Këshilla & Arsye

July 24, 2020 | 10:07

Edukimi i fëmijëve kalon nëpër pemën e vlerave

Roli i prindërve nuk është asnjëherë një çështje e thjeshtë, askush nuk na jep një manual të detajuar se si të mos bëjmë gabime, ato janë gjëja më njerëzore që ekziston në botë. Me kalimin e kohës, kemi mësuar që nënat e përsosura nuk ekzistojnë dhe përkundrazi, me gabimet dhe pasiguritë tona, ne mund të rritim fëmijë të lumtur dhe të vetëdijshëm.

Përveç dashurisë së pakushtëzuar që u japim fëmijëve tanë, ka edhe një gjë tjetër që duhet të marrim parasysh: vlerat. Në fakt, këto përfaqësojnë bazën e brendshme të jetës së secilit prej nesh, dhe është e drejta dhe detyra jonë t’ua mësojmë fëmijëve tanë.

Në këtë kontekst, na ndihmon pema e vlerave, një mjet i dobishëm, argëtues dhe edukativ që mund ta integrojmë në edukimin e fëmijëve tanë, që nga vitet e para të jetës. Një aleat i vlefshëm që merr parasysh jo vetëm zhvillimin e gjuhës, autonomisë dhe aftësive komunikuese, por që lejon t’u transmetohet fëmijëve kuptimi i vërtetë i vlerave.

Pema e vlerave është një nga ato aktivitete që ka edhe më shumë vlerë nëse kryhet në komunitet, kjo në fakt u lejon fëmijëve të mësojnë të bashkëpunojnë që nga vitet e para të jetës së tyre. Nëse jo, ju prapë mund të përdorni këtë mjet për të kaluar kohë me fëmijët tuaj.

Pjesa e parë konsiston në prezantimin e sjelljeve dhe vlerave, duke marrë parasysh që nëse është e vërtetë që fëmijët janë njohur me miqësi, mirësi dhe respekt, ata nuk dinë se çfarë është ndershmëria, përpjekja apo empatia, për këtë arsye është e nevojshme që ato të shpjegohen përmes shembujve.

Krijoni vizatime me fëmijët tuaj, një për secilën vlerë, ose përralla të vogla që mund t’i identifikojnë ato. Pasi të bëhet kjo, ftojini fëmijët tuaj të ndërtojnë pemën e tyre të vlerave përmes fotografive dhe tregimeve që kanë krijuar. Detyra e tyre do të jetë të renditin vlerat nga më të rëndësishmet në ato më pak të rëndësishme sipas këndvështrimit të tyre.

Kjo pjesë është sigurisht më interesante dhe do të kërkojë pjesëmarrje të drejtpërdrejtë nga ana juaj: dëgjoni mendimet e fëmijëve tuaj, negocioni dhe diskutoni me ta përparësitë që u kanë dhënë vlerave të tyre. Ky do të jetë një moment shumë i rëndësishëm për të vegjlit, sepse ata do të fillojnë të përballen me vlerat dhe parimet në pavarësi të plotë.

 

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top