FB

July 21, 2021 | 8:45

Dëshironi të jeni më të lumtur? Shkenca thotë se blerja e pak kohe çon në kënaqësi më të madhe të jetës

Blerja e gjërave nuk do t’ju bëjë më të lumtur. Por hulumtimet tregojnë se blerja e kohës mundet, për sa kohë që ju e bëni atë në mënyrën e duhur.

Në vitin 1930, ekonomisti me ndikim John Maynard Keynes vlerësoi se si përparimet teknologjike dhe ekonomike kishin zvogëluar numrin e orëve të punës së një personi mesatar. Ai parashikoi që brenda dy gjeneratave, shumica e njerëzve do të punonin vetëm tre orë në ditë. Të punosh shumë nuk do të ishte problem. Mbushja e gjithë asaj kohe të lirë do të ishte problem për shumicën e njerëzve.

Ndërsa Keynes mori shumë gjëra, ai lëvizi shpejt dhe i humbi ato. Përparimet teknologjike nuk e kanë çliruar kohën e një personi mesatar. As nuk ka përparime më të gjera ekonomike. As pasuria nuk është rritur. Në fakt, disa studime tregojnë se sa më shumë para të bëjnë njerëzit, aq më pak kohë mendojnë se kanë. Shtoji të gjitha, dhe se paratë nuk mund të blejnë lumturi. Përveç nëse, me qëllim dhe me vetëdije, përdorni pak para për të blerë pak kohë.

Në një studim të vitit 2017 të botuar në Procedurat e Akademisë Kombëtare të Shkencave, studiuesit anketuan mijëra njerëz që ndonjëherë paguanin njerëz të tjerë për të kryer detyra që nuk i pëlqenin ose nuk donin t’i bënin. Ashtu si kositja e lëndinës. Ose pastrimi i shtëpisë. Gjëra që duhej t’i bënin, por që nuk dëshironin t’i bënin.

Çuditërisht, njerëzit që ishin të gatshëm të shpenzonin pak para për të blerë pak kohë ishin më të lumtur dhe ndienin kënaqësi më të madhe nga jeta sesa ata që nuk e bënin. Sidoqoftë, korrelacioni nuk është gjithmonë shkakësor. Ndoshta njerëzit që shpenzojnë para për të blerë kohë janë më të lumtur thjesht sepse kanë para për të blerë kohë?

Njerëzit relativisht të pasur që shpenzuan para për të blerë pak kohë ishin më të lumtur sesa njerëzit relativisht të pasur që nuk shpenzuan. Pavarësisht se sa fitoni, sado i pasur të jeni, blerja e pak kohë ju bën më të lumtur. Vetëm për të provuar pikën e shkaktimit, studiuesit kryen një eksperiment të mëtejshëm. Një javë, pjesëmarrësve iu dhanë 40 dollarë dhe u thanë t’i shpenzonin për çdo gjë. I vetmi kufizim ishte që ata duhej të përdornin paratë për të blerë “gjëra”.

Javën tjetër, pjesëmarrësve iu dhanë 40 dollarë dhe u thanë se duhej t’i shpenzonin ato në kohën e lirë. Pastrimi. Mirëmbajtja. Dorëzimi. Duke paguar dikë për të bërë diçka që ata nuk dëshironin ta bënin në mënyrë që ata të mund ta shfrytëzonin atë kohë për të bërë diçka që donin të bënin.

Ju tashmë e keni menduar rezultatin: Kur pjesëmarrësit blenë kohë në vend të gjërave, ata ndiheshin më të lumtur, më pak të stresuar dhe më të kënaqur.

Studiuesit zbuluan se “shpenzimi i shumë parave në shërbimet e kursimit të kohës mund të minojë perceptimin e kontrollit personal duke i shtyrë njerëzit të nxjerrin përfundimin se ata nuk janë në gjendje të trajtojnë asnjë detyrë të përditshme, duke ulur potencialisht mirëqenien”.

Natyrisht, shumica prej nesh nuk ka mundësi të shpenzojë aq shumë para duke blerë kohë sa që ndihemi të papërshtatshëm ose të paaftë. Por marrja e një vendimi të ndërgjegjshëm se cilat detyra duhet të përmbushni herë pas here është kryesor. Nëse dikush gjithmonë ju pret barin, atëherë ju me siguri ndiheni shumë të zënë. Ju ndoshta ende mendoni se koha është e pakët.

Çelësi për të blerë kohë është të vendosni me vetëdije se si do ta përdorni kohën që paratë tuaja kanë blerë. Blerja e kohës do t’ju bëjë më të lumtur vetëm nëse ndiheni të qëllimshëm – jo sepse nuk keni kohë, por sepse doni ta përdorni ndryshe kohën që keni.

Në vend të prerjes së barit, ju mund të vendosni të kaloni kohën me familjen ose miqtë. Ose duke punuar për atë projekt që duket se nuk mund ta arrini. Ose duke lexuar. Ose duke punuar jashtë. Me pak fjalë, duke bërë diçka që ju pëlqen – duke bërë diçka që dëshironi të bëni – me kohën që keni blerë. Kjo është kur paratë mund t’ju blejnë pak lumturi. Pavarësisht se sa bën.

 

 

Burimi / https://www.inc.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top