FB

August 4, 2021 | 8:17

A i bëjnë njerëzit të lumtur arritjet e nivelit olimpik?

Apeli i Olimpiadës është që ata të vendosin se kush mund të pretendojë titullin më i miri në botë. Ata gjithashtu, më pak lavdishëm, vendosin se kush mund të pretendojë titullin e dytë më të mirë në botë.

Pavarësisht se mposhtën çdo konkurrent në Tokë, medalistët e argjendtë mund të ndiejnë një lloj zhgënjimi të veçantë. Në një studim që analizoi pamjet nga Lojërat Olimpike të vitit 1992 në Barcelonë, ata dukeshin më pak të lumtur se medalistët e bronztë.

Shpjegimi, sipas studiuesve, ishte se atletët po ndaleshin ndryshe në atë që mund të kishte qenë: Fituesit e medaljeve të argjendta po pyesnin se sa i madh mund të ishte ndjerë ari, ndërsa medalistët e bronztë po mendonin për mos marrjen e medaljes fare.

Lojërat Olimpike mund të kenë më shumë shfaqje, nacionalizëm dhe komentues televizivë se sa jeta e përditshme, por Lojërat japin mësime sesi arritjet dhe ndjekja e tyre ndikojnë në lumturinë tonë. Ajo që na mëson Olimpiada është se edhe pse premtimi i arritjes mund të na shtyjë përpara, ai vjen me kurthe që mund të minojnë kënaqësinë e arritjes në të vërtetë.

Pra, a duhet të përpiqemi të gjithë të jemi më shumë si medalistët e bronztë dhe të përqendrohemi në atë se si gjërat mund të jenë më keq? Jo gjithmonë, tha Tom Gilovich, një profesor i psikologjisë në Universitetin Cornell dhe një bashkautor i studimit. Ndërsa këto krahasime “në rënie” mund t’i bëjnë njerëzit të ndihen më mirë, ai vuri në dukje se krahasimet nganjëherë shqetësuese “për në krye” mund t’i motivojnë njerëzit të punojnë më shumë në gjërat për të cilat kujdesen. Çdo mentalitet ka përfitimet dhe të metat e veta, kështu që një qasje e kujdesshme mund të jetë kalimi strategjik mes tyre.

Askush nuk ka studiuar sesi rezultatet e atletëve në Olimpiadë ndikojnë në mirëqenien e tyre afatgjatë, por Gilovich hipotezon se me kalimin e kohës, mos fitimi i arit do të tentonte të zbehej në rëndësi në lidhje me kënaqësinë e shkuarjes në Lojëra. Fatkeqësisht, kënaqësia e pjesëmarrjes do të jetë një ngushëllim i vogël për atletët që u është dashur të tërhiqen nga konkursi i këtij viti pas marrjes së COVID-19. Dhe në disa raste, emocionet e konkurrencës mund të qëndrojnë të papërpunuara për një kohë të gjatë: Abel Kiviat, një amerikan që udhëhoqi garën 1.500 metra në Lojërat Olimpike 1912 derisa një vrapues tjetër e kapi atë në befasi tetë metra nga vija e finishit, i tha një intervistuesi dekada më vonë, “Ndonjëherë zgjohem dhe them, çfarë dreqin më ndodhi?” Ai ishte 91 vjeç në kohën e intervistës, pra kishte rreth 70 vjet që ishte larguar nga gara.

Britaniku që mundi Kiviat me një të dhjetën e sekondës ishte me siguri i emocionuar, por fitimi i një medalje ari paraqet grupin e vet të veçantë të sfidave. Edhe të qenit më i madhi në botë nuk garanton kënaqësi të qëndrueshme. Për shkak të asaj që studiuesit e quajnë “përshtatje hedonike”, lumturia juaj përfundimisht tenton të kthehet në nivelin fillestar pasi ju ndodh një gjë e mirë (ose e keqe). “Edhe diçka aq mahnitëse sa të marrësh një rritje të madhe në punë; si të takosh dashurinë e jetës tënde; pasi, potencialisht, duke fituar një medalje të artë – ne mësohemi me të, sepse nuk jemi të fokusuar në të ditë pas dite,” tha Cassie Mogilner Holmes, një profesoreshë në Shkollën e Menaxhimit Anderson të UCLA -së.

