Këshilla & Arsye

July 16, 2020 | 8:06

Gjithçka që duhet të dini për celulitin, çfarë e shkakton, si trajtohet, a keni nevojë për kremra?

Ka nga ata si Kim Kardashian që u përpoqën ta eliminojnë atë me doza masive të Photoshop. Pastaj fotot e tij, të marra në një moment relaksi pranë detit, të publikuara pa u edituar, zbuluan të vërtetën. Rezultati: njëqind mijë ndjekës – deri atëherë të përkushtuar për postimet e saj në Instagram dhe Tëitter – kur panë realitetin u ndjen të tradhtuar dhe e braktisën atë.

Sipas profesorit Antonino Di Pietro, dermatolog dhe drejtor i Institutit Dermoclinic Vita Cutis (Milano), trajtimet anti-celulitike janë në vendin e katërt midis më të kërkuarve nga gratë. Në krye të renditjes janë trajtimet e fytyrës kundër plakjes, e dyta kërkesa për heqjen e kapilarëve, e treta heqja përfundimtare e qimeve. Por kërkesat për trajtime të celulitit janë në rritje: do të jetë tregu i ardhshëm. Në fakt, në dy ose tre vitet e fundit edhe ndërmarrjet e mëdha të teknologjisë kanë filluar të paraqesin pajisje të reja për trajtimin e celulitit”.

Nga ana tjetër, tregu i kremrave anti-celulit është në rënie.

“Të dhënat e përditësuara në vitin 2016 regjistrojnë një konsum të produkteve të barabartë me rreth 90 milion euro, gjatë një viti, në Itali, -7% krahasuar me një vit më parë: një nga rëniet më të rëndësishme të regjistruara në të gjitha kategoritë e produkteve kozmetikë – shpjegon Gian Andrea Positano, drejtues i Centro Studi di Cosmetica Italia – Rënia është pjesërisht e justifikuar, sepse është një familje e produkteve shumë specifike që mund të kenë një kosto të lartë, kështu që kjo mund të çojë në heqjen dorë të blerjes së tyre”.

Antonino Di Pietro

Antonino Di Pietro

Cila është e vërteta që duhet të dini për celulitin?

Business Insider Italia pyeti një ekspert i cili merret me këtë problem prej tridhjetë vjetësh. Njohja e “armikut”, në fakt, është thelbësore për të mprehur armët dhe organizuar një mënyrë jetese për ta shmangur atë, ose, të paktën, ta mbash atë nën kontroll.

 1. Çfarë është celuliti?

“Është yndyrë që ruan në mënyrë kronike ujin, pra i pasur me edemë. – shpjegon Antonino Di Pietro- Prania e edemës parandalon që yndyra të përdoret në mënyrë efektive nga trupi. Pra, yndyra nuk është e disponueshme: për këtë arsye, ata që kanë celulit ndërsa bëjnë aktivitet fizik ose dieta të rrepta, nuk e shohin përmirësim të situatës në krahasim me zonat e tjera të trupit, ku nuk ka celulit”. Një shembull e sqaron mjaft mirë konceptin. “Mendoni një sfungjer të njomur me ujë: vështirë se mund të digjej. Por nëse sfungjeri thahet, atëherë do të digjej pa problem”. Pra, nëse yndyra ruan sasi të mëdha të lëngjeve, ne kemi celulit. Në këtë pikë, trupi nuk është më në gjendje ta përdorë këtë yndyrë. “Që kjo të ndodhë, duhet të miratohen të gjitha strategjitë e mundshme për të eliminuar lëngjet e tepërta, domethënë edemën: me fjalë të tjera, duhet shtrydhur sfungjeri për të cilin po flisnim më lart. Nëse uji del, atëherë sfungjeri mund të digjet, domethënë yndyrnat e grumbulluara mund të konsumohen nga trupi.”

