FB

May 31, 2021 | 8:25

Dashuria, si të kuptojmë nëse një histori do të zgjasë “përgjithmonë” apo është “momentale”

Takuam një djalë (ose vajzë) që na pëlqen, pas disa takimesh inkurajuese, ne filluam të dilnim rregullisht. Dhe, ngadalë, u përfshimë dhe ndjenja e të paturit flutura në stomak po kthehet në diçka më të thellë. Ne jemi përballur me pyetjen thelbësore: a duhet ta braktisim veten në këtë ndjenjë të re apo është më mirë të veprojmë me kujdes, në mënyrë që të mos lëndohemi nëse gjërat shkojnë keq, por duke rrezikuar të mos e jetojmë historinë tonë në mënyrë të plotë? Vetëm përvoja e drejtpërdrejtë mund t’i përgjigjet kësaj pyetjeje, por ka shenja që mund të na ndihmojnë të kuptojmë nëse nga marrëdhënia jonë mund të lindë një dashuri e fortë e destinuar të zgjasë me kalimin e kohës.

Përgjithmonë ose për momentin – Të gjitha historitë e dashurisë përjetojnë uljet dhe ngritjet e tyre, por ajo që karakterizon një marrëdhënie të destinuar të zgjasë me kalimin e kohës është aftësia e dy partnerëve për të pasur një projekt të përbashkët, të aftë për të kapërcyer vështirësitë e çdo dite. Është e vërtetë që “përgjithmonë” përbëhet nga një seri e “momenteve”, por këto momente të shkurtra në një moment duhet të hyjnë në një dimension më të lartë, të aftë t’u japin atyre stabilitet dhe të ndryshojnë kuptimin e tyre. Si për të thënë: në të gjitha tregimet ne vazhdojmë me hapa të vegjël; nëse shohim që secila prej tyre bëhet pjesë e një udhëtimi dhe një projekti të përbashkët, kjo është shenja e parë që marrëdhënia po kthehet në një lidhje të qëndrueshme.

Dëgjoni trupin – Dashuria është një çështje kimie dhe për një marrëdhënie të qëndrueshme, kuptimi seksual është i një rëndësie themelore. Trupi, ndryshe nga gjuha, nuk gënjen: nëse tërheqja fizike nuk shkaktohet, udhëtimi nuk do të zgjasë. Më mirë të jesh i vetëdijshëm që nga fillimi: tjetri mund të bëhet një mik i mirë me të cilin mund të jemi shumë të lidhur, por ai kurrë nuk do të jetë partneri ynë. Nëse, nga ana tjetër, kuptimi fizik vendoset pa vështirësi, do të duhet t’i kushtojmë vëmendje dallimit të erosit nga ndjenja: nëse të dy kanalet nuk vazhdojnë dorë për dore, marrëdhënia do të mbetet e kufizuar në takime seksuale, pa u bërë një marrëdhënie e plotë emocionale.

Dialogu dhe besimi – Që një histori dashurie të bëhet e qëndrueshme, të dy partnerët duhet të krijojnë një marrëdhënie besimi dhe solidariteti të ndërsjellë. Të dy duhet të jenë të sigurt se janë gjithmonë (ose pothuajse) në qendër të vlerësimit të tjetrit, për të shijuar respektin dhe besimin e tyre. Mund të jetë një ndihmë e madhe për të ndarë me partnerin një trashëgimi të vlerës së përbashkët dhe një pikë të përbashkët të paktën në çështjet themelore të bashkëjetesës dhe jetës në përgjithësi. Fakti i përkatësisë në botë të ndryshme kulturore nuk është një pengesë e pakapërcyeshme, siç demonstrohet nga çiftet e shumta në të cilat dy partnerë u përkasin grupeve të ndryshme etnike ose feve, megjithatë, në këto raste, është e nevojshme një punë e rëndësishme e ndërmjetësimit dhe nëse funksionon, të dy partnerët e gjejnë veten shumë më të fortë dhe bashkimi del i forcuar dhe i pasuruar.

Pasionet e përbashkëta – Fakti i ndarjes, përveç pikëpamjeve themelore të jetës, madje edhe disa pasione dhe interesa të thjeshta ofron, në fazat e hershme të marrëdhënies, shumë mundësi të dobishme për rekreacion dhe argëtim në të cilat ndërtohen përvoja të këndshme dhe momente të lumtura që çimentojnë lidhjen. Në fazat e hershme të marrëdhënies, kur ne jemi ende duke zbuluar karakteristikat e partnerit tonë, është e rëndësishme të eksperimentojmë me gjëra të reja, edhe duke dalë pak nga zona jonë e rehatisë, për të kuptuar nëse dhe sa mund ta vlerësojmë partnerin tonë dhe interesat e tyre.

Dialogu dhe ndërmjetësimi – Një çift mund të funksionojë me kalimin e kohës nëse është në gjendje të dialogojë dhe të gjejë kompromise. Meqenëse është e pamundur që gjithnjë dhe për gjithçka, është thelbësore që të armatoseni me ndjeshmëri, identifikim me këndvështrimin e tjetrit dhe aftësi dëgjimi. Debati është i pashmangshëm, e rëndësishme është të dish ta bësh atë në mënyrë konstruktive dhe të synosh zgjidhjen e problemit sesa dëshirën për të afirmuar këndvështrimin e dikujt me çdo kusht.

Si ndiheni – Një dashuri e qëndrueshme na bën të ndihemi në qendër të botës, na mbush me energji pozitive, me dëshirën për të bërë dhe ndërtuar gjëra të bukura. Në praktikë kjo na bën të lumtur. Nëse partneri që takuam na bën të ndihemi kështu (dhe e njëjta gjë vlen edhe për të) ka shumë të ngjarë që lidhja jonë të zgjasë. Nëse jemi me fat, ajo do të vazhdojë “përgjithmonë” ose të paktën “për një kohë të gjatë”.

 

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top