Marrëdhënie

July 22, 2020 | 8:03

Dashuria është ilaçi i natyrës!

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Kur dashuroheni, ndjeheni shumë të lumtur. Dhe ky është një ilaç, një ilaç i krijuar nga hormonet e trupit tuaj, një ilaç biologjik. Natyra e përdor atë, sepse nuk mund të mbështetet te ju. Mendoni, nëse nuk do të kishte dashuri, bota do të pushonte së ekzistuari, sepse seksi vetëm nuk është asgjë.

1

Nëse nuk ka dashuri, seksi është kaq i parëndësishëm. Askush nuk do t’i nënshtrohej nëse nuk do të ishte për ilaçin, dashurinë. Dashuria është karrem. Dëshira e vërtetë e natyrës është riprodhimi. Por ai nuk mund të mbështetet tek ju për këtë. Nëse nuk jeni i pushtuar nga dashuria, nuk do të riprodhoni.

Natyra ju jep një ilaç, lëshon një ilaç në trupin tuaj, një ilaç natyral, biologjik, hormonal. Kjo është arsyeja pse kur dikush është i dashuruar, njeri ecën ndryshe. Nuk është në botën e jetës së përditshme. Ai jeton në imagjinatë, në epsh dhe në ëndërr, ai nuk jeton në realitet. Ai ka marrë drogë pa e ditur atë.

Dhe pas disa ditësh, kur dashuria është zhdukur – sepse asnjë ilaç nuk zgjat përgjithmonë – ju filloni të përballeni me realitetin dhe vuajtjet fillojnë. Sepse ato që premtuat, i premtuat kur e kishit humbur vetëdijen. Tani ju duhet të përmbushni premtimet e bëra kur ishit i lagësht e në mungesë të vetëdijes. Tani pesha rritet.

Çdo lidhje dashurie bëhet e shëmtuar në fund. Pse? Pse dështojnë të gjitha martesat? Sepse nuk është produkt i zgjedhjes së vetëdijshme. Nëse dashuroni me vetëdije, atëherë dashuria mund të zgjasë përgjithmonë, sepse me vetëdije gjithçka është e përjetshme. Pa të, gjithçka është jetëshkurtër.

Nëse mund të doni me vetëdije – dhe jo si viktimë e mashtrimeve të natyrës – me një dashuri të vetëdijshme, atëherë ngjiteni. Atëherë dashuria bëhet një forcë që ju kompleton. Nuk ju shpërndan. Ajo bëhet e vetëdijshme. Pastaj në marrëdhënie bëheni gjithnjë e më të vetëdijshëm. Ju intereson tjetri, nuk e përdorni atë. Ju kujdeseni dhe ndani, nuk zotëroni. Ju çlironi tjetrin dhe me lirimin e tij edhe ju çliroheni. Bëheni dy udhëtarët e tjerë në një udhëtim më epror.

Ju ndihmoni njëri-tjetrin, sepse ka kurthe. Rruga është e gjatë dhe udhëtimi është i pafund dhe është bukur të jesh me dikë që ndan me ty çdo ankth, çdo dhimbje, çdo vuajtje, çdo gëzim, çdo moment heshtjeje. Dikush që mund të komunikoni, që mund të thoni atë që po ndodh me ju, të jeni në gjendje të mbështeteni në mënyrën se si ai do t’ju ndihmojë, pa marrë parasysh se çfarë ndodh, ju mbështeteni në mënyrën se si ai do t’ju dashurojë në të gjitha momentet, të mira apo të këqija, momente zemërimi ose gëzimi, momente trishtimi ose lumturie.

Ju nuk fshihni asgjë nga ajo që doni. Ju qëndroni të hapur dhe të prekshëm. Dashuria është e pakushtëzuar. Nuk varet nga kushtet dhe situatat.

Dashuria e ndërgjegjshme është një fenomen krejtësisht i ndryshëm. Rrallë ndodh, por kur ndodh, është një nga gjërat më të bukura që mund të ndodhë në këtë botë.

OSHO

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top