Pika referimi

June 23, 2020 | 8:02

Ambra Hysa: Gratë nuk ankohen, gratë janë fituese

 

Gratë! Super gratë! Gjithmonë më ka mahnitur forca e tyre e pathyeshme, buzëqeshjet mes lotëve, kapërcimi i çdo vështirësie, duke e parë dhimbjen drejt e në sy. Gratë nuk ankohen, gratë janë fituese.

Autorja, Ambra Hysa lindi në Prill të vitit 1995 në Shkodër. Ka studiuar Financë por pasioni i saj mbetet arti, psikologjia, letersia. Aktualisht punon si gazetare dhe ndan me ne vazhdimisht artikuj dhe refleksione të fushave të ndryshme.

Autorja, Ambra Hysa lindi në Prill të vitit 1995 në Shkodër.
Ka studiuar Financë, por pasioni i saj mbetet arti, psikologjia, letërsia.
Aktualisht punon si gazetare dhe ndan me ne vazhdimisht artikuj dhe refleksione të fushave të ndryshme.

Bota është një vend i ftohtë. Ka shumë vështirësi, pabarazi dhe negativitet në botë tani.

Gratë akoma bëjnë 79% të asaj që bëjnë burrat. Grave dhe vajzave të reja shpesh u mohohet edhe arsimi bazë.

Burra dhe djem të rinj përballen me presione shoqërore për të vepruar me ashpërsi dhe impulsivitet. Por për çdo përvojë, prirje apo statistikë negative ka aktivistë të panumërt, gra dhe burra, të cilët i kushtojnë jetën e tyre krijimit të ndryshimeve. Historitë e ndryshimit dhe mirësisë nuk tregohen gjithmonë. Por ata janë atje dhe aktivizimi feminist mi kujton ato histori të palexuara çdo ditë.

Aktivizimi hera-herës mund të zbehet, dhe të mbetet optimist me të njëjtin entuziazëm mund të jetë e vështirë.

Studimet e grave mund të jenë një temë mjaft e rëndë. Nuk do të gënjej, ndonjëherë mund të jetë mjaft dëshpëruese. Ju nuk mund të zgjidhni të gjitha problemet e botës menjëherë. Por në mënyrë që të përpiqeni ta përmbushni atë detyrë, duhet të jeni të shëndetshëm dhe të lumtur. Ju duhet të merrni kohë për veten tuaj.

Shikoni atë episodin që ju pëlqen gjatë mbrëmjes. Shkruani në ditarin tuaj. Pini një kafe me një mik të vjetër. Dilni për një vrap. Piqni disa embelsira. Luani me videolojërat që i pëlqeni aq shumë. Por ju lutem: merrni kohë për veten tuaj. Ju nuk mund ti shërbeni botës, nëse nuk mund ti shërbeni së pari, vetes tuaj.

Duhet të mësojmë të informohemi për mënyrën se si historitë dhe e kaluara jonë është përjetuar nga gratë. Është përgjegjësia jonë të zbulojmë histori që kanë humbur dhe t’i ndajmë ato sot me lexuesin.

Një ditë, viti 2016 do të jetë pjesë e një teksti historie. Shpresoj që të flitet se si viti 2016 ishte një vit historik për gratë kanadeze në politikë. Shpresoj te flitet për mënyrën sesi mijëra gra dhe burra të rinj u futën në mediat sociale për të luftuar për të drejtat e tyre dhe për të rritur ndërgjegjësimin për shkaqe si #Jetetezezakanerendesi,  dhe #refugjatetkanerendesi.

Shpresoj të përfshije zërat e shumtë të grave nga e gjithë bota. Shpresoj që historia të tregohet.

Ka kaq shumë mënyra për të kontribuar në ndryshim, për të gjithë ne.

Ka kaq shumë mënyra për të luftuar për barazi. Ndryshimi nuk do të ndodhë pa njerëz si ju dhe unë, duke bërë atë që mundemi për ta bërë botën një vend më të mirë.

Studimet e grave më treguan se ka shumë mënyra për të kanalizuar pasionet tona në diçka prodhuese. Shkruani një blog, bashkohuni me një grup aktivistësh. Gjeni aktivizimin që është i duhuri për ju. Kemi shumë punë për të bërë.

Ne shohim titujt, lexojmë tregimet, por ende kemi një rrugë të gjatë për të bërë. Barazia gjinore do të jetë një projekt i përjetshëm. Ai përfshin stereotipe sfiduese, thyen pengesa, njohje përvojash dhe ndryshim të ligjeve. Por ia vlen.

Gratë janë shumë keq. Unë mendoj se kjo frazë flet vetë, i thotë të gjitha.

Nëse ka diçka që unë kam kuptuar nga studimet e grave, është se ka gra inovative, pasionante, të zgjuara, me humor, krijuese, të forta përreth nesh.

Dhe kam mësuar të jem mirënjohëse për ato në jetën time.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top