FB

July 28, 2021 | 8:45

Fuqia e fjalëve në trurin e fëmijëve tanë!

Fjalët janë një nga mjetet kryesore që kemi në dispozicion për të rritur fëmijët tanë dhe për të përcaktuar gjendjen shpirtërore dhe sjelljen e tyre. Sidoqoftë, angazhimi, qëllimet e mira dhe dashuria nuk janë gjithmonë të mjaftueshme: është thelbësore të zgjedhësh mirë se çfarë të thuash dhe çfarë të shmangësh të thuash!

Është e rëndësishme të dini se secila fjalë prodhon reagime të ndryshme në trurin e njeriut që e lexon ose dëgjon atë. Le të shohim së bashku një shembull praktik: le të përpiqemi t’i themi fëmijës tonë fjalën “elefant”. Pasi ta keni dëgjuar, truri juaj do të fillojë ta përkthejë atë në një ose më shumë imazhe. Në fakt, kjo fjalë evokon jo vetëm idenë e kafshës specifike, por edhe një seri të tërë implikimesh: trungu, veshët e mëdhenj, dimensionet pak a shumë të mëdha dhe kujtesën e tij të jashtëzakonshme. Çdo imazh shoqërohet me kuptime dhe emocione dhe më pas kuptimi përkthehet, në një periudhë shumë të shkurtër kohe, në sekretimin e një “kokteji” specifik hormonal. Kjo “përzierje” e hormoneve hyn në trupin e fëmijës dhe përcakton gjendjen shpirtërore, sjelljen e tij dhe mënyrën se si ai përjeton gjithçka përreth tij.

Pra fjalët që përdorim janë shumë të rëndësishme! Përmes lojërave të tavolinës do të mësojmë së bashku me fëmijët tanë të përdorim sa më mirë inteligjencën gjuhësore, të zhvillojmë një vetëvlerësim të shëndetshëm dhe një ndjenjë të fortë të rezistencës dhe të përdorin fjalë për të ndryshuar qëndrimin e njerëzve përreth nesh.

Siç thekson Paolo Borzacchiello: “Çdo teknikë gjuhësore duhet të ketë gjithnjë lidhje me kontekstin: mjedisin, gjestet, nivelin emocional. Nëse ne prindërit dimë të vëmë në praktikë strategjitë e duhura motivuese duke përdorur magjinë e fjalëve, sigurisht që do të jemi në gjendje të marrim rezultate të jashtëzakonshme”.

Të bëhemi të vetëdijshëm për efektin që fjalët kanë në trurin tonë, si prindër ato do të na lejojnë të përdorim sa më mirë gjuhën që kemi në dispozicion për të komunikuar në mënyrë efektive me fëmijën tonë. Për shembull, disa lojëra ‘Word Magic’ bazohen në fuqinë e trurit për të lidhur fjalët me imazhet. Pikërisht për këtë arsye, loja është një trajnim për të përdorur dy mjete të fuqishme gjuhësore, metaforat dhe analogjitë, shumë të dobishme si për të komunikuar në mënyrë efektive me fëmijën tonë, si për ta ndihmuar atë të kuptojë më mirë disa koncepte, ashtu edhe për ta ndihmuar atë të kapërcejë momentet e vështirësisë.

Truri ynë i do shumë metaforat, të cilat janë fjalë që zëvendësojnë të tjerët, duke thjeshtuar shumë mesazhin! Sa herë kemi thënë, për shembull, “Ai djalë është një ari” për të komunikuar në mënyrë efektive se ai person i veçantë është i vetmuar, i heshtur. Siç mund ta shihni, në kuptimin e vërtetë të fjalës, metafora është jashtëzakonisht e fuqishme sepse truri ynë e lidh personin me ariun dhe ka një kuptim të menjëhershëm të karakterit të tij. Është sikur të shohim vetëm një ari.

Në të njëjtën mënyrë, analogjia funksionon në shoqatën e imazhit të fjalëve: për shembull, “nëna ka sytë e një drenushë” na lejon të krijojmë një analogji midis syve, të ëmbël dhe të butë, të farës dhe nënës. Kështu që është si të thuash që mami ka një pamje të ëmbël dhe qetësuese.

Si përfundim, metaforat dhe analogjitë janë një aleat i frikshëm kur duam t’u shpjegojmë diçka fëmijëve tanë, sepse ato na lejojnë të thjeshtojmë edhe konceptet më komplekse në një mënyrë ekstreme. Nëse jemi të mirë në pasurimin e fjalive tona me metafora dhe analogji, fjalët tona do të fitojnë edhe më shumë fuqi dhe bukuri në sytë e fëmijëve tanë.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top