Mirëqenie

November 21, 2020 | 8:26

Duket e pabesueshme por këto ushqime ndihmojnë në luftimin e depresionit

Sado e dukshme të jetë, është e nevojshme të thuhet se sa rëndësi ka shëndeti mendor dhe fizik te një person. Të jesh i lumtur ose, më mirë, i qetë, e bën jetën tonë më pozitive se gjithçka tjetër. Dallimi midis qetësisë dhe lumturisë shprehet në faktin se nëse e dyta është momentale dhe e shkurtër, e para mund të jetë e qëndrueshme dhe shumë më e qëndrueshme.

Të jetosh një jetë të qetë duhet të jetë qëllimi i të gjithëve. Sigurisht, nuk është gjithmonë kaq e lehtë. Por vendosmëria e secilit prej nesh duhet të synojë gjithmonë që kjo të ndodhë.

Rëndësia e terapisë

Depresioni, ose një gjendje depresive, karakterizohet nga një demotivim i fortë drejt jetës. Shkaqet mund të jenë të shumta dhe është një sëmundje shumë serioze që nuk duhet të nënvlerësohet. Këshilla më e dobishme është që të konsultoheni me një specialist.

Të flasësh me dikë është hapi i parë për të pranuar se je i sëmurë dhe njëkohësisht hapi i parë drejt shërimit. Përfitimet e ndjekjes së një terapie janë të shumta dhe edhe nëse jeni dyshues për këtë, përpjekja nuk dëmton. Për më tepër, ekzistojnë disa metoda që mund të ndihmojnë në luftën kundër këtij çrregullimi.

Serotonina dhe omega 3

Ka ushqime që, falë vetive të tyre, janë në gjendje të rrisin prodhimin e serotoninës, ose hormonit të lumturisë. Më i famshmi nga të gjithë është sigurisht fruti i kakaos. Është treguar se si derivatet e kakaos, përfshirë çokollatën, kanë ndikim në mirëqenien fizike dhe mendore të një individi, por ajo ka edhe vlera të tjera të rëndësishme.

Edhe indeksi i ulët i glikemisë, do të ndikonte për mirë në gjendjen depresive, prandaj çdo produkt integral do të funksiononte. Së fundmi, edhe salmoni mund të ndihmojë. Ky lloj peshku është i pasur me yndyrna omega-3. Këto të fundit, nëse mungojnë në trupin e njeriut, mund të shkaktojnë simptoma të depresionit.

 

 

 

Burimi / https://www.proiezionidiborsa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top