FB

September 17, 2021 | 8:21

Covid, vaksina Moderna 95 për qind efektive në parandalimin e shtrimeve në spital

Të dhëna të reja dhe studime të ndërlidhura mbi parandalimin dhe përgjigjen e antitrupave të vaksinave të ARNi.

Moderna një superstar. Në fakt, sipas studimeve të reja amerikane, jo vetëm që vaksinat vazhdojnë të demonstrojnë mbrojtje shumë të lartë kundër Covid-19 dhe varianteve të tij, por Moderna duket se ka efektivitet edhe më të madh. Studimi është nënshkruar nga Shaun Grannis, nënkryetar i Institutit Regenstrief për të dhëna dhe analiza dhe profesor i mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Indiana.

2

Më shumë se 32,000 raste emergjente ose shtrimi në spital u analizuan në nëntë shtete midis qershorit, korrikut dhe gushtit 2021, kur varianti Delta u bë mbizotërues. Studimi u krye falë të dhënave nga Rrjeti VISION i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) (shtatë organizata që kontribuojnë dhe analizojnë të dhënat nga sistemet shëndetësore amerikane për të mësuar më shumë rreth efektivitetit të vaksinës COVID-19).

Rezultatet treguan se individët e pavaksinuar kishin 5-7 herë më shumë gjasa të kishin nevojë për trajtim në urgjencë ose direkt në spital. Por jo vetëm. Studimi gjeti zbuloi një ndryshim në efektivitetin e vaksinave. Moderna ishte 95 për qind efektive në parandalimin e shtrimit në spital të të rriturve 18 vjeç e lart, Pfizer ishte 80 për qind dhe Johnson & Johnson 60 për qind. Efektiviteti i vaksinës bëhet më pak tek njerëzit e moshës 75 vjeç e lart. Sa i përket pranimeve emergjente, analiza tregoi se Moderna ishte 92 përqind efektive, Pfizer 77 përqind dhe Johnson & Johnson 65 përqind.

Studimi nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Virxhinias i botuar në JAMA krahasoi më tej përgjigjen e antitrupave të gjeneruar nga vaksinat Pfizer dhe Moderna. Studiuesit vërejnë se të dyja kanë vepruar shumë mirë në miliona njerëz, por një nivel pak më i lartë i antitrupave shfaqet tek marrësit e vaksinës Moderna.

Këto studime përdoren për të kuptuar nëse matja e niveleve të antitrupave mund të jetë një shënues i mirë i mbrojtjes së vaksinave dhe gjithashtu nëse një vaksinë mund të jetë më efektive për grupe të caktuara demografike.

Siç u vu re, Pfizer dhe Moderna të dy përdorin mRNA për të mësuar sistemin imunitar se si të mbrohet kundër proteinës së Covid. Sidoqoftë, formulimet janë të ndryshme: Moderna përdor më shumë ARNi sesa Pfizer. Shkencëtarët ekzaminuan gjakun e 167 punonjësve të universitetit, të mbledhur gjatë një jave deri në një muaj pas dozës së dytë: 79 prej tyre morën Pfizer dhe 88 Moderna. Mosha mesatare ishte 42, 38% ishin mbi të 50-at dhe mbi të dhe, në total, 72% ishin gra.

Analizat treguan se Moderna prodhoi më shumë antitrupa në gjak pas dozës së dytë sesa Pfizer: 68.5 mikrogramë për mililitër (µg / ml) kundrejt 45.9. Njerëzit mbi 50 vjeç të vaksinuar me Pfizer prodhuan më pak antitrupa në dozën e dytë sesa ata më të rinj, ndërsa nuk kishte asnjë ndryshim në nivelet e antitrupave tek të moshuarit kundrejt të rinjve që morën Moderna.

3

Natyrisht, nevojiten më shumë studime: nuk ka siguri që antitrupat mund të përdoren për të vlerësuar mbrojtjen klinike kundër Covid-19.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Repubblica.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top