Në fokus

October 1, 2020 | 8:04

Mjekët nuk mund t’ju shpëtojnë nëse keni këtë ndërlikim nga COVID-19

Një nga gjërat më misterioze në lidhje me koronavirusin e ri është diapazoni i gjerë i simptomave dhe komplikimeve që mund të shkaktojë. Sidoqoftë, disa nga këto probleme janë më shqetësuese se të tjerat – veçanërisht kur bëhet fjalë për probleme të zemrës. Në fakt, një studim i ri ka zbuluar se nëse përjetoni një sulm në zemër ndërsa luftoni me koronavirusin, ka të ngjarë që mjekët të mos jenë në gjendje t’ju shpëtojnë.

Studimi i ri, i botuar në JAMA Internal Medicine, vëzhgoi 1,309 pacientë të cilët u shtruan në një spital në Michigan me koronavirus. Nga ata pacientë, 60 përfunduan duke pësuar sulme në zemër dhe 54 prej tyre plotësuan kriteret e studimit të studiuesve. Në fund të fundit, asnjë nga këta 54 pacientë nuk i mbijetoi COVID-it, edhe pse 29 u ringjallën përkohësisht përmes CPR.

Para pandemisë COVID, studiuesit vunë në dukje se 25% e pacientëve në spital që përjetojnë arrest kardiak kanë tendencë të mbijetojnë. Por sipas hulumtimit të tyre, të paktën 90% e pacientëve me COVID që kishin një sulm në zemër vdiqën. Sipas studimit të ri, në kohën e sulmeve kardiake, 79% e pacientëve ishin të intubuar, 33% ishin në proces të terapisë zëvendësuese të veshkave dhe gati 47% po u jepej mbështetje vazopresore.

“Këto rezultate kërkojnë studime të mëtejshme për rreziqet dhe përfitimet e kryerjes së CPR të zgjatur në këtë nëngrup të pacientëve, veçanërisht sepse procesi i ringjalljes gjeneron aerosole që mund të vendosin personelin e kujdesit shëndetësor në një rrezik më të lartë të kontraktimit të virusit”, shkruajnë autorët e studimit.

Megjithatë, jo të gjithë ekspertët pajtohen me përfundimin e studiuesve në lidhje me CPR dhe pacientët me koronavirus. Në fakt, J. Randall Curtis, një profesor i pulmonologjisë në Universitetin e Uashingtonit në Seattle, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, i tha HealthDay News se ndërsa CPR rrit sasinë e virusit në ajër, “rreziku është relativisht i ulët për punëtorët e spitalit”. Ai thotë se shumica e pacientëve me COVID që vuajnë nga sulme në zemër kanë raste aq të rënda saqë tashmë janë në izolim brenda ICU dhe pajisjet mbrojtëse personale (PPE) mund të sigurojnë mbrojtje të mjaftueshme për punëtorët.

“Nuk mendoj se mund të themi se arrestimi kardiak është gjithmonë fatal nëse keni COVID,” tha Curtis. “Unë mendoj se mund të themi që në këtë mjedis të arrestit kardiak dhe COVID, shanset që reanimimi kardiak, të funksionojnë janë shumë të ulëta”.

Sipas Curtis, shumica e pacientëve me koronavirus që përfundojnë me një sulm në zemër e bëjnë këtë sepse “sëmundja e mushkërive të tyre është aq e rëndë sa nuk marrin mjaftueshëm oksigjen dhe trupi i tyre mbyllet”. Pra, edhe nëse ringjallen, zemra e tyre do të duhet të vazhdojë të luftojë kundër mungesës së oksigjenit në trupin e tyre nga mushkëritë e dëmtuara – dhe kjo zvogëlon në mënyrë drastike shanset e tyre për të mbijetuar.

 

 

Burimi / https://www.msn.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top