Marrëdhënie

April 16, 2020 | 8:04

Esmeralda Birçaj: Gruan e fiton, kur e bën të buzëqeshë!

Kaq e thjeshtë, kaq e përditshme, ju e takoni atë në rrugë kur ecni.

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Aty ku je në rrugë dhe po ecën duke dëgjuar muzikë, je kokëfortë, mendon për problemet e tua dhe shikon poshtë në rrugë, papritmas has në diçka të shenjtë, një buzëqeshje të një vajze që kalon. Qëndron për pak, ajo të kalon.

Mund ta kuptojë që ti e ke vënë re, të kthehet të të shikojë dhe të buzëqeshë më shumë për ty dhe të vazhdojë të ecë, derisa të bëhet një pikë larg në horizont. Por në rastin kur të kaplon, do të vazhdojë të buzëqeshë. Ti do të ulesh përsëri i mbërthyer në vendin tënd, duke pyetur veten se si e bën. Si gratë janë më optimiste se burrat.  Vëren rreth tyre se ato zgjedhin një partner të buzëqeshur dhe jo një të ngrysur, ‘kapelë’. Çështja është se nuk ka gra melankolike dhe të ngrysura.

Kjo është e rrallë në botën e jashtme. Kur dalin nga dera e tyre, ato si me magji lënë problemet e tyre, buzëqeshin dhe ofrojnë një atmosferë pozitive rreth tyre. Zakonisht zgjedhin një njeri që do t’u buzëqeshë ose do t’i bëjë ato të buzëqeshin. Një ‘kapelë’ do ta lërë në melankolinë e tij. Nëse janë melankolike, do e bashkonin melankolinë e tyre.

Shoku burrë, çështja është, ta bësh një grua të buzëqeshë, sepse ajo do të bëjë që të arrish lart. Ajo dëshiron diçka të thjeshtë, t’i marrësh lotët, trishtimin, pikëllimin dhe ta kthesh/shndërrosh në buzëqeshje. Vetëm kështu do të dashurohet me ty. Buzëqeshja është e barabartë me dashurinë. Është gjëja e parë që ndihmon për të filluar një kapitull të madh në jetën tuaj. Dhe ky kapitull quhet Erota.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top