Këshilla & Arsye

July 17, 2020 | 8:06

Astma, çfarë të bëni për të shmangur krizat gjatë aktivitetit fizik

Si mund të pajtoni astmën dhe aktivitetin sportiv? Astma mund të shkaktohet, tek njerëzit e predispozuar, nga stimuj të ndryshëm: alergjik, infektiv ose kimik / fizik siç janë ndotja dhe përpjekja fizike.

Kriza astmatike dhe sporti

Këta stimuj mund të jenë të pranishëm në të njëjtën kohë dhe bëhen më të fuqishëm gjatë aktivitetit fizik, kur frymëmarrja bëhet më e shpeshtë dhe më e thellë. Për më tepër, kur përdorim frymëmarrjen me gojë humbasim funksionin e filtrimit të hundës i cili lejon ngrohjen, lagështimin dhe pastrimin e ajrit. Kur një sasi e madhe e ajrit të freskët dhe të thatë arrin në mukozën bronkiale, ajo shkakton dehidrim të mukozës dhe ndryshon qarkullimin lokal të gjakut. Pasoja kryesore është lëshimi i substancave të ndryshme inflamatore që shkaktojnë bronkospazëm dhe simptoma të rënda astme.

Kur kriza astmatike ndodh vetëm nën stres, ne mund të flasim për “astmë ushtarake”, por në realitet ata që vuajnë nga astma mund të kenë kriza akute jo për shkak të sforcimit, por për stimujt që vijnë nga ambienti në të cilin ushtrohet sporti ( polen në natyrë, merimanga në palestra).

Në botë ka shumë atletë që vuajnë nga astma bronkiale të cilët janë në gjendje të bëjnë pa probleme aktivitet sportiv edhe në një nivel konkurrues. Kjo është e rëndësishme për të gjithë, veçanërisht për ata që vuajnë nga sëmundje kronike të frymëmarrjes, të forcojnë muskulaturën torakale e cila ndihmon që të marrim frymë si duhet dhe të rrisim kapacitetin e mushkërive.

Çfarë duhet të bëni?

Me specialistin e besuar është e mundur të studioni një plan terapeutik të personalizuar për të qenë në gjendje të kryeni aktivitet sportiv, pa u shfaqur simptomat:

Zgjidhni sportin e duhur, në sezonin e duhur. Në varësi të stimujve që provokojmë simptoma, ne mund të ndryshojmë llojin e sportit (vrapim në natyrë, not, palestër, etj.) në lidhje me kushtet e mjedisit dhe periudhën e vitit.

Para se të fillojmë të luajmë sport duhet të arrijmë një kontroll të përsosur të astmës: tolerancë zero ndaj simptomave gjatë aktiviteteve normale ditore në të cilat nuk luajmë sport dhe flemë. Nëse terapia eliminon simptomat në pushim, ka të ngjarë që edhe gjatë sportit të mos ketë konfiskime akute.

Le të veprojmë si sportistë të vërtetë: faza e “ngrohjes” është themelore për të gjithë. Jo më pak se 30 minuta

Astma bronkiale është një sëmundje e kurueshme dhe nëse nuk mbahet nën kontroll do të thotë që në aleancën mjek-pacient dikush nuk po bën detyrat e vet…

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top