Këshilla & Arsye

January 13, 2018 | 7:10

E bardha e vezës: vlerat ushqyese dhe karakteristikat

E bardha e vezës është një nga dy përbërësit e vezës, tjetra në të vërtetë është e verdhë veze. Të dyja pjesët dallohen qartë nga ngjyra, por ato janë shumë të ndryshme edhe nga pikëpamja ushqyese. Në kuzhinë, në ëmbëltore dhe në industrinë ushqimore në përgjithësi, por dhe si shije personale, mund të përdoret vetëm albumina: zbulojmë vetitë e këtij përbërësi të vezës, cilat janë karakteristikat ushqyese.

Albumina: çfarë është?

E bardha e vezës është guaska mbrojtëse dhe e pasur me lëndë ushqyese. Pavarësisht se shfaqet si një lëng i thjeshtë, i trashë, albumina është e përbërë nga tre shtresa: vetëm shtresa e brendshme, që është më afër të verdhëz, është e dendur dhe e trashë. Dy të tjerat, më të jashtmet janë të lëngëta.

Albumina në pjesën më të madhe është e përbërë nga uji: rreth 90% të peshës së njëjtë.

E bardha e vezës është një ushqim tepër i hollë: ndryshe nga e verdha, praktikisht është pa yndyrna dhe madje, edhe marrja e karbohidrateve është e papërfillshme: në praktikë është ushqim ekskluzivisht proteinik.

Interesante është edhe përmbajtja e kripërave minerale, veçanërisht magnezit, kaliumit dhe natriumit dhe vitaminave të grupit B. Albumina e një veze të mesme peshon rreth 35 g dhe siguron rreth 43 kcal.

Proteinat e të bardhës së vezës, ovalbumina, kanë një vlerë të shkëlqyer biologjike: ato janë të pasura me aminoacide esenciale. Si për arsye higjienike, ashtu edhe për të ndihmuar tretjen, është mirë të konsumoni të gatuar të bardhën e vezës: albumina përmban një proteinë, të quajtur ovoucoid, e cila pengon aktivitetin e proteolitik të enzimës tretëse në zorrën tonë. Albumina gjithashtu përmban një tjetër substancë proteinike, avidinën, e cila pengon thithjen e biotinës ose vitaminës H: gatimi është joaktiv.

Konsumi i vezëve të papërpunuara megjithatë, është një nga shkaqet kryesore të salmonelës, një infeksion i rëndë bakterial i ushqimeve.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi casagiardino.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com