Në fokus

October 19, 2020 | 14:02

6 karriera në psikologji që ndoshta nuk i keni dëgjuar kurrë

Fusha e psikologjisë është tepër e larmishme, që do të thotë se mundësitë e punës janë gati të pafundme. Pavarësisht nga gjerësia dhe thellësia e gjetur në këtë disiplinë, ka akoma shumë njerëz që mendojnë se një diplomë në këtë degë do të thotë që ju të mund të gjeni vetëm një punë si një terapist klinik, këshilltar ose mësues.

Ndërsa të gjitha këto janë karriera të shkëlqyera dhe të përmbushura, në tregun e punës ka shumë më shumë sesa mund të prisni. Më poshtë janë gjashtë karriera interesante dhe unike në fushën e psikologjisë që duhet t’i merrni parasysh.

  1. Psikologjia sportive

Fusha e psikologjisë sportive është ende e re, që do të thotë se ka shumë hapësirë që të diplomuarit të jenë pjesë e zhvillimit dhe zgjerimit të specialitetit. Në thelb, një psikolog sportiv është si një trajner emocional për atletët. Në vend që të përqendroheni në anën fizike të lojës, ju do të përqendroheni në anën psikologjike. Një pjesë e madhe e punës suaj do të ndihmonte atletët të kapërcenin blloqet mendore si ankthi i performancës, stresi intensiv dhe aftësitë e dobëta të komunikimit. Ju gjithashtu mund të keni për detyrë të ndihmoni atletët përmes përpjekjeve psikologjike që të ndihmoni shërimin nga dëmtimi ose ata që përjetojnë një mungesë motivimi.

  1. Neuropsikolog i sjelljes

Kjo është një fushë shumë e specializuar e studimit që ofron një rrugë unike në karrierë për drejtimet e psikologjisë. Kjo fushë përqendrohet në shqyrtimin e marrëdhënies midis trurit të njeriut dhe mënyrës se si sillen njerëzit. Neuropsikologjia është gjithashtu një fushë fleksibile, kështu që çdo rrugë e mundshme e hulumtimit do të jetë e hapur për ju. Për ata që janë të interesuar të trajtojnë pacientë me lëndime të trurit ose sëmundje, rruga e neuropsikologjisë klinike është gjithashtu një mundësi. Ndërsa kjo kërkon një Ph.D., ajo është një nga karrierat më interesante në psikologji.

  1. Psikologu ligjor

Televizioni dhe Hollyëood-i e kanë treguar disi pozicionin e psikologut mjeko-ligjor, por sot është akoma një nga karrierat më interesante në psikologji. Një karrierë si psikolog ligjor është perfekte për ata që janë të interesuar në sistemin juridik, si dhe aspektet psikologjike të krimit. Psikologët ligjorë thirren rregullisht si ekspertë për një sërë procedimesh ligjore, përfshirë gjykimet penale, proceset gjyqësore civile dhe madje mosmarrëveshjet e sigurimeve.

  1. Terapisti rekreativ

Kjo rrugë e karrierës ka potencialin më të madh për t’u bërë një punë argëtuese dhe shpërblyese për çdo major psikologjik. Terapia rekreative është një term mbulimi për një sërë trajtimesh jo-mjekësore. Shumica e këtyre trajtimeve janë të bazuara në art, të tilla si muzika, terapia e vallëzimit, si dhe një shumëllojshmëri aktivitetesh të tjera si drama, sporte dhe udhëtime të specializuara në terren.

Kjo lloj pune merret me individë që janë të sëmurë mendërisht, me aftësi të kufizuara, të plagosur ose të sëmurë kronik. Terapistët rekreativë kanë për detyrë të zhvillojnë plane trajtimi duke përdorur një larmi mënyrash për të ndihmuar pacientët të bëhen të pavarur, të përballen me ankthin dhe të integrohen me sukses në komunitetin e tyre.

  1. Psikolog i trafikut

Ky titull pune mund të tingëllojë pak si qesharak, por kjo është një nga karrierat më të rëndësishme dhe interesante të psikologjisë në botën tonë moderne. Psikologët e trafikut punojnë ngushtë me planifikuesit e qytetit, qeveritë lokale, zyrtarët e transportit, dizajnerët dhe inxhinierët për të studiuar sjelljet e përdoruesve të rrugës dhe automobilave. Psikologët e trafikut mbështeten shumë në teorinë psikologjike për të interpretuar gjëra të tilla si hulumtimi i aksidenteve dhe i sjelljes, për t’i bërë rrugët më të sigurta dhe më efikase.

Meqenëse kërkesa për psikologë të trafikut ndryshon shumë nga një vend në tjetrin, është e vështirë të japësh informacione të besueshme për pagat. Sidoqoftë, kërkesa më e lartë për këtë karrierë do të jetë në zona të mëdha urbane, kështu që këto janë vendet që ju mund të prisni të shihni pagat më të larta.

  1. Specialist ushtarak

Nëse jeni dikush që ka pasur ndonjëherë një karrierë në forcat e armatosura, atëherë patjetër duhet t’i përdorni aftësitë tuaja si një psikolog ushtarak pas diplomimit. Ky specialitet përqendrohet në kujdesin për personelin ushtarak dhe familjet e tyre. Psikologët ushtarakë jo vetëm që kryejnë vlerësime psikiatrike për anëtarët e shërbimit, por ata gjithashtu trajtojnë çrregullimet mendore brenda degës së tyre të shërbimit dhe ofrojnë këshillime për personelin dhe familjet ushtarake. Në varësi të specializimit tuaj, ju gjithashtu mund të zgjidhni të kryeni teste dhe kërkime për çështje specifike ushtarake.

 

Burimi / https://psychologydegreeguide.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top