FB

May 11, 2021 | 10:14

Gjithçka që i ndodh mendjes dhe trupit ndërsa puthemi

Një hulumtim amerikan tregoi se 19% e burrave dhe 66% e grave i dhanë fund një lidhjeje sepse partneri puthte keq. A ju duket shumë e rëndë?

Së bashku me përqafimin, puthja është një gjest universal që komunikon dashurinë, por jo vetëm. Një puthje mund të shpreh ndjesi të ndryshme dhe të ketë kuptime të ndryshme në varësi të momentit, kontekstit kulturor, fazës së një marrëdhënieje. Mund të jetë një gjest i butësisë, një instinkt pasionant i aftë të shkaktojë reagime biologjike dhe psikologjike, sigurisht një mënyrë shumë e fuqishme për tu lidhur me një person tjetër dhe për të komunikuar në një mënyrë joverbale.

Për këtë arsye, puthja bashkon të gjitha qeniet njerëzore dhe të gjithë duhet ta dimë se çfarë ndodh me trupin tonë kur puthemi.

Më poshtë jepen 15 kuriozitete në lidhje me puthjet:

 1. Çfarë ndodh me trupin kur puthni

Le të fillojmë me aspektin fiziologjik: mund të mos e vini re, por një puthje e zjarrtë shkakton një seri të tërë procesesh dhe ndryshimesh në trupin tonë.

Para puthjes

Mbyll sytë … ose ndoshta jo. Ka nga ata që mbyllin sytë për të “shijuar” më mirë momentin e veçantë, sepse kur sytë i kanë të mbyllur, të gjitha shqisat e tjera mprehen: 95% e grave e bëjnë atë. 37% e burrave nga ana tjetër preferojnë t’i mbajnë të hapur por kjo nuk tregon një përfshirje më pak intensive: thjesht seksi mashkull është më “vizual” dhe shikimi i partnerit gjatë puthjes shton eksitim.

Pas disa sekondash

Endorfina është në rritje. Ndihemi euforik sepse hipotalamusi dhe hipofiza kanë urdhëruar të rrisin prodhimin e endorfinave, molekulave të mirëqenies. Por substanca të tjera hyjnë në qarkullim, duke përfshirë dopaminën, oksitocinën, serotoninën dhe adrenalinën, të gjitha këto përfshihen duke na bërë të ndihemi të ngazëllyer, të lumtur, të elektrizuar.

Pas 2 minutash

Zemra rreh më shpejt. Faqet nxehen dhe skuqen nga zgjerimi i enëve të gjakut, frymëmarrja është më e lodhur, truri ka marrë një dozë shtesë të oksigjenit dhe rrahjet e zemrës janë bërë më të shpejta. Oksitocina na bën të dëshirojmë të fillojmë të puthemi përsëri.

 1. Çfarë ju ndodh në mendje kur putheni

Përpara puthjes

Ju hidheni në ëndrra romantike. Me një puthje pasionante, tërheqja për partnerin forcohet. Nëse jemi në fillim të një marrëdhënieje, në zemrat tona shpresojmë dhe urojmë që ky të jetë partneri i duhur për ne.

Pas disa minutash

Ndiheni jashtëzakonisht të lumtur. Gëzimi që ndiejmë na përshkon çdo cep të mendjes, sepse dëshira për të puthur lidhet me kënaqësinë e rënies në kontakt me atë që duam, saktësisht siç bënim me gjoksin e nënës kur ishim fëmijë. Ndihemi më të papërmbajtur.

Pas disa ditësh

Dëshira rritet. Nëse është pasion i vërtetë ne duam që ai person të jetë vetëm i yni. Ekziston një dëshirë e fortë për të përsëritur përvojën e kontaktit me buzët dhe për ta shtrirë atë në përvojën e plotë të seksualitetit.

 1. Pse nëse fillon, nuk do të mbarosh kurrë

Kur puthemi me pasion, prodhimi i dopaminës rritet, një neurotransmetues “i cili prodhon tek ne një ndjenjë ekzaltimi dhe na shtyn të përsërisim veprimin që na jep kënaqësi” shpjegon Sheril Kirshenbaum, shkrimtare amerikane, e cila analizoi në një nga veprat e saj këtë momenti të dashurisë nga të gjitha pikëpamjet.

 1. Burrat dhe gratë reagojnë ndryshe

A kanë burrat dhe gratë përgjigje të ndryshme hormonale kur puthen? Kështu duket. Kirshenbaum thotë: “disa studiues kanë verifikuar se çfarë ndodh pas një puthjeje pasionante. Ata prisnin një rritje të oksitocinës në të dy gjinitë, i ashtuquajturi hormon dashurie, i cili hyn në qarkullim duke krijuar lidhshmëri dhe ndjeshmëri me tjetrin. Kjo substancë në të vërtetë u rrit tek burrat, por jo tek gratë”.

 1. Puthja stimulon aktivitetin e trurit

Puthja e një partneri të ri “formon” trurin. “Kur ne fillojmë një marrëdhënie është pak a shumë si të mësojmë të vozisim ose të gatuajmë një pjatë: marrja e informacionit stimulon rritjen e lidhjeve midis neuroneve”, thotë ekspertja amerikane. Sidoqoftë, në rastin e puthjes, ndjesitë e hollësishme janë të shumta: aroma e partnerit, shija e tij, si lëviz, si na prek, zëri i tij… Ndryshimet janë në një shkallë mikroskopike, si për çdo aktivitet tjetër, por është e drejtë të thuhet se puthja fjalë për fjalë mund të riformojë mendjen.

