Mirëqenie

July 18, 2020 | 8:01

Ambra Hysa: Pushimet familjare ndihmojnë në krijimin e kujtimeve dhe përvojave që i bashkojnë njerëzit

 

Tashmë është verë e megjithatë jemi akoma të pasigurt nëse dy muajt e ardhshëm do të kalojnë në karantinë ose në plazh; pandemia na ka detyruar të gjithë të marrim destinacionin për në kujtimet tona dhe të nxjerrim kutitë e etiketuara “Pushime”.

Ambra Hysa, diplomuar për “Financë”, e apasionuar pas letërsisë, psikologjisë, duke sjellë herë pas here reflektime të sajat.

Ambra Hysa, diplomuar për “Financë”, e apasionuar pas letërsisë, psikologjisë, duke sjellë herë pas here reflektime të sajat.

Përballë pasigurisë për të ardhmen e afërt, pothuajse të gjithë po kujtojnë pushimet e kaluara që kanë pasur me familjet dhe miqtë e tyre, argëtimin, ushqimin e mirë që kanë ngrënë, gjërat e reja që kanë mësuar dhe provuar , njerëzit e rinj që kanë takuar, pamjet që ata kanë parë.

Ajo që po na ndodh tani, është duke treguar se sa të rëndësishme janë pushimet për t’i ndihmuar njerëzit të lidhen së bashku me përvojat dhe kujtimet, edhe pasi ato përvoja të kenë mbaruar. Megjithëse mund të duket si diçka e vogël që shumica prej nesh thjesht e realizojmë çdo vit, pushimet, dhe veçanërisht pushimet familjare, janë një ‘mjet’ shumë i rëndësishëm që ndihmojnë për të krijuar lidhje më të forta dhe ndikojnë në marrëdhëniet familjare.

2

Pushimet familjare ndihmojnë në krijimin e kujtimeve dhe përvojave që i bashkojnë njerëzit dhe u mundësojnë atyre të kenë diçka të përbashkët ‘ekstra’ që i lidh me njëri-tjetrin. Është e rëndësishme të theksohet se për sa kohë që e gjithë familja kalon në të gjithë rrugëtimin së bashku, duke filluar nga paketimi deri në tërësinë e udhëtimit, dhe nuk i takon vetëm një anëtari të kujdeset për gjithçka, atëherë përvoja do të ketë efekte pozitive tek të gjithë.

Pushimet e një familje nuk duhet të jenë të shtrenjta ose luksoze në mënyrë që të jenë të paharrueshme dhe të kënaqshme. Edhe një udhëtim i shkurtër që konsiston në akomodim të thjeshtë, dhe piknikët ose aktivitetet e përditshme në natyrë mund të kenë një ndikim të madh pozitiv në dinamikën e familjes; nuk janë elementët materialë që e bëjnë atë të paharrueshëm. Pra, edhe nëse mjetet ekonomike nuk janë ideale për një pushim dy-javor të “ëndrrave” verore, ekzistojnë tre arsye pse një familje duhet të konsiderojë një pushim në një mënyrë, madje edhe një buxhet më të ngushtë: ata do të kenë një ndryshim në rutinat e përditshme, ata do të kenë mundësinë të krijojnë kujtime dhe lidhje së bashku, dhe do të jetë një mundësi  për të zbuluar dhe mësuar një horizont të ri, një këndvështrim më të freskët.

3Ja pse secili nga këta elementë është i rëndësishëm:

Së pari është mundësia e familjes për të ndryshuar rutinën. Rutinat e përditshme mund të bëhen monotone, si dhe të lodhshme fizikisht dhe mendërisht. Prindërit kanë punë, përgjegjësi, fëmijët për t’u kujdesur; dhe madje edhe për fëmijët, shkolla mund të bëhet e lodhshme, ngarkesa e punës është stresuese, dhe kështu të gjithë kanë nevojë për një mundësi për të shkëputur nga këto presione të përditshme dhe të shijojnë njëri-tjetrin. Duke u larguar nga shtëpia, qoftë edhe në një qytet apo fshat aty pranë, këto janë të gjitha mënyrat se si një familje mund të ketë një pushim relaksues dhe plot argëtim. Studimet tregojnë se pushimet ndihmojnë njerëzit të qetësohen dhe kjo ndihmon në rritjen e produktivitetit, lumturisë dhe marrëdhënieve familjare.

Së dyti, pushimet janë zbuluar se janë elemente me ndikim në forcën e marrëdhënieve familjare. John McDonald, drejtori i një organizate bamirësie që krijon mundësi pushimesh për familjet në luftëra financiare, gjithashtu ka kryer kërkime mbi efektin e pushimeve në familje. Ai thotë “Ne i konsiderojmë pushimet si një” spirancë lumturie “- duke reflektuar në kujtimet tona më të lumtura të kohës së gëzueshme të kaluar së bashku si familje. Mund të jenë jashtëzakonisht të fuqishme në sjelljen e lehtësimit të përkohshëm kur përballemi me kohëra të errëta që jeta mund të sjellë. ” Ky është saktësisht vendi ku po e gjejmë veten sot; një e ardhme e pasigurt, sëmundje përreth, kohë të errëta socio-politike në të gjithë globin gjithashtu; pra, ajo që mund të bëjmë për veten dhe njëri-tjetrin, është t’i drejtohemi kujtimeve të lumtura që mund të na ndihmojnë të kujtojmë dritën në mes të errësirës. Ne mund të motivohemi dhe pozitivisht për të ardhmen, nëse kujtojmë që kohërat e mira kanë qenë me ne, kemi pasur mundësi të kalojmë kohë argëtimi me familjet tona, kemi pasur rastin të njohim njëri-tjetrin (anëtarët e familjes) përmes aventurave, përvojave të reja dhe ditëve të mbushura plot argëtim.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top