FB

September 16, 2021 | 9:00

Covid-19, pse duhet të vaksinoheni gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji

Gjatë valës së tretë të pandemisë SARS-CoV-2, një numër në rritje i grave shtatzëna zhvilluan infeksion të rëndë simptomatik, duke kërkuar një nivel të kujdesit intensiv (CPAP, intubim oral-trakeal dhe ventilim mekanik), me rrezik potencial të lindjes së parakohshme. Për këtë arsye, Rajoni i Lombardisë ka lëshuar një dokument me përgjigjet e pyetjeve më të zakonshme mbi Covid-19, vaksinat dhe shtatzëninë, i përgatitur nga një panel ekspertësh, të gjithë anëtarë të Komitetit të Ndihmës së Lindjes dhe Pediatër-Adoleshentëve.

A mund të bëjnë gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë me gji vaksinën kundër COVID-19?

Vaksinimi kundër COVID-19 rekomandohet në çdo periudhë të shtatzënisë dhe gjatë ushqyerjes me gji, i cili duhet të promovohet, mbështetet dhe të mos ndërpritet. Prandaj, tabela teknike e Komitetit të Lindjes dhe Ndihmës Pediatrike-Adoleshente të Rajonit të Lombardisë, bazuar në indikacionet shkencore, rekomandon gratë shtatzëna ose ato që ushqejnë me gji të kryejnë vaksinimin kundër COVID-19.

Çfarë lloj vaksine jepet gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji?

Grave shtatzëna dhe atyre që ushqejnë me gji rekomandohet t’u jepen vaksina mRNA COVID-19 (Pfizer dhe Moderna), të cilat nuk përmbajnë viruse të gjalla.

A është vaksinimi kundër COVID-19 i sigurt dhe efektiv gjatë shtatzënisë ose ushqyerjes me gji?

Të dhënat e disponueshme tregojnë se vaksinat e ARN-së COVID-19 janë shumë efektive në prodhimin e antitrupave në gratë shtatzëna dhe laktatore dhe nuk përmbajnë substanca të njohura si të dëmshme për shtatzëninë ose fetusin. Është e rëndësishme të dini se 2 doza duhet të merren për të optimizuar mbrojtjen dhe duhen 2 javë nga doza e dytë për t’u konsideruar të mbrojtur nga infeksioni SARS-CoV-2. Është treguar se antitrupat e zhvilluar nga vaksina janë mbrojtëse kundër infeksionit edhe për të porsalindurit. Gjatë shtatzënisë, rekomandohen vaksina të tjera që nuk përmbajnë viruse të gjalla, të tilla si ato kundër gripit ose pertusis.

Cilat janë përfitimet e vaksinimit gjatë shtatzënisë dhe laktacionit?

Vaksinimi është efektiv për parandalimin e infeksionit SARS-CoV-2. Më shumë se gjysma e grave shtatzëna që rezultojnë pozitive për COVID-19 nuk kanë simptoma, por disa mund të shfaqin një formë tjetër. Potencialisht serioze, veçanërisht gratë me probleme shëndetësore të tilla si diabeti, hipertensioni kronik, sëmundjet e zemrës dhe astma, ato mbi moshën 35 vjeç ose gratë mbipeshë. Periudha e gestacionit më e gjatë se 28 javë është gjithashtu një faktor rreziku për një formë simptomatike më të rëndë. Faktorët që përcaktojnë një rrezik më të madh të infektimit për gratë shtatzëna / gratë që kanë lindur kohët e fundit përfshijnë: anëtarët e familjes ose bashkëjetuesit që punojnë në sektorin shëndetësor ose social, zonat gjeografike me një shkallë të lartë të infeksionit në popullatë, paaftësia për të praktikuar distancimin shoqëror deri në fund të shtatzënisë, duke jetuar në një shtëpi të mbipopulluar. Infeksioni SARS-CoV-2 mund të ndikojë në rrjedhën e shtatzënisë duke rritur rrezikun për të lindur më shpejt.

Në cilën periudhë të shtatzënisë është e mundur të bëhet vaksina?

Vaksinimi mund të bëhet në çdo periudhë të shtatzënisë. Është e rëndësishme të dini se:

  • rekomandohet vaksinimi edhe nëse e keni pasur tashmë sëmundjen.
  • nuk është e nevojshme të bëni një test shtatzënie para se të merrni vaksinën.
  • nuk ka nevojë të shtyni planifikimin e shtatzënisë pas vaksinës.
  • rekomandohet që vaksinimi për COVID-19 të ndahet me 14 ditë nga çdo vaksinim tjetër i rekomanduar që do t’ju ofrohet gjatë shtatzënisë (për shembull vaksinimi për kollën e mirë që ndodh në tremujorin e 3-të).

A mund të bëj vaksinën kundër COVID-19 nëse planifikoj të mbetem shtatzënë?

Vaksinimi para shtatzënisë do të ndihmojë në parandalimin e infeksionit SARS-CoV-2 dhe pasojat e tij serioze nëse prekeni gjatë shtatzënisë. Pra, nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë, vaksinimi kundër COVID-19 rekomandohet gjithmonë.

A mund ta marr vaksinën gjatë trajtimit të riprodhimit të asistuar mjekësor?

Nëse e merrni vaksinën gjatë trajtimit të riprodhimit të asistuar mjekësor, ju mbroni veten dhe foshnjën tuaj nga efektet e infeksionit SARS-CoV-2 në shtatzëni. Profesionistët e kujdesit shëndetësor do t’ju këshillojnë për kohën më të mirë për të marrë vaksinën në lidhje me situatën tuaj.

A ndikon vaksina COVID-19 në pjellori?

Nuk ka të dhëna shkencore që hipotezojnë pasojat e vaksinimit në potencialin riprodhues të meshkujve ose femrave.

Çfarë ndodh nëse zbuloj se jam shtatzënë pasi kam marrë vaksinën COVID-19?

Aktualisht, studimet dhe regjistrat e publikuar të grave shtatzëna të vaksinuara ndërkombëtarisht, megjithëse me seri të kufizuara, nuk tregojnë një rrezik në rritje të rezultateve negative për nënën ose fëmijën e palindur. Vaksinimet e kryera në tremujorin e parë nuk demonstruan një rrezik më të lartë të abortit sesa në gratë e pavaksinuara.

A jepen normalisht vaksinat gjatë shtatzënisë?

Gjatë shtatzënisë, Ministria e Shëndetësisë rekomandon vaksinimet kundër difterisë, tetanozit, pertusisit dhe gripit (nëse shtatzënia ndodh gjatë sezonit të gripit), të cilat duhet të përsëriten në çdo shtatzëni. Këto janë vaksina që nuk përmbajnë viruse të gjalla siç është vaksina mRNA e CoVID-19 (Pfizer dhe Moderna) që përgjithësisht konsiderohen të sigurta gjatë shtatzënisë.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top