Mirëqenie

November 11, 2020 | 10:56

Aktivitetet që na bëjnë të ndihemi mirë gjatë qëndrimit në shtëpi

Izolimi nga nevoja për të luftuar pandeminë është një situatë e keqe në të cilën ne shpresonim që të mos e gjenim përsëri veten. Sidoqoftë duhet të mendojmë se në këtë mënyrë ne kontribuojmë në shëndetin e të gjithëve dhe në mbrojtjen e njerëzve më të prekshëm. Fakti i detyrimit për të kaluar kohë në shtëpi, nuk na detyron të mërzitemi, siç ka ndodhur në javët e mbylljes së pranverës, ne mund të shfrytëzojmë rastin për të zbuluar ose rizbuluar shumë aktivitete të këndshme.

Le ta përsërisim fillimin – Në muajt e izolimit të parë mësuam shumë gjëra: zbuluam ose rizbuluam gëzimin e gatimit, kënaqësinë e leximit, hobi krijues. Le të kujtojmë përvojat më të këndshme të asaj periudhe dhe të fillojmë përsëri atje ku e kemi lënë. Kuzhina nuk përfundon me byrek me mollë ose lazanjë të pjekur, pasi të kemi mësuar ose konsoliduar bazat, ne mund të kalojmë në “nivelin e dytë” me përgatitje më të hollësishme, ose me një hyrje në kuzhinën rajonale ose etnike për të zbuluar gatime të reja. Nëse kemi mësuar të punojmë me grep ose shtiza, tani është koha të krijojmë një xhaketë, një pulovër apo edhe një fustan, siç sugjerojnë trendet e modës së këtij sezoni. E njëjta gjë vlen edhe për hobet e tjera.

Libra dhe Tv – Këto janë dy mënyra universale për të kaluar kohën tuaj të lirë. Ne zgjedhim temat që na pëlqejnë, duke shmangur hiper-ekspozimin ndaj mediave dhe duke shmangur lajmet nëse është e mundur. Mundësitë për t’u argëtuar janë të shumta, edhe në mënyrë udhëzuese, nëse dëshirojmë.

Sistemimi – Rendi është mbi të gjitha një fakt mendor. Nëse nuk e bënim atë në pranverë, tani kemi një shans të dytë për të rregulluar shtëpinë dhe dollapët, duke eleminuar ato që nuk na duhen ose nuk na pëlqejnë më, duke krijuar kështu hapësira të reja në mjediset në të cilat jetojmë. Mos të harrojmë në këtë operacion pastrimin e pajisjeve tona dixhitale në të cilat, me siguri, janë grumbulluar shumë e-mail, foto, dokumente. Rirregullimi sistematik i tyre, fshirja e asaj që nuk nevojitet, do të thjeshtojë jetën tonë sa herë që ne kërkojmë diçka.

Foto – Ndërsa jemi të angazhuar në këtë detyrë të rirenditjes dixhitale, sigurisht që do të hasim në qindra fotografi, pak a shumë të kohëve të fundit. Pse të mos bëni një përzgjedhje të fotografive më të mira dhe të krijoni një album kujtimesh, për ta ndarë me njerëzit që duam më shumë ose për ta përdorur si një dhuratë për Krishtlindje? Përveç se është një dhuratë unike dhe sigurisht shumë e mirëpritur, do të jetë një mënyrë e këndshme për të kaluar disa mbrëmje, duke rijetuar kujtime dhe momente të bukura.

Puzzles – Ato janë një klasik i shkëlqyeshëm për të mbushur një pasdite pasiviteti. Për ta bërë gjithçka më interesante, është e nevojshme të zgjedhim një subjekt intrigues me një koeficient vështirësie të përshtatshëm për ne, mund të jetë një vepër arti, një peizazh i natyrës, një imazh i një sporti që na pëlqen. Nëse duam diçka të veçantë, mund të shndërrojmë në një enigmë foton tonë të preferuar, në fund të punës mund ta vendosni në një kornizë për ta pasur gjithmonë para syve.

Joga dhe meditimi – Të gjithë e thonë dhe e përsërisin, joga dhe meditimi janë një mënyrë efektive për të njohur veten, për të rifituar harmoninë dhe ekuilibrin fizik dhe mendor, si dhe për të kontrolluar gjendjet e pashmangshme të ankthit dhe melankolisë. Aplikacionet dhe mësimet me video janë të shumta, thjesht provoni dhe zgjidhni atë që ju përshtatet më shumë.

Arti – Thellë brenda secilit prej nesh ka një muzikant, një piktor, një valltar që ende nuk ka pasur mundësinë të dalë në dritë. Le t’i japim hapësirë tani, duke përfituar nga udhëzimet që gjenden në internet. Ka kurse online falas për fillestarët për pothuajse çdo fushë, nga baleti te instrumentet muzikore, nga karaoke në pikturë pëlhure. Dhe nëse jemi të ndrojtur, është koha të provojmë veten në sekretin e shtëpisë sonë, askush nuk do të na shohë dhe argëtimi është i garantuar.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top