FB

June 2, 2021 | 8:45

5 gjërat që duhet t’u thoni fëmijëve tuaj para se të vdisni

Ka disa gjëra që të gjithë duhet t’i dëgjojmë, pa marrë parasysh sa vjeç jemi dhe duam t’i dëgjojmë ato drejtpërdrejt nga prindërit tanë. Pavarësisht nëse jemi të vegjël, adoleshentë, të rinj apo të rritur… kurrë nuk jemi shumë të rinj apo të moshuar për të dëgjuar këto 5 gjëra të rëndësishme…

Si do të ishte bota jonë nëse prindërit do të ndanin çdo ditë këto mesazhe me brezat e rinj

  1. Faleminderit – ti i jep jetës time qëllim dhe gëzim

Nuk ka asgjë në jetë më të vlefshme sesa marrëdhëniet që kemi me të dashurit tanë. Këto marrëdhënie sjellin qëllim dhe gëzim në jetën tonë. Qëllimi i prindërimit nuk është ndryshe nga asgjë tjetër, dhënia jetë dhe rritja e një qenie tjetër njerëzore… sjell një nivel të ri të thellësisë dhe kuptimit në udhëtimin tonë jetësor. Thuajani fëmijëve tuaj këtë! Bëjini të dinë vlerën, qëllimin dhe kuptimin e tyre në jetën tuaj, sa e kanë pasuruar botën tuaj!

  1. Unë të dua – çdo moment, përfshirë të gjitha herët kur nuk e them ose veproj në atë mënyrë

Njerëzit e të gjitha moshave duhet të marrin dashuri dhe pohim për t’i mbështetur ata në udhëtimin e tyre në jetë dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme ta merrni atë direkt nga prindërit ose kujdestarët. Fëmijët u drejtohen prindërve dhe modeleve të tyre të menjëhershëm (kujdestarët dhe gjyshërit për shembull) për lidhje, siguri, pranim dhe dashuri të pakushtëzuar. Nuk mjafton të jesh i dashur. Kjo botë mund të jetë një vend sfidues dhe secili shpirt ka nevojë të dëgjojë fjalët, të dua.

  1. Më vjen keq – për gjithçka që kam thënë ose bërë, ose nuk kam thënë ose bërë që mund t’ju ketë humbur

Askush nuk është perfekt, dhe aftësia për të thënë “Më fal” shkon shumë drejt krijimit të lidhjeve dhe ndjenjës së sigurisë në një marrëdhënie. Ndërsa shumica e dinë këtë, ne mund të mos mendojmë për këtë në lidhje me marrëdhënien prind-fëmijë. Shumicën e kohës ne mendojmë se fëmijët kanë nevojë të bëjnë diçka të gabuar, ose të mos përmbushin pritjet.

Por, çfarë ndodh kur të rriturit bëjnë gabime?

Kjo u jep fëmijëve mësime të vlefshme për përulësinë dhe gjithashtu ndërton një nivel më të thellë besimi.

  1. Ju jeni një person i pabesueshëm – ajo që unë vlerësoj më shumë për ju është…

Sa mirë ndiheni kur dikush ju lavdëron për ndonjë pjesë të qenësishme të natyrës/personalitetit tuaj? Është një pohim i jashtëzakonshëm, një përforcues i besimit, një valë dashurie që lan mbi ju. Duke lavdëruar fëmijët, ne forcojmë gjërat thelbësore për vetëvlerësimin e jetës, vetëbesimin dhe dashurinë për veten.

  1. Jam krenar për ty – për atë që je, pavarësisht se çfarë bën

Në një shoqëri që është ndërtuar për të kushtëzuar njerëzit të përpiqen të jenë më shumë, të marrin më shumë dhe të bëjnë më shumë, shumë fëmijë rriten duke menduar se duhet të arrijnë standarde të caktuara për t’u dashur dhe në mënyrë që prindërit e tyre të jenë krenarë për ta.

Për shkak se mediat sociale, masmedia, lajmet dhe reklamat po punojnë shumë për të kushtëzuar mendjet e reja për t’u bërë më shumë, për të bërë më shumë, për të marrë më shumë, për të pasur sukses, për të luftuar dhe për të parë një mënyrë të caktuar në mënyrë që të jenë “të mirë”, është puna jonë t’u tregojmë fëmijëve tanë që jemi krenarë për ta, në fund të fundit. Ne jemi krenarë për ta për atë që janë, pavarësisht se çfarë bëjnë.

Fëmijët duhet të dinë se nuk ka asgjë që ata mund të bëjnë ose të mos bëjnë, të thonë ose të mos thonë që do t’i bëjë ata më pak ose më të dashur. Ata janë magjikë ashtu si janë. Kjo u jep fëmijëve mendimin dhe themelin emocional të nevojshëm për të lulëzuar në jetën e tyre… kështu që ata mund të dalin në jetë për të ndjekur në mënyrë krijuese dhe intuitive dëshirën e zemrës së tyre për gjithçka që ata zgjedhin të bëjnë dhe përjetojnë në këtë botë. Jo për vërtetim ose pranim, vetëm për gëzimin e tij.

 

 

Burimi / https://www.thedailypositive.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top