Në fokus

July 6, 2020 | 10:02

4 parimet e Budizmit që ju ndihmojnë të përmirësoni komunikimin

Një nga gjërat më të vështira për tu menaxhuar, si në shoqëri ashtu edhe në një marrëdhënie në çift është komunikimi, të dish të flasësh dhe të dish të dëgjosh. Të mos dish se si të komunikosh sjell disavantazhe të mëdha në të gjitha fushat. Këtu janë 4 parimet e Budizmit që do t’ju ndihmojnë të komunikoni në mënyrën e duhur. Kjo është shumë e dobishme, pasi në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të kuptoheni edhe nga partneri juaj

Shpesh ju bëheni viktimë e keqkuptimeve, pa dashur ju ofendoni fqinjin tuaj, dhe madje edhe në marrëdhënie, dialogu i dobët me partnerin tuaj mund të çojë në pasoja të rënda. Për fat të mirë, kjo mund të korrigjohet dhe Budizmi ka parime që mund të na ndihmojnë të bashkëveprojmë në mënyrën e duhur. Sa herë ndodh që i themi diçka partnerit tonë, por pas kësaj kuptojmë se ai nuk po na dëgjonte? Kjo është vërtet zhgënjyese.

Siç e dimë të gjithë, burrat kanë një kohëzgjatje të vëmendjes që rrallë tejkalon 10-15 minuta dhe shpesh gratë kanë tendencë të merren shumë me detaje të parëndësishme për të thënë diçka. Kjo mund të çojë në humbje të vëmendjes nga ana e partnerit.

Budizmi sugjeron 4 parime për të komunikuar në mënyrën e duhur me njerëzit dhe partnerin tonë.

Saktësia dhe e vërteta: për të qenë i sinqertë, mjafton të thuash të vërtetën. Por, për të thënë të vërtetën, së pari duhet të jesh i sinqertë me veten, të njohim vërtet njëri-tjetrin sepse Budizmi pretendon se ne i trajtojmë njerëzit në të njëjtën mënyrë siç trajtojmë vetveten. Për shembull, nëse nuk keni të drejtë në një diskutim, mos insistoni, mos gënjeni veten duke e bindur se jeni në anën e duhur. Ky është një gabim ose një zakon që e kanë shumë njerëz.

Mirësia: “Bletët tërhiqen më shumë nga mjalti sesa vreri”, kjo është një thënie që do të thotë se mirësia është çelësi për të tërhequr këdo. Sipas budistëve, të qenit i sjellshëm e ngarkon individin me energji pozitive.

Dobishmëria: për budistët fjalët duhet të jenë të dobishme dhe heshtja është po aq e dobishme dhe e çmuar. Heshtja ju lejon të dëgjoni të tjerët dhe veten tuaj. Të gjithëve u pëlqen të dëgjohen dhe nuk është e këndshme kur ndërpritemi ose fjalëve tona nuk u kushtohet vëmendje. Shumica e njerëzve flasin për të mbushur një hapësirë boshe, gjë që dëmton marrëdhëniet.

Harmonia: për budistët fjalët janë të mira vetëm kur ato përdoren për të motivuar vullnet të mirë dhe paqe midis njerëzve. Prandaj çdo gjë e pashprehur me ato synime do të çojë vetëm në keqkuptime dhe mosmarrëveshje në marrëdhënie. “Duhet të ketë harmoni në komunikim në mënyrë që të mund të transmetojë paqe”.

 

 

Burimi / https://www.bigodino.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top