Ndjekja e medaljeve të arta dhe ëndrrave të tjera mund të jetë e lodhshme. Një vështirësi, siç theksoi Holmes, është se ndjekja e një qëllimi për hir të lavdisë ose parave (motivimet e jashtme) mund të minojë pasionin tuaj fillestar për një aktivitet (një motiv i brendshëm). Motivet e brendshme, tha ajo, priren t’i sjellin njerëzve më shumë lumturi sesa ato të jashtme. “Në këto Lojëra Olimpike, doja të isha për veten time kur hyra dhe ndjeva se ende po e bëja atë për njerëzit e tjerë,” tha gjimnastja amerikane, Simone Biles, pasi u tërhoq nga gara për hir të shëndetit të saj mendor dhe fizik. Ky vendim jo vetëm që ka të ngjarë të mbrojë mirëqenien e saj, por hulumtimet sugjerojnë se mund të mbrojë edhe marrëdhënien e saj me sportin që ajo do.

Një sfidë tjetër për Biles, e cila kishte fituar katër medalje të arta në vitin 2016, mund të ketë qenë “psikologjia shumë e ndryshme e përfshirjes kur dikush është tashmë në majë dhe po luan për të mos humbur”, kundrejt kur dikush po përpiqet të arrijë kulmin dhe po luan për të fituar”, tha Gilovich. “E para është shumë më stresuese dhe më e vështirë se e dyta.” Notari amerikan i dekoruar Mark Spitz, i cili fitoi shtatë medalje të arta në Mynih në 1972, e artikuloi këtë ankth para garës së tij të shtatë: “Nëse notoj gjashtë dhe fitoj gjashtë, do të jem një hero. Nëse notoj shtatë dhe fitoj gjashtë, do të jem i dështuar.”

Çfarëdo që të ndodhë gjatë konkurrimit, olimpistët mund të përjetojnë një zbritje brutale pasi të përfundojnë Lojërat. Disa atletë, përfshirë notarët amerikanë me medalje të artë Michael Phelps dhe Allison Schmitt, kanë thënë se ata përjetuan depresion pas sukseseve të tyre. Në një postim në blog të titulluar “Çrregullimi i Stresit Post-Olimpik”, konkurrentët amerikanë të xhudos Taraje Williams-Murray dhe Rhadi Ferguson, të cilët ishin shokë skuadre në 2004, shkruan se jeta pas Lojërave mund të ndihet “mizorisht e zakonshme” dhe ishte “shumë më ndryshe se sa duke parë botën nga pikëpamja e lartë e ‘Mount Olympics’. “

Konkurrenca në nivelin më të lartë mund të lërë disa atletë të ndjehen sikur kanë arritur kulmin dhe nuk kanë një qëllim logjik tjetër për të ndjekur. Për të kundërshtuar këtë, sugjeroi Holmes, ata mund të “identifikojnë një aktivitet të ndryshëm që krijon një ndjenjë qëllimi dhe të vendosin një qëllim të veçantë” në një fushë të palidhur.

Kjo nuk vlen vetëm për olimpikët – pjesa tjetër prej nesh mund të ndihen në mënyrë të ngjashme të zhgënjyer pasi të arrijmë diçka për të cilën kemi punuar për një kohë të gjatë. Holmes bëri një analogji me piketën më të rëndësishme të daljes në pension dhe vuri në dukje se puna vullnetare duket të jetë veçanërisht efektive në rritjen e mirëqenies së pensionistëve.

Në të vërtetë, shumë atletë kanë gjetur përmbushje post-olimpike duke u përkushtuar të ndihmojnë të tjerët, qoftë duke punuar me bamirësi ose duke ndjekur një karrierë si mësues apo trajner. Marcia Popp, një bashkautore e një libri të intervistave të vitit 2004 me 18 atletë olimpikë amerikanë të fushës, tha se shumë prej të intervistuarve “garuan në adoleshencë dhe i panë Lojërat Olimpike si diçka për t’u shijuar dhe pastaj për të vazhduar nga… Aftësia për të përdorur arritjet e tyre sportive për të ndihmuar të tjerët duket se u dha atyre më shumë lumturi.”

Në fillim të kësaj jave, Momiji Nishiya e Japonisë fitoi garën e skateboard, duke e bërë atë një nga sportistet më të reja që fiton medalje ari. Ajo është vetëm 13 vjeç. Me pjesën më të madhe të jetës së saj përpara, do të ishte e paimagjinueshme të thuash që ajo tashmë ka arritur kulmin. E njëjta gjë është e vërtetë, në një farë mënyre, për të gjithë ne: Një arritje e madhe është vetëm një moment në kohë dhe ju mund të zgjidhni të mbushni jetën tuaj me shumë gjëra të tjera.

 

 

 

Burimi / https://www.theatlantic.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top