 1. Pse formohet lëngu i tepërt

“Lëngjet e tepërta formohen nga brishtësia kapilare dhe rrjedhimisht një lëshim më i lehtë i serumit dhe ujit nga gjaku që grumbullohet midis qelizave. Kjo shoqërohet me një aktivitet të zvogëluar të qarkullimit limfatik. – vazhdon Di Pietro – Brishtësia kapilare rritet paralelisht me presionin e enëve të gjakut. Duhet të kihet parasysh se enët e gjakut kanë një mur poroz. Nëse hollohen shumë, tubat do të fryhen dhe poret e mureve do të hapen. Uji që derdh nëpër pore grumbullohet midis qelizave yndyrore”. Nuk është rastësi që problemi shfaqet kryesisht në këmbë. “Ky lëng që kalon mblidhet më shumë në këmbë për shkak të forcës së gravitetit: një pjesë e madhe e gjakut shkon drejt këmbëve dhe për këtë arsye enët e gjakut pësojnë një presion më të madh. Kur kjo ndodh, shfaqen këmbët e fryra, një sinjal që qarkullimi nuk po funksionon mirë.”

 1. Çfarë ndodh më pas…

“Yndyra bymehet me ujë. Dhe nëse situata vazhdon, ditë pas dite, me kalimin e kohës, ngecja e lëngjeve çon në inflamacion kronik i cili prodhon një ind fibroz, i cili nga ana tjetër krijon lidhje brenda yndyrës, midis lëkurës dhe muskujve. – thotë Di Pietro – Këto fibroza, të mbajtura së bashku nga diçka e ngjashme me vargjet, dalin në sipërfaqe me aspektin karakteristik të dyshekut, tipik i celulitit të përparuar. Nën lëkurë, kjo yndyrë fibroze, krijon ngjitje dhe bëhet më kompakte”.

 1. Çfarë duhet të bëhet

“Për të luftuar celulitin, duhet të veproni duke përmirësuar qarkullimin, të forconi kapilarët dhe të përpiqeni të eliminoni sa më shumë edemën, duke luftuar mbajtjen e ujit”.

 1. A i prek të gjithë celuliti?

“Celuliti prek 99% të grave: është demokratik. – shpjegon Di Pietro – Ajo që bën ndryshimin është sasia: kur tejkalon një moshë të caktuar bëhet më i dukshëm. Pra celuliti nuk është sëmundje, por shndërrohet në të tillë kur është në sasi shumë të mëdha. Dhe nëse rritet duke ngjeshur enët, mund të parandalojë qarkullimin normal në të gjithë trupin. Po në lidhje me grumbullimin e ujit? “Ai është i lidhur me faktorët gjenetikë, hormonalë (në veçanti estrogjenet që bëjnë të mundur grumbullimin e ujit), me brishtësinë e kapilarëve, me trashëgiminë familjare…”.

 1. Përfitimet e nxehtësisë: një mit që duhet hequr, pasi në të vërtetë, dhemb

Cila është një nga gabimet më të mëdha në përpjekje për të zhdukur celulitin? “Përdorimi i burimeve të nxehtësisë për të ngrohur këmbët (për shembull, kremrat që ngrohen), duke menduar për shkrirjen e celulitit ose dhjamit me nxehtësi siç ndodh me yndyrën e pulës. – thotë Di Pietro – Por është gabim. Yndyra e grave është e gjallë, plot ujë dhe, siç thamë, nuk mund të digjet. Çfarë ndodh nga përdorimi i nxehtësisë? Që kapilarët të hollohen, rritet poroziteti dhe uji që grumbullohet rritet. Si përfundim: në gjithë këto vite, trajtimet me bazë nxehtësinë nuk kanë dhënë zgjidhje, në të vërtetë ato kanë përkeqësuar pamjen klinike duke rritur madje edhe rrjetën merimangë të kapilarëve të dukshëm në lëkurë.”

 1. Një tjetër gjë e zakonshme: efektiviteti i terapisë me presion

“Një ilaç tjetër i rremë është terapia me presion, në të cilën këmbët futen dhe i nënshtrohen kompresionit. – shpjegon Di Pietro – Falë ngjeshjes, këmba deflohet nga lëngjet, por pas një kohe të shkurtër, lëngjet kthehen në pëlhurë. Me pak fjalë, efekti është i dukshëm.”

