Në fokus

December 28, 2020 | 8:11

Krishtlindja, jo një festë por një emocion

 

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

Në Krishtlindje, në një mënyrë magjike, bëheni përsëri fëmijë. Ai fëmijë që priste t’i thonin “Sot do të zbukurojmë pemën e Krishtlindjes”. Dhe gëzimi ishte aq i madh, thua se të jepnin të gjithë botën.

1Krishtlindjet atëherë

Papritmas kuptoni se diçka po mungon nga magjia e Krishtlindjeve që ju zemëroheshit dhe e dinit. Erërat e ëmbëlsirave nuk janë aq të forta tani. Dekorimi i pemës, megjithëse është një moment i këndshëm, kur mbaron dhe ju e dini që i keni vendosur të gjitha stolitë, diçka mungon. Ju do të nxitoni drejt dyqaneve për të marrë gjëra të ndryshme për të përfunduar dekorimin e Krishtlindjeve të shtëpisë, qirinj, mbulesë tavoline, mbase ndonjë zbukurim e megjithatë diçka mungon. As shumë ëmbëlsira dhe as shumë dekorata nuk e bëjnë Krishtlindjen tonë magjike. Pavarësisht se çfarë merrni gjithmonë, diçka do të mungojë. Nuk është aroma e ëmbëlsirave, është aroma e prindërve tuaj që nuhasni nëpër shtëpi. Nuk janë stolitë e panumërta që do të mbushin pemën, janë ato zbukurimet në degë që motrat e vëllezërit tuaj nuk i vunë. Është ajo ngrohtësia që keni ndjerë kur hapnit derën e shtëpisë që dilte nga zemrat e ngrohta.

Krishtlindja tani

Krishtlindja tani është një Krishtlindje përshtypjesh. Kush do të marrë pemën më të madhe. Kush do të dekoroj me zbukurime të tepërta. Kush do të vendosë më shumë llampa sikur pret në këtë mënyrë të ndriçojë jetën e tij. Kush do të marrë dhuratat më të shtrenjta për të dhuruar. Kush do të marrë dhuratën më të shtrenjtë. Çfarë dhurate do të marrin kumbari dhe kumbara, ata do të gjykojnë nëse ishte një zgjedhje e mirë për fëmijën.  Fëmija dikur buzëqeshte sepse i pëlqenin Krishtlindjet e thjeshta. Shkonte te këndinte sepse ishte me miqtë e tij dhe argëtoheshin me zakonin që shkon nga brezi në brez. Tani këngët janë subvencion i fshatit, të rrethit për lojra elektronike, tableta etj.

2

Ndjenja që është zbehur

Gjithçka u bë biznes. Emocionet duken më të dobëta se mbreti i parave. Dashuria u zhduk dhe Krishtlindja humbi shkëlqimin e saj, magjepsjen e emocioneve edhe pse është një festë e dashurisë. Nuk është dashuri të vizitosh gjyshërit vetëm për të marrë para. Nuk është dashuri të mbani mend kontraktorët vetëm në Krishtlindje sepse ata do t’ju japin para. Nuk është dashuri të mësosh një fëmijë të shikojë duart e tjetrit që të vendos nëse do ta dojë atë, varësisht nga sa e shtrenjtë është dhurata që mban.

Kemi humbur diku në përkthim

Ne të gjithë kemi një Ebenezer Scrooge të fshehur përfundimisht brenda nesh. Dikush më shumë, dikush më pak. Edhe ne kemi nevojë për shpirtrat tanë. Meqenëse e kemi harruar të kaluarën, e kemi mbivlerësuar të tashmen dhe nuk kemi frikë nga e ardhmja. Ne gjithashtu bëhemi përçmues të mjerueshëm shumë herë për qeniet tona njerëzore dhe madje ankohemi sepse po bie shi pas dimrit. Mendimi ynë i parë është si të fitojmë para dhe madje edhe më shumë pasi që ky plan i mendjes është kultivuar mirë vitet e fundit. Ebenezer Scrooge nuk mund të duronte kujtimet e fjetura që i kujtonin shpirtin e së kaluarës. E shqetësonte  fryma e së tashmes dhe e frikësonte shpirti i së ardhmes. Sa prej nesh do ta duronin këtë udhëtim? Sa prej nesh do të dëshironin të zgjonin ndjenjat e fjetura dhe të hiqnin të gjithë lakminë që e ka karakterizuar njeriun në vitet e fundit?

3

Krishtlindja është një emocion

Duhet të jesh trim të përballesh me të kaluarën tënde që e ke vendosur në koshin e riciklimit, por mbaj mend se jeta do të sjellë në tryezën e punës atë që ke bërë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top