FB

May 11, 2021 | 11:49

Long Covid, efektet tek fëmijët dhe adoleshentët që janë infektuar

Efektet afatgjata të Covid-19 tek fëmijët dhe adoleshentët nuk kanë të bëjnë më shumë me shëndetin fizik, por atë psikologjik. Kjo demonstrohet nga një studim i Shoqatës Italiane të Sëmundjeve të Frymëmarrjes së Fëmijërisë i cili ka zhvilluar një ndjekje për të gjithë fëmijët që janë infektuar me Koronavirus.

Incidenca e Covid-19 tek fëmijët është shumë e ulët. Një studim i ISS që i referohet valës së parë flet për një përqindje prej rreth 1.8% të diagnozave totale (në rastet midis shkurtit dhe majit 2020) dhe Franco Locatelli, president i Këshillit të Lartë të Shëndetit dhe koordinator i shkencës së Komitetit Teknik, deklaroi se rreziku i kontraktimit të Coronavirus nga të miturit dhe veçanërisht fëmijët, përveç nëse ka patologji të tjera të mëparshme, është praktikisht i parëndësishëm. Por edhe nëse këto janë shifra shumë të ulëta, Shoqata Italiane për Sëmundjet e Frymëmarrjes së Foshnjave (SIMRI) ka vendosur të nisë fushatën “Parandaluese” me qëllim vlerësimin e pasojave të mundshme tek fëmijët që kanë kontraktuar Covid, edhe në një formë asimptomatike.

“Nga 1 Shkurt kemi menduar të organizojmë një ndjekje për fëmijët dhe adoleshentët që janë infektuar – shpjegoi Profesor Fabio Midulla, pulmonolog në krye të SIMRI dhe shef i dhomës së urgjencës pediatrike në Policlinico Umberto I në Romë – “Ne vumë re se kishte shumë shqetësim në mesin e familjeve dhe midis fëmijëve dhe në veçanti prindërit ishin të frikësuar nga pasojat e Covid në shëndetin e fëmijëve të tyre.” Ndërsa ka pasur shumë të dhëna rreth Long Covid tek të rriturve, për fëmijët nuk ishte thënë asgjë deri më sot. “Për këtë arsye ne kemi vendosur një hartë të ekzaminimeve që duhet të bëhen, duke filluar me një vlerësim pneumologjik duke pasur parasysh se Covid prek kryesisht traktin respirator” .

Pasojat e Covid tek fëmijët

Ndjekja përfshin disa ekzaminime. “Përveç asaj pulmonare, ekziston edhe ajo kardiake, neurologjike dhe madje edhe psikologjike” shpjegon Midulla. Rezultatet nga pikëpamja organike janë absolutisht pozitive. “Praktikisht ne nuk kemi gjetur asnjë pasojë tek fëmijët që kanë kontraktuar Covid. Infeksioni ishte pothuajse gjithmonë i lehtë dhe nuk linte gjurmë nga pikëpamja fizike”. Nga ana tjetër, problemet u gjetën në nivelin neurologjik dhe psikologjik. “Ne kemi vërejtur se sidomos tek djemtë dhe vajzat më të vjetra, të moshës 12-13 vjeç, të cilët janë infektuar me Covid edhe në formë asimptomatike, çrregullimet e gjumit, ankthi dhe depresioni janë të shpeshta.

Gjithashtu janë të shumtë ata që kanë somatizuar simptoma të vogla si dhimbje koke, kollitje, dhimbje gjoksi. Shpesh ata janë shtruar në spital për qëndrueshmërinë e këtyre simptomave, por duke bërë kontrolle dhe analiza ne nuk gjejmë absolutisht asgjë. “Ka një fakt tjetër që shqetëson mjekët dhe pediatrit dhe nuk ka të bëjë vetëm me adoleshentët që kanë kontraktuar Covid.” Vitin e kaluar, numri i vizitave të djemve dhe vajzave që kanë kryer veprime të vetë-dëmtimit ose përpjekje për vetëvrasje ose që vuajnë nga probleme psikologjike është trefishuar. Nga ana tjetër, ne e dimë që, së bashku me të moshuarit, është grupmosha që përfshin fëmijët dhe adoleshentët, të cilët kanë vuajtur më së shumti nga pandemia dhe izolimi”.

Shoqëria, ilaçi më i mirë

Shumë adoleshentë që kanë rezultuar pozitiv për covid-19 u është dashur të luftojnë me një formë tjetër të izolimit. “Pas kontraktimit të Coronavirusit atyre iu desh të bënin tamponë, të qëndronin në karantinë dhe shumë vuajtën nga një lloj gettoizimi nga bashkëmoshatarët e tyre të cilët kishin frikë të infektoheshin (edhe pas shërimit)”. Ata që filluan të vuanin nga simptomat depresive ose ankthi ishin të predispozuar për këtë lloj çrregullimi, shpjegon profesori. “Covid-19 nuk ka bërë asgjë tjetër përveç demaskimit të një situate që ndoshta do të ishte shfaqur më vonë me kalimin e kohës”. Sipas profesor Midulla, hapi i parë për fillimin e ndalimit të këtij lloj problemi është rindërtimi i një shoqërie. “Tashmë fakti që janë rihapur shkollat është thelbësor për përmirësimin e situatës psikologjike të fëmijëve. Këto janë probleme që mund të zgjidhen vetë në mënyrë spontane me rivendosjen e një aktiviteti të socializimit, nga shkolla në sport. Në vend të kësaj është mirë të konsultoheni me një specialist”.

 

 

Burimi / https://donna.fanpage.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top