Në fokus

July 18, 2020 | 8:12

Çfarë kuptimi ka të shohësh në ëndërr një person që është ndarë nga jeta?

Çfarë do të thotë të shohim në ëndërr një person të ndarë nga jeta? Si t’i interpretojmë ëndrrat në të cilat shfaqen të dashurit më të afërt ose të lënë një mesazh? Artikulli shpjegon pasazhin ekstrem të vdekjes fizike dhe kthimin e të vdekurve në ëndrrat tona duke pyetur se cili është kuptimi i kësaj pranie dhe çfarë fuqie ka ai në përpunimin e ndjenjave.

Të shohësh në ëndërr një person të ndarë nga jeta është ndoshta ëndrra më e shpeshtë dhe ajo që sjell më shumë emocione dhe dobësi. Dhimbja dhe gëzimi alternohen në mënyrë të barabartë në këto ëndrra dhe shpesh njeriu ka ndjenjën se gjithçka është e vërtetë, se kurrë nuk ka pasur ndarje dhe personi është akoma gjallë.

Kjo lloj ëndrre e vë ëndërrimtarin në kontakt me misterin e vdekjes, me kalimin në një dimension të panjohur që zgjon të gjithë frikën dhe vetminë për këtë pasazh ekstrem. Kështu, nëse nga njëra anë ëndërrimi i të vdekurit rikujton lidhjen që ka ekzistuar me atë person, nga ana tjetër tregon edhe dhe të gjitha të panjohurat që janë të lidhura me vdekjen. Ndjeshmëria dhe pasiguria që aktivizohen me këto ëndrra duhet të kompensohen me imazhe që sigurojnë logjikën njerëzore dhe besimet individuale.

Kjo lejon ëndërrimtarin të vazhdojë të flejë.

Pra, këto janë ëndrrat në të cilat i ndjeri duket i lumtur, përshëndet ëndërrimtarin, i ofron atij ndihmë, i lë atij mesazhe dhe numra për të luajtur. Ose ëndrra shqetësuese në të cilat i ndjeri duket i sëmurë, i pakënaqur dhe nevojtar, ëndrra që pasqyrojnë sa më shumë situata ankthi ose konflikti të ëndërrimtarit, si dhe norma fetare që lidhen me shlyerjen e mëkateve dhe besimeve që i dashuri juaj nuk është “në paqe”.

Të gjitha këto situata, shumë të zakonshme, kanë një detyrë shumë më të rëndësishme sesa një mesazhi i thjeshtë që ëndërrimtari dëshiron të marrë: ta transportojë atë përmes emocioneve të ndarjes, në mënyrë që të mund të shkëputet nga vetja e tij e mëparshme si dhe nga të dashurit që ka humbur.

Ëndërrimi i të ndjerit, kontakt me shpirtin

Një nga pyetjet më të shpeshta që bëhet për ëndrrat me të vdekurit është nëse është e ligjshme të mendoni për një kontakt të vërtetë midis shpirtrave, nëse ëndrra është një derë që hapet midis dy botëve, një dimension në të cilin është akoma e mundur të prekni, komunikoni me të ndjerin tuaj dhe nëse imazhi i tij në ëndërr nuk është gjë tjetër veçse një parashikim i shpirtit të tij.

Pyetje që nuk mund të ketë përgjigje, sepse ka të bëjë me territoret që dalin nga dija dhe logjika njerëzore, por një gjë është e sigurt që ëndrrat me më të dashurit e larguar kanë, paramendimore dhe duket se injorojnë kohën lineare që jemi mësuar të kemi në tokë .

Edhe pse janë të rralla, regjistrohen ëndrra ose vizione në të cilat nëna shfaqet për një përshëndetje të fundit, ëndrrat në të cilat nënat ose baballarët i nxisin fëmijët e tyre të ngrihen dhe të dalin jashtë (dhe menjëherë pas saj shtëpia shembet nga tërmeti) ose, shumë më të zakonshme dhe më pak dramatike, ëndrrat në të cilat prindërit e ndjerë nxisin ëndërrimtarin të luajë një numër ose të bëjë disa veprime që dëshmojnë se janë të drejta dhe të nevojshme. Këto janë episode që na konfrontojnë me misterin e vdekjes, por edhe me forcën e lidhjeve të gjakut që duket se mbijetojnë përtej dimensionit tokësor.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se ideja e një takimi që zhvillohet midis shpirtit të të ndjerit dhe ëndërrimtarit është një nga më të vjetrat dhe më të rrënjosurat, që mbijeton edhe në kulturat fisnore dhe popullore. Kelly Bulkeley, presidenti i Shoqatës për Studimin e ëndrrave, flet për të:

“Ky koncept është aq i përhapur nga traditat në mbarë botën saqë disa studiues kanë shkuar aq larg sa të pretendojnë se në realitet feja e ka origjinën nga përvoja e ëndrrave”

Kjo do të thotë që takimi në ëndrra midis të ndjerit dhe ëndërrimtarëve ka pasur dhe vazhdon të ketë një ndikim të madh në mendimin njerëzor. Edhe njerëzit më racional, kur ëndërrojnë një të dashur, lejojnë veten të tundohen nga ky mendim dhe nga mundësia e një kontakti të “thelbit” që tejkalon rregullat fizike.

Është e nevojshme të reflektoni për funksionin ngushëllues që këto ëndrra kanë, para prishjes së tyre me logjikë, sepse ato mund të përfaqësojnë mbështetjen më të madhe në momentet e errëta të zisë.

 

 

Burimi /  https://www.guidasogni.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top