 1. Çfarë duhet dhe nuk duhet të bëhet?

“Të gjitha përpjekjet mjekësore duhet të shkojnë në një drejtim – përmbledh Di Pietro – Objektivi shërues është të përpiqeni të forconi kapilarët, të eliminoni lëngjet dhe të rishikoni situatën në të cilën celuliti vendoset dhe bëhet kronik. Nuk ka kurë magjike. Mjeku duhet të eliminojë bllokimin, edemën dhe të këshillojë pacientin për strategjinë e duhur: një sinergji të masave që veprojnë në disa fronte”.

Nga t’ia filloni? “Nga pikëpamja e ushqimit, ulni kripën në mënyrë drastike. Kërkesa për një individ me madhësi të mesme është 3 gram në ditë, por në Itali dhe vendet evropiane konsumohen 7 gramë në ditë. – vazhdon Di Pietro – Kripa mbahet nga indet, duke grumbulluar ujë dhe nxitur edemën. Mos harroni se kripa nuk është vetëm ajo që hidhet në makarona por fshihet edhe në mish, djathë dhe në shumë ushqime të gatshme.

Faktorë të tjerë që nuk janë të dobishëm janë ushqimet pikante dhe alkooli: ato shkaktojnë vazodilim. Natyrisht, abuzimi e bën situatën edhe më keq. Pastaj ka sheqerna dhe karbohidrate të cilat, nëse konsumohen me tepri, rrisin yndyrën, një tjetër faktor rreziku. Nëse dhjami rritet, në të vërtetë, rritet problemi: do të ketë një masë më të madhe yndyre që mban ujin. Proteina? Ato janë të përshtatshme për një dietë të saktë. Përkundrazi, ndjekja e një regjimi me shumë proteina mund të rrisë inflamacionin.”

 1. Ndihmë nga bimët, frutat dhe shtesat

“Gjërat që mund të bëni nga pikëpamja e ushqimit përfshijnë marrjen e substancave që mund të përmirësojnë dhe ndihmojnë mikroqarkullimin – shton Di Pietro – në mesin e tyre janë flavonoidet. Substancat që përmirësojnë elasticitetin dhe qëndrueshmërinë e enëve të gjakut janë të rëndësishme për krijimin e një rrethi të virtytshëm që mbron proceset negative për të cilat kemi folur. Për të ndihmuar në eliminimin e edemës, nuk duhet të harrojmë ananasin që përmban bromelain që ndihmon në deflatim dhe përmirëson inflamacionin. Atëherë Nëna Natyrë gjithmonë na jep sineprinën, për t’u shtuar si shtesë. Një ide tjetër është të përfshini lëvozhgën e portokallit në sallatë. Ajo vepron në stimulimin e metabolizmit të lipoideve dhe ndihmon në djegien e yndyrës. Tashmë me të gjitha këto substanca situata përmirësohet.”

 1. Ndihma false e diuretikëve

“Diuretikët janë një zgjidhje e rremë, sepse ato deflojnë, por nuk kurojnë – shpjegon Di Pietro – Efekti është kalimtar. Kjo nuk është gjë e mirë. Diuretiku, në të vërtetë ul presionin dhe abuzimi mund të krijojë pabarazi në presion dhe metabolizëm. Pra, nuk është zgjidhja e duhur”.

 1. Po në lidhje me kremrat?

Çfarë mund të bëjë një krem kozmetik në luftën kundër celulitit? “Nuk ka dhe nuk mund të ketë ndonjë veprim mbi yndyrën, sepse kozmetika nuk mund të hyjë thellësisht në indin dhjamor, pasi përndryshe ato do të konsideroheshin ilaçe – shpjegon Di Pietro – Por ata luajnë një rol shumë të rëndësishëm sepse, nëse ata janë efektivë mund të përmirësojnë elasticitetin dhe qëndrueshmërinë e lëkurës duke krijuar një efekt elastik që e bën këmbën më kompakte duke e bërë atë të duket më e butë dhe me siguri kjo ndihmon në përmirësimin e dukjes së celulitit”.

