Në fokus

September 16, 2020 | 8:02

Ju nuk mund t’i ndryshoni gjërat, por mund të ndryshoni këndvështrimin tuaj

Fuqia është gjendja në të cilën jeni të lirë të formoni realitetin sipas dëshirave tuaja. Ju mund të jeni pak a shumë të fuqishëm. Ju mund të keni pushtet në situata të caktuara dhe me njerëz të caktuar dhe të mos keni fare pushtet nëse ato kushte ndryshojnë. Një burrë gjithashtu mund të jetë shumë i fuqishëm, por ai kurrë nuk do të ketë fuqi absolute. Çdokush në jetë do të duhet të pranojë që jo gjithçka shkon ashtu siç ai dëshiron.

Nëse gjërat nuk shkojnë siç duhet, kanë mbetur vetëm dy mundësi

Ekziston një rregull shumë i rëndësishëm për tu mbajtur në mend, nëse gjërat nuk shkojnë siç dëshironi, përpiquni të kuptoni se çfarë mund të bëni për t’i ndryshuar ato dhe kur ta keni kuptuar, bëjeni. Nëse qëndroni në vend dhe shikoni asgjë nuk do të ndryshojë.

Sidoqoftë, jo gjithmonë arrijmë ta ndreqim një situatë. Dua të them që është e lehtë të flasësh për ndryshime në mënyrë abstrakte, por jeta reale nuk ndjek rregullat e manualeve të shkruara nga një divan. Jeta është shumë komplekse për tu teorizuar brenda një këshilli motivues. Jeta është ajo gjë që kur të mbyt puna, përsëri nuk mund ta ndryshosh sepse nuk mund të gjesh një tjetër.

Kur jeni bllokuar në një situatë të pakëndshme, ju kanë mbetur vetëm dy mundësi:

  1. Të jepni dorëheqjen

Gjërat nuk do të ndryshojnë, ne gjithashtu mund t’i mbijetojmë atyre. Unë bëhem i vetëdijshëm për situatën time tragjike dhe përpiqem të largoj ndërgjegjësimin për dështimin duke asgjësuar psikikën time me mediat sociale, serialet televizive, alkoolin ose më keq. Humori im përkeqësohet ngadalë sepse mësoj për pafuqinë time.

  1. Të pranoni

Ju nuk mund ta dini, por lumturia është relative, ose ta themi me fjalët e Josephson:

Për një njeri zbathur, lumturia është një palë këpucë. Për një njeri që vesh këpucë të vjetra është një palë këpucë të reja. Për një burrë me këpucë të reja, është një palë këpucë më të këndshme. Dhe sigurisht, njeriu që nuk ka këmbë do të ishte i kënaqur të ecte zbathur. Mateni lumturinë me atë që keni, jo me atë që ju mungon.

Ndërsa shihni atë që ju duket një situatë e tmerrshme, nuk është absolutisht kështu. Me siguri është dikush që e dëshiron atë. Të pranosh një situatë që nuk mund ta ndryshosh do të thotë të mësosh ta shikosh ashtu siç nuk e ke parë kurrë më parë. Ashtu si milingona që kursen ushqim për dimrin, edhe ju do të duhet të grumbulloni lumturi duke e shtrydhur nga një mjedis armiqësor.

Ju nuk mund t’i ndryshoni gjërat, por mund të ndryshoni këndvështrimin tuaj

Ata që shikojnë jetën e tyre për të gjetur çfarë nuk shkon, gjithmonë do ta gjejnë atë. Ata që e vëzhgojnë atë me qëllim identifikimin e të gjitha gjërave të bukura do t’i gjejnë ato. Pikëpamja juaj filtrohet nga gjendja shpirtërore. Nëse jeni në humor të zi atëherë do të shihni gjithçka të zezë. Nëse jeni të lumtur, do të shihni gjithçka pozitivisht.

Ju duhet ta stërvitni veten tuaj për të miratuar një këndvështrim pozitiv, sepse atëherë do të hyni në një spirale pozitive dhe mbi të gjitha do të shmangni spiralen negative.

 

Burimi / http://psiche.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top