FB

May 3, 2021 | 8:11

Çifti: kur ndryshimet në arsimim janë shqetësuese!

Takimi midis një burri dhe një gruaje është domosdoshmërisht një takim midis dy arsimimeve, të cilat mund të ndryshojnë në pika të caktuara. Por çfarë mund të bëjmë kur edukimi që i është dhënë bashkëshortit tonë na shqetëson? Me këmbëngulje pak a shumë, prindërit tanë na kanë mësuar një numër të caktuar parimesh dhe vlerash që e kanë përshtatur shqyrtimin tonë të arsimimit të mirë me një model që shumë shpesh “na dallon” në sytë e të tjerëve dhe madje mund të na bëjë të refuzojmë ata që nuk na përshtaten.

1

Kjo ndodh me Alisën. Ajo ndjen një zhgënjim të madh ndaj burrit të saj i cili nuk ndan të njëjtat kodet të sjelljes së mirë që ajo ka, por edhe ndaj vetes, sepse ndihet i paaftë të shkojë përtej këtyre ndryshimeve të arsimimit që e sakrifikojnë së brendshmi.

Ngjarja e fundit ishte kashta që i theu shpinën devesë, kur Zhaku, burri i saj, e bëri të turpërohej me të vërtetë, gjatë një dreke familjare, duke bërë diçka “që bën shpesh”, domethënë duke folur me gojën plot. Kjo mund të duket e parëndësishme për disa, por është diçka që Alisa nuk mund ta durojë. Për më tepër, ajo beson se burri i saj bie ndesh me parimet e sjelljes së mirë që përpiqet t’u mësojë fëmijëve të saj. Deri më tani ajo kishte qenë diskrete në vërejtjet që ajo kishte ndaj burrit, por tani ka filluar të reagojë shumë më shumë se drejtpërdrejt, madje edhe para njerëzve të tjerë. Kjo ka krijuar tension derisa, javët e fundit, është shpallur një si lloj lufte. Zhak i tregoi asaj sa i lënduar ishte nga mungesa e respektit që provonte. Kështu që Alisa mendoi: si të dilnin nga kjo situatë delikate duke ruajtur, pavarësisht gjithçkaje, parimet e saj, të sjelljes së mirë?

 

Dalloni thelbin nga detaji

Së pari, do të ishte mirë të mos e qortoni bashkëshortin tuaj në publik, sepse reagimi i tij ka treguar se ky qëndrim e bën të ndihet i parespektueshëm, ndoshta poshtërues, madje edhe infantilizues. Kur i bëhen vërejtje të ngjashme një bashkëshorti, ai mund të mendojë se tërë edukata e tij vihet në dyshim.

Alice gjithashtu thotë se ky është vetëm një detaj dhe se ka shumë aspekte të tjera të edukimit dhe qëndrimit të burrit të saj që e bezdisin atë. Është e nevojshme të bëhet dallimi thelbësor nga detaji. Takimi midis një burri dhe një gruaje nënkupton domosdoshmërisht takimin midis dy arsimimeve që mund të ndryshojnë në pika të caktuara. Prandaj është thelbësore të shtrohen pyetjet e duhura: cilat janë aspektet thelbësore në të cilat duhet të përqendrohemi? Cili është detaji që mund të lihet mënjanë pa shumë dëmtime? Sidoqoftë, mbi të gjitha është thelbësore të pyesim veten se çfarë, në qëndrimin tonë, mund të bezdisë bashkëshortin tonë. Pra, pse të mos e bëni këtë ushtrim individualisht me një laps në dorë, para se të filloni një diskutim mbi një temë?

Një shkëmbim i mirë interaktiv do t’ju lejojë të dilni nga ngërçi dhe do të përfaqësojë një mundësi të mëtejshme për të përparuar dhe për të vazhduar ndërtimin e marrëdhënies tuaj si çift.

 

*Marie-Noël Florant

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi aleteia.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top