Cilat kremra funksionojnë? “Ato që e bëjnë lëkurën më kompakte, me substanca që përmirësojnë elasticitetin dhe qëndrueshmërinë e lëkurës, për shembull, fosfolipidet, glukozanin, fospidina, superoksid dismutaza dhe madje edhe vitamina C.” Po në lidhje me kafenë? “Mund të jetë e dobishme sepse ka një veprim vazotonik, nëse aplikohet direkt, ajo ka tendencë të përmirësojë situatën e kapilarëve, si në rastin e flavonoideve.”

 1. Vetëm palestra nuk është e mjaftueshme

“Edhe nëse praktikoni aktivitet fizik dhe një dietë të rreptë, gjithmonë duhet të kujdeseni për ujin që grumbullohet në muskuj, përndryshe nuk mund të digjni yndyrën e depozituar, – rithekson Di Pietro. Inflamacioni kronik, në fakt, ngadalëson lipolizën dhe nuk djeg dhjamin. Kjo është arsyeja pse shumë gra bëjnë shumë gjimnastikë dhe nuk shohin përmirësime në pjesët e prekura nga celuliti. Nëse, nga ana tjetër, ky ujë i tepërt eliminohet së pari dhe edema riparohet sa më shumë që të jetë e mundur, atëherë aktiviteti fizik jep fryte, sepse muskuli fillon të djegë depozitat e yndyrës.”

 1. Pse ecja nëpër shkallë nuk është e mjaftueshme

“Gjëja tjetër që nuk ndihmon është thjesht ngjitja e shkallëve – shpjegon Di Pietro – Në fakt, muskuli fillon të djegë dhjamin pas 30-40 minutash aktiviteti të vazhdueshëm, kur pasi t’i digjni sheqernat në gjak ai fillon të përdor depozitat e yndyrës si një material energjetik. Kështu që duhet të ngjisni dhe zbrisni shkallët, për një orë në mënyrë që të filloni djegien. Aq më mirë, nëse bëni një shëtitje të paktën një orë, çdo ditë, ose ushtrime fizike për të paktën një orë, në mënyrë që të digjni vërtetë dhjamin”.

 1. Cili është aktiviteti më i mirë fizik kundër celulitit

“Aktiviteti më i mirë fizik kundër celulitit është të ecni në ujë duke bërë shëtitje të gjata në mëngjes herët, në plazh, me nivelin e ujit me ijë”. Përndryshe, palestrat me treadmills nënujore ekzistojnë për pjesën tjetër të vitit.

 1. Sporte dhe ushtrime për të shmangur celulitin

“Ushtrimet me ndalesa të menjëhershme të muskujve dhe këmbëve nuk janë të mira sepse gjaku shtyhet papritmas në enët e gjakut dhe më pas bllokohet, kështu që nuk sugjerohet asnjë kërcim me litar” shpjegon Di Pietro. Përgjithësimi vlen njësoj edhe për sportet e tjera me kërcime të shpeshta, pasi nuk janë ideale për trajtimin e celulitit.

 1. Trajtimet

“Nga pikëpamja mjekësore, të gjitha trajtimet për të eliminuar edemën dhe për të përmirësuar qarkullimin, nëse bëhen mirë, janë të dobishme, siç është mikroterapia, – deklaron Di Pietro. Me mikroterapi, injektohet një zgjidhje natyrore hipertonike (e cila rrjedh nga solucioni fiziologjik) i cili me anë të osmozës tërheq ujin nga celuliti për ta transferuar atë në kapilarët e dermisit. Në këtë mënyrë edema thithet dhe eliminohet përmes urinës. Atëherë dhjami pa edemë mund të eliminohet më lehtë me dietën e duhur dhe aktivitetin fizik”.

 1. A mund të zhduket një herë e përgjithmonë?

“Nuk mund të thuhet se do të zhduket plotësisht dhe përgjithmonë për të gjithë faktorët që kemi përmendur: ai duhet të mbahet gjithmonë nën kontroll” – shpjegon Di Pietro.

 

 

Burimi / https://it.businessinsider.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top