhet të sundojnë të tjerët sepse kanë dyshime për aftësitë e tyre.

Njerëzit me vetëbesim besojnë të punojnë shumë, ndërsa njerëzit arrogantë dëshirojnë mundësi të lehta.

Njerëzit e vetë siguruar besojnë në punën në ekip, ndërsa njerëzit arrogantë duan të bëjnë gjithçka vetë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top