FB

June 17, 2021 | 8:05

Karakteristikat e depresionit të fshehur

Depresioni nuk është gjithmonë i dukshëm, prandaj në disa raste flasim për depresion të fshehur: një depresion të maskuar ose të padukshëm. Le të zbulojmë së bashku tiparet më të zakonshme.

Sigurisht, të kesh disa nga këto karakteristika nuk do të thotë që vuan nga depresioni i fshehur. Shmangni vetë-diagnostikimin e ndonjë gjëje – nëse mendoni se keni nevojë për ndihmë, konsultohuni me një profesionist.

8 karakteristikat më të zakonshme të depresionit të fshehur

  1. Vështirësia në pranimin dhe shprehjen e emocioneve të dhimbshme

Zemërimi shmanget ose mohohet. Trishtimi është dëbuar, ju e keni fshehur atë në pjesën e pasme të veshjes. Ju mund të mos keni as fjalët për të shprehur të gjitha këto emocione. Ju përpiqeni të jeni racional shumicën e kohës, në vend që të lidheni me zemrën tuaj, të analizoni dhe deshifroni atë që ndjeni.

  1. Shqetësimi i tepërt dhe shmangia e situatave që nuk mund të kontrollohen

Ju nuk jeni dikush që mund të mendoni lehtë për të tashmen. Nevoja juaj për kontroll është shumë e fortë, kështu që ju kaloni shumë kohë duke u shqetësuar për situata që nuk mund t’i ushtroni gjatë. Ironikisht, është gjithashtu e rëndësishme të fshihet ky shqetësim. Pra, të tjerët mund të mos e dinë aspak këtë aspekt tëndin. Shqetësimi juaj është i fshehur, pikërisht nën buzëqeshjen tuaj.

  1. Perfeksionizmi, me një tendencë për të qenë shumë autokritik

Të jesh një brez perfeksionist është një gjë: përpiqesh të bësh më të mirën dhe i thua vetes: “Nëse ia vlen, ia vlen të përpiqesh ta bësh atë si duhet”. Sidoqoftë, mund të qeshni me të nëse nuk jeni gjithmonë në majë dhe keni mundësi të jeni më pak të mirë në diçka që nuk është specialiteti juaj. Por nëse ndieni nevojën të dukeni gjithmonë perfekt, veçanërisht nëse do të vlerësoheni ose shiheni nga të tjerët, atëherë rrezikoni të bëheni shumë kritik ndaj vetes. Ju jeni vazhdimisht duke vlerësuar aftësitë tuaja dhe nëse nuk i përmbushni pritjet, ju rritni presionin. Turpi i brendshëm sundon zgjedhjet dhe botën tuaj.

  1. Ndjenja e tepruar e përgjegjësisë

Ju jeni shumë të vetëdijshëm për detyrën, detyrimin dhe rëndësinë e besnikërisë: gjithmonë mund të mbështeteni tek vetja në një moment kritik. Ju jeni të parët që vini re se diçka nuk shkon dhe kërkoni zgjidhje. Për këtë ju jeni një udhëheqës i mirë. Por kjo ndjenjë e përgjegjësisë mund të bëhet e dhimbshme, pasi lehtësisht fajësoni veten sesa të merrni një moment për të kuptuar tablonë e madhe. Kjo tendencë mund t’ju bëjë gjithashtu të prekshëm nga manipulimi.

  1. Ju neglizhoni dhe refuzoni plagët ose abuzimet e kaluara (ose të tanishme)

Kjo është gjithashtu një aftësi. Është aftësia për t’u lënduar, trishtuar, zhgënjyer, frikësuar ose zemëruar për diçka dhe të lini mënjanë të gjitha ato ndjenja derisa t’i menaxhoni më mirë. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për depresionin e fshehur, gjërat janë ndryshe. Personi ka kuti shumë të forta në të cilat vendos ndjenja të dhimbshme, me ose pa vetëdije, në një cep të errët të mendjes së tij. Kjo e lejon atë të injorojë, mohojë ose refuzojë ndikimin e përvojave të jetës që i kanë shkaktuar dhimbje, në të kaluarën ose në të tashmen.

  1. Ju përqendroheni në detyrat dhe aktivitetet që duhet të bëhen, pasi rezultatet ju bëjnë të ndiheni të dobishëm

Ju mbështeteni në detyrat e shtëpisë dhe arritjet për të shkëputur vëmendjen nga pasiguritë ose frika. Ne të gjithë bëjmë deri në një farë mase. Nëse po kaloni një ditë të keqe, mund të jetë mirë të bëni diçka që mund t’ju shpërqendrojë. Por nëse shkoni shumë larg, mund të mos jeni në gjendje të përmirësoni vetëvlerësimin tuaj përveçse përmes atyre arritjeve dhe detyrave.

  1. Shqetësim aktiv dhe i mirëfilltë për mirëqenien e të tjerëve…

Ky nuk është një shqetësim i rremë, është diçka e sinqertë. Është e vërtetë: të kujdesesh për të tjerët është diçka që mund ta bësh shumë mirë. Sidoqoftë, ju nuk i lini të tjerët të kuptojnë dobësitë tuaja. Ju nuk e zbuloni dhimbjen në lidhje me të kaluarën tuaj. Partneri juaj mund të jetë i vetëdijshëm për këtë, por nuk është temë për diskutim. Ekziston një mur ku askush nuk mund të të shoh kur ndihesh i vetmuar, i lodhur, bosh ose i mbingarkuar.

Kjo mund të jetë veçanërisht e rrezikshme nëse personi ka mendime vetëvrasëse, sepse ai nuk lejon askënd të hyjë në botën e tij. Dhe edhe nëse po, të tjerët mund të mos e besojnë atë.

  1. Simptomat e trupit

Depresioni i fshehur është një formë depresioni që është e vështirë të identifikohet dhe diagnostikohet. Shpesh rezulton edhe në simptoma fizike që janë të vështira për t’u kuptuar dhe interpretuar. Ndër më të shpeshtat, gjejmë dhimbje koke, lodhje psiko-fizike, dhimbje muskulore, marramendje, pagjumësi, çrregullime të stomakut ose tretjes, djegie ose shtrëngim në gjoks, etj. Prandaj personi tenton të somatizojë në momente veçanërisht stresuese. Ata gjithashtu mund të kenë vështirësi të zgjohen ose të ngrihen nga shtrati dhe kanë tendencë të mendojnë për simptomat që përjetojnë.

 

 

Burimi / https://www.guidapsicologi.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top