Këshilla & Arsye

June 13, 2020 | 8:06

Mënyra e duhur e përdorimit të kondicionerit në kohën e Covid-19

Me ardhjen e qershorit, kanë filluar dhe ditët e nxehta. Duke pasur parasysh që pushimet nuk do të jenë të thjeshta këtë vit dhe se shumë prej nesh punojnë nga shtëpia, mund të jetë e dobishme të marrim informacion mbi mënyrën e përdorimit të kondicionerit për të garantuar një temperaturë të rehatshme në mjediset në të cilat kalojmë shumë orë në ditë dhe, mbi të gjitha, të mos rrezikojmë të marrim një sëmundje ose, akoma më keq, të infektohemi me Covid-19.

Ajri i kondicionuar dhe koronavirusi – Është folur shumë për mundësinë që përdorimi i kondicionerëve të mund të ndihmojë në përhapjen e spërklave, domethënë pikat e pështymës që potencialisht transmetojnë virusin. Disa javë më parë një artikull i botuar në revistën amerikane “Sëmundjet infektive në zhvillim” e hipotezoi atë, duke raportuar një eksperiment në të cilin dy familje ishin pozicionuar brenda një dhome të mbyllur, ulur në një distancë prej rreth një metër. Kondicionimi i ajrit në dhomë kishte krijuar në të vërtetë një rrymë ajri në të cilën pikat e pështymës kishin lëvizur pak më shumë se një metër.

Nga këtu, artikulli u botua me një titull që më vonë u konsiderua mashtrues nga komuniteti shkencor, ose “Transmetimi i virusit përmes kondicionimit të ajrit”. Giovanni Rezza, drejtor i departamentit të sëmundjeve infektive të Istituto Superiore di Sanità (ISS) shpjegon: “Është spekuluar që ajri i kondicionuar mund të aerosolizojë virusin dhe ta transmetojë atë nga distanca, por kjo nuk është e vërtetuar”. Eksperimenti ishte “një rast i jashtëzakonshëm, nuk ishte vetë kondicionimi që transmetonte virusin, sepse virusi transmetohet nga kontakte të ngushta midis njerëzve”. Sidoqoftë, është e imagjinueshme që kondicionerët, për shkak të “efektit të erës” të shkaktuar nga rrjedhja e ajrit të pastër, të sjellin spërklat pak më larg kushteve normale.

Kujdes nga riciklimi i ajrit – Kondicioneri mund të përdoret në sigurinë e plotë në zyrë, shtëpi dhe makinë, me kusht që të zbatohen masa paraprake të caktuara që kanë të bëjnë kryesisht me efikasitetin dhe pastrimin e sistemit. Rreziku më i madh mund të vijë nga riciklimi i ajrit, sepse mund të lehtësojë lëvizjen e patogjenëve, përfshirë shumë baktere dhe vetë virusin COVID-19. Idealja, shpjegon Instituti i Shëndetit është që të hapni dritaret disa herë në ditë, për të siguruar shkëmbimin e ajrit edhe nëse përdoret kondicioneri. Në zona të mëdha, siç janë dyqanet, zyrat dhe vendet publike, kontrollimi i efikasitetit të sistemit dhe sanitizimi i tij duhet të jetë i kujdesshëm dhe i rreptë: për ata që frekuentojnë vendet e këtij lloji, zbatohen masat paraprake tashmë të njohura për distancimin shoqëror, të cilave duhet t’u kushtojmë vëmendje veçanërisht nëse na gjen brenda rrjedhës së ajrit: kështu që le të marrim hapësirat tona dhe të shmangim tubimet.

Në shtëpi – Në mjediset shtëpiake, pajisjet e ajrit të kondicionuar punojnë pa riciklim: përkundrazi, ata sjellin ajër të pastër në dhoma dhe gjithashtu filtrohen nga pluhuri dhe alergjenët, megjithatë mirëmbajtja dhe pastrimi i kondicionerëve është puna jonë: për fat të mirë nuk është punë e ndërlikuar që, nëse duam, mund ta bëjmë edhe vetëm, pa iu drejtuar teknikut. Instituti rekomandon pastrimin periodik të filtrave, rrjetat plastike që përmbahen në pajisje dhe marrjet e ajrit: në të dyja rastet, thjesht kaloni një leckë mikrofibre të lagur me ujë dhe sapun, ose me një solucion 75% alkool etilik. Në përfundim të operacionit, lejoni që pajisja të thahet natyrshëm para se të ndizet. Në çdo rast, pastruesit dhe dezinfektuesit asnjëherë nuk duhet të spërkaten direkt në tubat e ajrit ose në filtra, për të shmangur ndotësit kur ndezim sistemin.

Në makinë – Të njëjtat masa paraprake vlejnë për kondicionerin e makinës; kanalet e ajrit duhet të pastrohen me një leckë të lagur mikrofibër dhe të sanifikohen me një sapun dezinfektues. Meqenëse nuk është e mundur të distancoheni nga kondicioneri, rrjedhja e ajrit duhet të rregullohet në mënyrë që të mos godasë direkt shoferin ose pasagjerin: është më mirë ta drejtoni atë lart dhe të prisni disa minuta, derisa temperatura e ambientit të jetë bërë e pranueshme.

Masat paraprake – Të mos harrojmë praktikat e mira të përdorimit të kondicionerëve: nuk duhet të lejojmë që temperatura të jetë shumë e ulët; ne duhet të shmangim kontaktin e drejtpërdrejtë me ajrin e ftohtë; duhet t’i kushtojmë vëmendje ndryshimeve të temperaturës nëse vijnë nga jashtë dhe jemi të nxehtë. Përndryshe, i ftohti… është një rrezik i vërtetë.

 

 

Burimi / https://gazetasi.al/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top