FB

October 11, 2021 | 8:30

Çfarë i shkakton tumoret? Studimet do të thjeshtojnë kërkimin për terapi më efektive

 

Rrugët që çojnë në tumore janë të panjohura e të paditura dhe, deri më tani, ato kanë qenë praktikisht të padukshme, megjithatë tre studime kanë filluar t’i identifikojnë ato në rrjetin e ndërlikuar të ndërveprimeve midis proteinave të afta për të transformuar qelizat nga të shëndetshmet në kanceroze. Rezultatet e para, që premtojnë të hapin rrugën për zbulime të reja dhe ilaçe të reja, janë botuar në revistën Science.

1

Kërkimet janë kryer në kuadër të Iniciativës për Hartën e Qelizave të Kancerit (CCMI), bashkëpunimi ndërkombëtar që synon të studiojë tumoret duke filluar nga karakteristikat e tyre molekulare.

Nëse në të kaluarën çdo formë e kancerit klasifikohej në bazë të organit në të cilin shfaqej, në dekadat e fundit vëmendja është zhvendosur te gjenet që shkaktojnë mëngjesin, por as kjo qasje nuk ka arritur të japë një pikë kthese vendimtare.

Një hap i mëtejshëm është bërë tashmë falë rindërtimit të rrjetit të ndërveprimeve midis proteinave të prodhuara nga gjenet e përfshira në tumore. Studimi i parë identifikoi 548 gjene të përfshirë në evolucionin dhe përparimin e 13 formave të kancerit. I dyti identifikoi 771 ndërveprime midis qelizave të kancerit të kokës dhe qafës dhe qelizave të shëndetshme, duke përdorur një teknikë që mund të aplikohej për të studiuar biologjinë e formave të ndryshme të tumorit.

Studimi i tretë studioi ndërveprimet midis 40 proteinave të përfshira në kancerin e gjirit, duke identifikuar mjetet për analizën gjenomike të tumorit dhe për terapitë e ardhshme.

Me fjalë të tjera, është marrë një lloj harte, që, për herë të parë, organizon sistematikisht mutacionet e njohura deri më tani, duke identifikuar rrugët që mund të favorizojnë zhvillimin e sëmundjes.

2

“Identifikimi dhe konsolidimi i këtyre rrugëve dhe kuptimi se si kombinimi i tyre mund të krijojë kancer do të thjeshtojë kërkimin për terapi më efektive”, thonë biologët Ran Cheng dhe Peter K. Jackson, nga Universiteti Stanford, duke komentuar rezultatet në të njëjtin numër të revistës.

Çfarë shfaqet është një rrjet shkëmbimesh shumë më i ndërlikuar, sesa lista e vjetër e gjeneve, por jashtëzakonisht më produktiv, sepse, në bazë të rrugëve që kalojnë rrjetin, është e mundur të merret identiteti biokimik i tumoreve dhe, rrjedhimisht, të identifikohen objektivat e reja farmakologjike.

 

Burimi news24.al

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top