FB

June 11, 2021 | 11:01

Miqësi apo varësi? Ekzistojnë pesë lloj marrëdhëniesh midis njerëzve dhe maceve

Ekzistojnë pesë lloje të marrëdhënieve midis maceve dhe njerëzve, duke përfshirë miqësinë ose varësinë nga njëra-tjetra. Për t’i identifikuar ato ishte një grup studiuesish nga Universiteti i Lincoln, i cili analizoi përgjigjet e dhëna nga 3,994 pronarë macesh për disa pyetje në lidhje me sjelljen ndaj tyre dhe anasjelltas, ato të maceve ndaj pronarëve.

“Macet formojnë marrëdhënie të ngushta emocionale me njerëzit, por shumë pak dihet për këtë,” tha autori i studimit dhe eksperti i sjelljes së kafshëve, Daniel Mills. “Si me çdo marrëdhënie shoqërore komplekse, lloji i lidhjes me pronarin e maces është një produkt i dinamikës midis dy individëve të përfshirë dhe karakteristikave të tyre të caktuara të personalitetit,” shtoi ai. “Jo shpesh macet nuk janë shumë të shoqërueshme dhe qëndrojnë larg edhe nëse ky është një perceptim i zakonshëm”. Pyetësori i studimit ishte strukturuar për të mbledhur informacion mbi elementet e ndryshme emocionale që qëndrojnë në themel të marrëdhënies midis njerëzve dhe maceve. Për shembull, sa të zënë ishin pronarët me kafshën e tyre dhe sa të ndjeshëm ishin ndaj nevojave të tyre. Ose sa koherencë kishte në këtë angazhim dhe sa macja perceptonte sigurinë brenda shtëpisë.

Qëllimi i studimit, i botuar në revistën Animals, nuk është vetëm të përmirësojë njohuritë se si lidhemi me macet, por gjithashtu të përmirësojë më përgjithësisht vëmendjen që i kushtojmë të gjitha kafshëve. Ekzistojnë pesë marrëdhënie të identifikuara nga kërkimi. Ajo e “miqësisë” tregon një vëmendje të fortë nga ana e njeriut, sikur të ishte në të vërtetë një mik. Macja, nga ana e saj, është shumë e dashur me pronarin e saj, me shfaqje të dashurisë si mbledhje në këmbë për të fjetur. Pastaj është ai i ‘varësisë së kodit’, në të cilin ndryshorja emocionale është shumë më e fortë se në miqësi. Macja është jashtëzakonisht e rëndësishme për qenien njerëzore, njësoj si një i afërm.

Pronari luan me macen vazhdimisht dhe shoku me katër këmbë në thelb reagon në të njëjtën mënyrë: përveç që e mbush pronarin me vëmendje duke e lëpirë, ai vështirë se tregon ndërveprim me njerëzit e tjerë në shtëpi. Pastaj është marrëdhënia ‘rastësore’, në të cilën macja preferon ende jetën në natyrë sesa në ambientet e brendshme. Viziton shumë shtëpi të pranishme në zonën e përcaktuar si territori i saj. Ato janë mace që tregojnë dashuri ndaj pronarit, por nuk ndihen të detyruara të qëndrojnë pranë tij. Shumë e ngjashme, por jo e barabartë, është marrëdhënia e përcaktuar si ‘e hapur’.

Në këtë rast, macet sillen si kafshë të vetmuara dhe të pavarura, të cilat lidhen edhe me njerëz të tjerë që shfaqen në shtëpi. Ato duan të dalin përreth dhe mund të duken pak larg. Ato vështirë se ulen në këmbët e qenies njerëzore dhe tregojnë dashuri me gjeste të tilla si lëpirja e fytyrës dhe e duarve. Më në fund, ekziston marrëdhënia ‘distancë’. Në këtë rast macet kujdesen në shtëpi, por nuk konsiderohen si miq apo të afërm. Ato nuk janë të afërta emocionalisht, edhe nëse sillen në një mënyrë miqësore me pronarin. Këto janë mace që preferojnë të qëndrojnë në një distancë të vogël me të gjitha qeniet njerëzore të pranishme, ndoshta sepse kanë pak besim. Kjo do të thotë se përveç që nuk e lënë veten të shkojë në gjeste të dashurisë, ato vështirë se do të kërkojnë ndihmë nga qeniet njerëzore kur të gjenden në vështirësi.

 

 

Burimi / https://www.lastampa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top