FB

July 28, 2021 | 9:00

Ermand Mertenika: Njihuni me pajisjen e Endoskopisë në trajtimet diagnostikuese, nga marrja e mostrave të indeve me mjete kirurgjikale përmes tubit

Sistemi i Endoskopisë

Endoskopia është një sistem dixhital, e cila përbëhet nga Procesori (Njësia e komandimit) dhe Skopi (Tubi diagnostik aplikues). Është një procedurë delikate ku mjeku trajnohet mjaft mirë për aplikimin e saj.

ermand-mertenika-news-24

Një endoskopi është një test diagnostik që i jep ekipit tuaj mjekësor një shans për të parë në traktin tuaj të tretjes nëpërmjet një aparati të vogël të montuar në një tub të quajtur “Skop” dhe për të marrë mostrat e indeve me mjete kirurgjikale të kaluara përmes tubit (Skopit).

Në rastin e një endoskopie të sipërme, aparati dhe tubi (Skopi) futen në gojën tuaj dhe poshtë ezofagut në drejtim të stomakut. 

Në një endoskopi më të ulët – më së shpeshti quhet kolonoskopi – tubi dhe aparati janë futur në anusin tuaj dhe janë ngjitur lart përmes zorrës së trashë.

Gjithashtu është e mundur që të përdoren instrumente endoskopike për të shqyrtuar uretrën dhe fshikëzën tuaj – në këtë rast, quhet cistoskopi.

1

Disa specialistë të tjerë mjekësorë përdorin instrumente endoskopike për të diagnostikuar kushtet jashtë traktit të tretjes: për shembull, ata mund të përdorin një arthroscope (joints), një bronkoskop (hundë dhe mushkëri), dhe një histeroskop (mitër).

Përdorimi i Endoskopisë

Në shumicën e rasteve, kur mjeku thotë se keni nevojë për një teknikë endoskopie, ajo i referohet një endoskopie të sipërme, e cila do ta lejojë atë të shikojë me kujdes sistemin tuaj të sipërm të tretjes, duke përfshirë gojën, fytin, ezofagun, stomakun dhe në duonden.

Një endoskopi mund të rekomandohet për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut të një sërë simptomash të ndryshme, duke përfshirë urthin, dhimbjen, vjelljen, problemet e gëlltitjes dhe humbjet e pashpjegueshme të peshës.

Kushtet që mund të diagnostikohen përmes përdorimit të endoskopisë përfshijnë ulcerat, anemi, sëmundjen e refluksit gastroezofageal, sëmundjet tumorale dhe kancerin, si dhe sëmundje të tjera.
Procedura gjithashtu do t’i japë mjekut një mundësi për të copëtuar indet copa më të vogla, në mënyrë që ato të mund të ekzaminohen në mikroskop. Kjo do të japë më shumë të dhëna për diagnozën tuaj.

Pajisja e endoskopisë është një trajtim mjaft praktik dhe i rëndësishëm.

Shumë njerëz janë të shqetësuar dhe kanë frikë se mos endoskopia e tyre do të jetë e dhimbshme ose e parehatshme, por është krejt ndryshe pasi aplikimi është jo me dhimbje dhe mjaft i lehtë.

Procedura përgjithësisht kryhet në një spital ose në një qendër kirurgjikale diagnostikuese. Përpara se të aplikohet, nuk duhet të hani ose pini paraprakisht.

Përpara aplikimit të procedurës, mund t’ju jepet një qetësues për t’jua bërë më të rehatshme dhe të relaksuar dhe një xhel anestetik, i cili aplikohet në trake për mpirje në atë zonë.

Shumica e njerëzve nuk janë anestetizuar për procedurën, megjithatë, mund të bini në gjumë nëse më parë u është dhënë një qetësues ose mund t’ju aplikohet anestezia lokale.

Procedura është mjaft e shkurtër – ajo merr vetëm rreth 30 minuta. Nuk do të ndjeni gjë, nëse mjeku do të ekstratojë ndonjë mostër të polipeve ose indeve, por mund të ndjeni disa efekte si: (ajri që presionohet në traktin tuaj digjestiv përmes skopit, gjë që ndihmon ekipin tuaj mjekësor që të shohë gjithçka më mirë).

Gjithashtu mund të keni një dhimbje të lehtë të ezofakut për një ose dy ditë etj.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top