Në fokus

July 25, 2020 | 8:04

A bëni gjithçka me zemër? Ju jeni një person shumë i ndjeshëm

A keni dëgjuar ndonjëherë për njerëz shumë të ndjeshëm (PAS)? Dhe a keni menduar ndonjëherë se keni qenë një prej tyre? Nëse bëni gjithçka me zemër dhe nëse perceptoni ndryshimet më të vogla të humorit të të tjerëve deri në atë pikë sa të kushtëzoheni prej tyre, në të vërtetë mund të jetë kështu pasi ndjeshmëria e lartë, siç duket, karakterizon të paktën 15-20% të popullsisë.

Në vitin 1991 filloi të studiohej nga psikologu Elaine Aron, i cili shkroi disa libra mbi këtë temë, duke përfshirë, “Personi me ndjeshmëri të lartë”, dhe me kalimin e kohës studiues të tjerë janë marrë me të, përfshirë psikologun José María Guillén Lladó i cili e përkufizon atë si një karakteristikë pozitive, me kusht që të kanalizohet mirë. Ata që e përjetojnë keq, kanë tendencë të vuajnë më shumë nga ankthi dhe depresioni dhe në rastet më ekstreme mund të ndodhin çrregullime të personalitetit.

Por në fakt çfarë është dhe nga çfarë varet? Sipas Guillén Lladó varet nga një perceptim më i madh dhe stimulim sensorial dhe konjitiv, i cili shkakton një aktivizim më të madh përpara disa stimujve të jashtëm dhe të brendshëm. Për shembull, këta njerëz mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj zhurmës, erërave, temperaturës, kontaktit fizik, por edhe ndaj ndryshimeve të humorit të atyre përreth tyre, gjë që gjithashtu i bën ata shumë empatikë. Nëse iu nënshtrohen shumë stimujve, ata ndjehen të ngopur më shpejt sesa njerëzit e tjerë.

Kjo nuk është një sëmundje dhe as nuk mund të flasim për një shqetësim, por është një karakteristikë personale që është në një farë mënyre e dobishme.

Sipas presidentit të Shoqatës Katalanase Acpas, Teresa Nandìn, ndjeshmëria e lartë është një tipar gjenetik dhe i trashëgueshëm, por kjo gjithashtu varet nga edukimi i marrë. Shpesh theksohet te artistët dhe lidhet me procesin krijues.

Por nëse nga njëra anë personat me ndjeshmëri të lartë mund të bëhen tepër të shqetësuar, të vuajë për shkak të ngacmimit që përfitojnë nga “dobësia” e tyre dhe të shmangin situatat konfliktuale, nga ana tjetër ata janë shumë të mirë në punët që kërkojnë empatinë dhe në ato që duhet të një përmbledhje, ata priren të marrin parasysh një numër më të madh variablash sesa njerëzit e tjerë.

Për më tepër, sipas presidentit të Acpas, fëmijët me shumë ndjeshmëri kanë tendencë të jenë më të thellë, ata shpesh bëjnë pyetje të rëndësishme dhe janë gjithashtu më të vëmendshëm ndaj miqve, për të cilët kujdesen.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top