Këshilla & Arsye

November 14, 2020 | 8:04

Gjërat që duhet t’i mësoni djalit tuaj para se të jetë adoleshent

Dy muajt e fundit kanë qenë paksa një kontroll realiteti për mua me djalin tim. Ai është zgjatur më shumë se unë dhe ka humbur çdo nuancë të rrumbullakosjes në faqet e tij. Unë e di se ka gjëra për t’i mësuar djalit tuaj para se të jetë adoleshent.

Kështu që, unë e paguaj atë për të parë vëllezërit dhe motrat e tij më të vegjël ndërsa unë punoj, që shpresoj të mësoj disa përgjegjësi. Të Premten, ai bën drekën e tij kur kthehet në shtëpi nga shkolla, kështu që të paktën një ditë ai mund të bëjë disa gjëra. Nuk e di se si ndodhi kaq shpejt, por këtu jemi në prag të të paturit një adoleshent në shtëpi. Mendova se do të kishte më shumë kohë.

Gjërat që duhet t’ia mësoni djalit tuaj para se të jetë adoleshent

I dashur djali im, nuk mund të besoj se je më pak se një vit larg nga të qenit adoleshent. Kishte raste kur ishe foshnjë kur njerëzit më thoshin të mos mbyll sytë sepse pa e kuptuar do të rriteshit të gjithë. Unë qesha dhe bëra shaka se do të luftoja me një adoleshent. E vërteta është se unë gjithmonë kam vepruar më mirë me fëmijë më të vegjël dhe mendimi se duhet të jem prind i një adoleshenti më tmerron.

Më kanë thënë që çdo nënë ka një pikë të ëmbël. Një kohë kur ato ndiejnë se lulëzojnë më shumë në jetën e fëmijëve të tyre, moshën që ato favorizojnë. Kjo nuk do të thotë, që ato nuk i duan fëmijët e tyre gjatë gjithë kohës! Në vend të kësaj do të thotë se prindërit janë më të mirë në një moshë të caktuar. Jam plotësisht dakord me këtë. Për mua, ishte faza e paslindjes. Kam frikë të jem prind i fëmijëve më të mëdhenj.

Vetëm diçka mjaft e mrekullueshme ndodhi ndërsa plakeshit. Ju u shndërruat në këtë fëmijë argëtues, më të madh, të cilin unë vërtet po e shijoj! Por para se të mendoni se ua kanë thënë të gjitha se çfarë duhet të bëni – unë kam disa këshilla për ju.

1.Qëndroni në këmbë për veten tuaj dhe për atë që besoni se është e drejtë. Mund të mos jetë gjithmonë e lehtë, por gjithmonë do të ndiheni më mirë sesa të rrini ulur dhe të mos bëni asgjë.

2.Humori nuk do të shkojë shumë me vajzat mbi moshën ndoshta 7 vjeç (të paktën jo me shumicën e vajzave!). Ju lutem mos u përtypni, ose mos bëni tinguj të tjerë të neveritshëm rreth vajzave. Gjithashtu, mos flisni për gjëra të neveritshme.

3.Mos u bëni ngacmues dhe mos i duroni njerëzit që ju ngacmojnë juve ose dikë tjetër. Njerëzit do të ndjekin shembullin tuaj.

4.Ju lutem mos ndaloni kurrë së foluri me mua, ose kërkoni të kaloni kohë vetëm me mua. Unë e di se do të vijë një kohë kur ju mendoni se jeni shumë më të rinj se unë, por unë thjesht do të vdes nëse nuk dëshironi të më tregoni gjithçka që ka ndodhur në shkollë, ose me miqtë tuaj.

5.Besoni në zorrën tuaj. Nëse ndjeni sikur nuk duhet ta bëni, ka shumë mundësi që të mos jetë ide e mirë. Unë kam frikë ditën kur presioni i kolegëve bëhet diçka më shumë sesa miqtë tuaj që ju bindin të qëndroni zgjuar më vonë sesa dëshironi.

6.Do të vijë një kohë kur ju do të bëni presion për të bërë diçka që është e rrezikshme, ose thjesht një zgjedhje të dobët morale. Ne të gjithë bëjmë gabime, por unë jam duke ju lutur që të ndaloni dhe të mendoni para se të bëni ndonjë gjë që thjesht duket e gabuar para se ta bëni.

7.Lumturia është një zgjedhje. Bëni zgjedhjen për të parë gjërat me një këndvështrim “gjysmë plotë”. Nëse ndaleni në gjërat negative që ndodhin, do të jetoni një jetë të gjatë dhe të palumtur. Shumë gjëra kanë ndodhur në jetën time dhe që do të justifikonin qenien time thjesht si një person përgjithësisht i palumtur. Unë kam zgjedhur të mos përqendrohem në këto gjëra, por të përqendrohem në të qenit i lumtur dhe gjërat me të cilat Zoti më ka bekuar.

8.Mirënjohja ndihmon në lumturi. Mos e humbni kohën tuaj duke dëshiruar atë që kanë të tjerët. Ju vini nga prindër të klasës së mesme. Do të ketë shumë gjëra që ju i dëshironi, me të cilat ne thjesht nuk mund ose nuk do t’jua plotësojmë. Ndërsa rriteni, lutem që të mësoni të jeni vërtet mirënjohës për atë që Zoti ju ka dhënë. Një zemër mirënjohëse është një zemër e lumtur.

9.Nëse dikush ju kërkon të bëni një foto me mua, ju lutem mos mendoni se unë jam humbësi më i madh në planet. Unë e kam parë të ndodhë më shumë sesa mund ta mendosh, kur isha në moshën tënde ose pak më e rritur. Unë i kërkoj fëmijës që të bëjë një fotografi me nënën e tij dhe fëmija është i mërzitur. E kuptoj që je shumë më i butë se unë. Por për aq sa e urrej të bëj fotografi, unë do të qaj nga brenda nëse arrij në faktin që je i mërzitur.

10.Motrat dhe vëllezërit mund t’ju nervozojnë, por një ditë, ata do të jenë miqtë tuaj më të mirë. Ata janë të vetmit që e dinë se si ishte të rritesh me një nënë të çmendur siç ke ti, ndaj trajtoji mirë!

11.Qëndroni të përulur, por të sigurt. Unë jam kaq xheloze për aftësinë tënde të të qenit i plotë dhe të mos shqetësohem se po e turpëron veten. Vazhdoni t’i bëni miqtë tuaj të qeshin dhe të argëtohen me gjithçka që bëni.

Vallëzoni, edhe nëse nuk jeni kërcimtari më i mirë. Askush nuk e vëren nëse jeni duke u argëtuar kur e bëni atë.

Babai juaj dhe unë jemi gjithmonë këtu për ju. Pavarësisht se çfarë po ndodh, e mirë apo e keqe, gjithmonë mund të vish tek ne për ndihmë, rehati, udhëzim, dashuri dhe mbështetje.

Unë të dua. Do të dua gjithmonë. Gjithmonë. Gjithmonë. Gjithmonë. Nëse ju kujtohet vetëm një pjesë e kësaj letre, mos e harroni atë.

Vazhdoni të rriteni, por jo shumë shpejt!

 

 

 

Burimi / https://embracetheperfectmess.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top