Në fokus

July 20, 2020 | 9:58

Mënyrat e ndryshme se si distanca ndikon në jetën tonë

Të dimë të menaxhojmë distancën në mënyrë adekuate do të thotë të ndërmarrim veprime që synojnë afrimin me ata që duam dhe vendosjen e barrierave aty ku duam të ruajmë një nivel ndarjeje.

Distanca është një koncept fizik i cili, në rastin e qenies njerëzore, ka implikime psikologjike. Një shembull i kësaj gjendet në dy shprehje të përdorimit të përditshëm si “mbajtja e distancës” ose “afrimi i afërt” me një person. Po ashtu flitet për “distancim” nga një situatë apo një person. Por çfarë do të thotë distanca në jetën tonë?

Për qeniet njerëzore, distanca ka rëndësi të madhe në aspektin fizik. Secili prej nesh ka hapësirat e veta dhe i përshkruan ato në një mënyrë specifike. Gjithashtu secili prej nesh vendos një shkallë të saktë të distancës fizike në marrëdhëniet shoqërore. Po ashtu flitet për një hapësirë jetese individuale, themelore për jetë. Distanca është një koncept që vlen edhe për objektet dhe efektin e tyre në psikikën e njeriut. Ndjesia e krijuar nga një dhomë e tejmbushur me objekte është e ndryshme nga ajo e prodhuar nga një mjedis në të cilin objektet janë shumë larg.

Distanca fizike dhe efektet e saj

Distanca gjen formën më të dukshme të shprehjes në rrafshin fizik. Distancimi ose afrimi fizikisht është një manifestim i afërsisë ose i të huajve emocionues. Kjo nuk matet vetëm me centimetrat që ndajnë një person nga tjetri, por edhe me gjestet, tonin e zërit dhe pozicionin e adoptuar.

Studiuesit Lawrence E. Williams dhe John A. Bargh, i pari nga Universiteti i Kolorados dhe i fundit nga Universiteti i Yale, kryen një studim intensiv mbi këtë temë. Kështu ata arritën në përfundimin vijues: “Paraqitjet perceptuese dhe motorike të distancës fizike ndikojnë në mendimet dhe ndjenjat e njerëzve”.

Kjo do të thotë që sfera afektive e një personi varet gjithashtu nga distanca fizike nga të tjerët. Gjatë hulumtimit të tyre, Williams dhe Bargh shtynë disa vullnetarë të distancohen nga disa prej të dashurve të tyre. Me kalimin e kohës ata zbuluan se lidhja ishte dobësuar për shkak të ndarjes.

Distancimi dhe konflikti

Përfundimet e studimit nga Lawrence E. Williams dhe John A. Bargh tregojnë pasoja në disa aspekte, përfshirë konfliktin. Një nga rezultatet e eksperimentit tregon se “distanca mund të moderojë intensitetin emocional të stimujve”. Me fjalë të tjera, sa më e largët të jetë një gjë, aq më pak ndikon tek ne.

Kjo dëshmon efektivitetin e mbajtjes së distancave fizike nga gjërat që na ndikojnë negativisht. Me largimin, ndikimi negativ i një personi ose situata dobësohet, duke i bërë ndjenjat tona më pak intensive dhe duke zvogëluar përfshirjen tonë. Largimi fizik nga njerëzit ose hapësirat e konflikteve ndihmon për të moderuar konfliktin.

Tek njerëzit dhe madje edhe tek kafshët, afërsia dhe distanca veprojnë gjithashtu në një nivel emocional dhe mendor. Ju mund të jeni fizikisht larg diçkaje apo dikujt, por të ndjeni një lidhje jashtëzakonisht të fortë, ose anasjelltas të jesh fizikisht pranë dikujt, por e ndjen vite dritë larg.

Distanca në jetën tonë është subjektive

Nëse duam të shkurtojmë urat me diçka ose dikë, distanca fizike është vetëm hapi i parë. Ajo me siguri do të shërbejë për të ndryshuar lidhjen që kemi me atë realitet, edhe nëse jo përfundimisht, por që kjo të ndodhë, duhet të vendoset gjithashtu një distancë afektive.

Në të njëjtën kohë, për të vendosur një afërsi emocionale me dikë, është thelbësore të jesh i afërt fizikisht dhe i pranishëm në jetën e tij, gjithashtu dhe përmes gjesteve konkrete si përqafimet, fjalët, përkëdheljet. Afërsia emocionale, nga ana e saj, nënkupton të kesh në mendje atë person dhe të afrohesh me botën e tij të brendshme përmes bisedës.

Nëse në vend të kësaj qëllimi është të largohemi nga dikush, së pari do të duhet të shkëputemi fizikisht. Vetëm duke shkëputur çdo lidhje do të jetë e mundur të vendosim një distancë reale, duke eliminuar kështu ndikimin e tyre në jetën tonë.

 

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top