 1. Puthja kujton marrëdhënien nënë-fëmijë

Përveç kësaj, 60% e njerëzve puthen duke anuar kokën në të djathtë. “Duket se ky zakon është i lidhur me dashurinë tonë të parë: nënën. Në fakt, 80% e nënave kthejnë të porsalindurit në të majtë, kështu që të vegjlit duhet të kthejnë kokën në të djathtë për të gjetur gjoksin. Dhe mbase kështu mësojmë të shoqërojmë animin e kokës në të djathtë me një ndjenjë afeksioni,” thotë Kirshenbaum.

 1. Misteri i gjuhës

Pse burrat duan të ndiejnë menjëherë gjuhën dhe gratë preferojnë një lojë prekëse përpara puthjes së thellë? Ekzistojnë dy hipoteza, thotë Sheril Kirshenbaum. “E para: pështyma e mashkullit përmban testosteron, i cili i kalon gruas me puthjen, duke e stimuluar atë seksualisht. Me kalimin e kohës mund të ketë një efekt kumulativ dhe ajo do të interesohet gjithnjë e më shumë për seksin. E dyta: burrat kanë një nuhatje më pak të ndjeshme dhe një puthje e thellë mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë nëse po puthin gruan “e duhur”.

 1. Puthja është një eliksir i jetës

Një puthje në ditë mban mjekun larg. Një hulumtim një dekadësh i kryer në Gjermani ka treguar se burrat që puthin gratë e tyre para se të shkojnë në punë jetojnë mesatarisht 5 vjet më shumë sesa bashkëmoshatarët e tyre që dalin pa shkëmbyer këtë gjest afeksioni. Psikologët kanë arritur në përfundimin se me puthjet ka më shumë të ngjarë ta filloni ditën me një humor të mirë dhe një qëndrim më pozitiv.

 1. Roli i shqisave

“Përmes shqisës së nuhatjes, gruaja në mënyrë të pavetëdijshme mbledh sinjale kimike të pranishme në erën natyrale të burrit” shpjegon shkrimtari amerikan. Kërkimet kanë treguar se gratë puthin me dëshirë një partner, aroma e të cilit zbulon gjenet që janë krejtësisht të ndryshme nga ato të tyre. Dhe shumëllojshmëria gjenetike është thelbësore për të pasur një pasardhës më të shëndetshëm”. Thjesht prekja e buzëve për të stimuluar, përmes prekjes, erës dhe shijes, një zonë shumë të madhe të korteksit somatosensor (një pjesë e korteksit cerebral), madje edhe më e madhe se ajo që aktivizohet nga stimulimi i organeve gjenitale dhe gjinjve gjatë marrëdhënieve seksuale. Buzët në fakt janë 100 herë më të ndjeshme ndaj prekjes sesa majat e gishtave. As organet gjenitale nuk e kanë këtë ndjeshmëri.

 1. Puthja forcon sistemin imunitar

Kur puthemi, shkëmbejmë 10 milion deri në 1 miliard baktere me partnerin tonë. Studimet shkencore kanë treguar se ky ekspozim ndaj baktereve, por edhe ndaj viruseve, nxit prodhimin e antitrupave të rinj. Me fjalë të tjera: ata që puthen rregullisht kanë më pak të ngjarë të sëmuren.

 1. Puthja e parë nuk harrohet kurrë

Puthja e parë është një nga kujtimet tona të përhershme. “Emocioni është aq i fortë saqë e rregullon përgjithmonë atë moment në mendje. Ose pothuajse – thotë psikologu klinik Jacopo Casiraghi – Në të vërtetë, sipas disa studimeve, shumica prej nesh kujtojnë deri në 90% të detajeve të puthjes së parë romantike. Edhe nëse kanë kaluar shumë vite”.

 1. Nëse puthesh më pak?

A do të thotë kjo se marrëdhënia po lëkundet? Varet. “Gjatë periudhës së rënies në dashuri, zakonisht puthjet janë më të shpeshta dhe më pasionante. Me kalimin e viteve, ato mbeten një gjest ndarjeje, afeksioni ose inkurajimi reciprok, por zakonisht zvogëlohen”, thotë eksperti. “Është mungesa e plotë e puthjeve dhe gjesteve të dashurisë që mund të jetë një simptomë e mërzisë ose bezdisë.”

 1. Puthja është gjesti më intim

“Puthja është akti që na afron, madje edhe më shumë sesa ai seksual, sepse është një komunikim tepër emocional” shpjegon Jacopo Casiraghi. Shmangia e një puthjeje, në një marrëdhënie në çift, mund të shprehë një vështirësi për të lënë emocionet dhe për të mirëpritur tjetrin.

 1. Mos u besoni paraqitjeve

A janë më solid çiftet që puthen vazhdimisht para miqve se të tjerët? “Ka nga ata që e bëjnë atë për të vendosur kufij dhe role, për të përsëritur” ajo/ai është i imi – thotë psikologu – Por ky qëndrim mund të zbulojë gjithashtu një pasiguri të caktuar pikërisht në lidhje me lidhjen e çiftit”.

 1. Edhe kafshët puthen

Po ashtu është. Ndërsa njerëzit kënaqen me puthjet e vërteta “franceze”, shimpanzetë kënaqen në një puthje më të dëlirë “me gojë të hapur”. Por jo vetëm kafshët më të ngjashme me ne puthen me njëra-tjetrën: edhe zogjtë fërkojnë sqepin e tyre si një demonstrim të dashurisë, një gjest që kujton lidhjen e prindërve me të vegjlit, të cilët ushqehen nga ushqimi i përtypur më parë.

Në mesin e peshqve, nga ana tjetër, është Helostoma temmincki, jo rastësisht i quajtur peshku puthës, i cili përdor puthjen si një armë ose instrument për të luftuar me peshqit e tjerë, të cilët përfshihen në këto luftime “gojë më gojë”.

 

Burimi / https://www.donnamoderna.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top