FB

May 25, 2021 | 11:44

Narcizmi, shkaqet e përhapjes së këtij çrregullimi personaliteti në epokën e mediave sociale

Ne jemi të rrethuar nga narcistë. Manipulues shumë të aftë, të cilët shprehin një kulturë të vërtetë të vetvetes, të shfrenuar në një epokë në të cilën të gjithë shtyhen për t’u ekspozuar dhe vetë-promovuar. Duke humbur edhe atë sens minimal të modestisë që duhet të shoqërojë gjithmonë jetën tonë.

Narcizmi patologjik

Narcizmi klasifikohet si një çrregullim i personalitetit me tre elemente dalluese, shumë të dukshme. Para së gjithash, një vetë-vlerësim i tepruar, një ndjenjë madhështie, e cila e vendos narcistin në një piedestal të epërsisë, nga e cila ai i sheh të gjithë nga lart poshtë. Së dyti, ekziston një nevojë e vazhdueshme dhe e përsëritur për admirim dhe konfirmimin e vetvetes.

Sa më shumë që narcisisti ndjen që po vëzhgohet dhe vlerësohet, aq më shumë rritet instinkti i tij për epërsi. Elementi i tretë: narcisisti nuk njeh ndjeshmëri. Ai ka një vlerësim shumë të ulët për të tjerët, krahasuar me veten e tij, sa nuk i intereson aspak që të jetë në gjendje të gjejë kanalin e duhur për një qasje njerëzore, ku diversiteti është një thesar për të dy. Flitet shumë për shkaqet e narcizmit, për faktorët socialë, mjedisorë dhe familjarë. Në veçanti, të rinjtë duken më të ekspozuar ndaj kësaj patologjie, edhe për shkak të përdorimit të gjerë të teknologjive që inkurajojnë narcisizmin. Por nuk është kështu. Ndonjëherë prindërit janë më keq se fëmijët.

Narcisizmi

Në përgjithësi, thuhet se problemi kryesor i shekullit është vetëm një: fëmijët që janë shumë të lidhur me smartphone. Online 24 orë në ditë. Mos shpërdorimi ka qenë gjithmonë në favor të një përdorimi të përgjegjshëm të teknologjisë, një mënyrë në të cilën, edhe nëse vetëm me ushtrimin e një sensi të thjeshtë dhe banal të përbashkët, ne nuk mbetemi të burgosur. Ose më saktë: nuk bëhemi skllevër. Por, pasi të kemi pastruar fushën nga ekuacioni i Internetit i barabartë me djallin, kemi disa dyshime se problemi i hiperlidhjes ka të bëjë me fëmijët. I ri dhe shumë i ri. Qytetarët dixhitalë, të cilët përbëjnë afro 40% të këtij segmenti të popullsisë.

Problemi, nëse ka ndonjë gjë, ka të bëjë më shumë me prindërit e tyre. U rrit nën shenjën e individualizmit të shfrenuar. Të varur nga përdorimi narcisist dhe vetë-referues i internetit. Foshnja ndërsa bën banjën e parë ose ndoshta është akoma në bark. Vallëzim pasionant me njeriun tuaj. Pozat e ndryshme për të treguar trupin tuaj dhe madje gjendjen shpirtërore. Janë prindërit dhe jo fëmijët ata që kanë thyer kufijtë midis mediave sociale dhe sferës së tyre të intimitetit. Ato rrjete sociale që fëmijët zakonisht dinë t’i përdorin shumë mirë, gjithashtu si një dozë e mesazheve të ndryshme dhe marrësve të tyre. Ndryshe nga prindërit, të cilët ndonjëherë janë vërtet të ngathët dhe patetikë me buliminë e tyre nga Instagram ose Facebook ose ndonjë djallëzi, për sa i përket një aplikacioni të ri, ai propozohet nga barku gjithmonë shtatzënë i uebit.

Karakteristikat e narcizmit

Narcisisti është një ekzibicionist i shkëlqyeshëm. Ai ka gjithmonë nevojë për audiencë, para të cilit të interpretojë dhe nëse nuk e gjen, përpiqet ta shpikë atë. Ai ka nevojë për një audiencë, sa më të madhe që të jetë e mundur dhe madje ai nuk pyet për atë që Stendhal e quajti “asgjë e kotësisë”. Narcisisti tani ka një skenë ideale për shfaqjet e tij: sferën e internetit. Nëse do të duhej të bëja një renditje, si prind, të patologjive dhe rreziqeve më të lidhura, veçanërisht për brezat e rinj, me fuqinë bindëse të teknologjisë, unë do ta vendosja narcizmin në radhë të parë. Një sëmundje që, nëse e mendoni, është një humbje e madhe cilësie dhe mbi të gjitha pasionesh dhe dashurie për të tjerët.

Po, sepse narcisisti patologjik nuk është vetëm një person i cili tregon gjithashtu shpejt dhe menjëherë se sa indiferentë janë të tjerët ndaj tij (pyetja e tij e parë, nëse të takon, është “Përshëndetje, si jam?”), por ai është një burrë (ata janë shumë më të prekura nga çoroditja narciziste sesa gratë) thellësisht i dobët, pothuajse gjithmonë i pasigurt, me një nevojë të vazhdueshme për tu admiruar.

Shkaqet e narcizmit patologjik

Narcizmi patologjik zotëron në shpirt dhe tenton të transmetojë ndjenjën, të sigurt në kokën e tij si rezultat i një shtese aritmetike, të të qenit i rëndësishëm. Dhe ai e tregon atë me çdo gjest të trupit të tij, madje edhe me tonin e zërit dhe me theksin që vë në fjalët që thotë. Narcizmi patologjik nuk mund të jetë dashamirës, pasi ata që vuajnë prej tij nuk kanë aftësi të zgjojnë ndjeshmëri, të japin dhe të marrin ngrohtësi. Në këtë kuptim, vërtetësia e personit zerohet dhe është një humbje tjetër. Narcizmi mund të konsiderohet e keqja e errët e kohës bashkëkohore. Vala e tij e gjatë vazhdon të fryhet, pas sezonit të gjatë të individualizmit të shfrenuar dhe falë amplifikimit të fenomenit të lidhur me teknologjinë. Aq sa mjekët flasin për një “selfie apo sindromë Instagrami” të vërtetë.

Si ta njohim një narcisist patologjik

Gazeta britanike Guardian ka ngritur alarmin e narcizmit, duke filluar me zakonet e personave të famshëm të cilat më pas bëhen stile për t’u imituar nga masa. “Është bërë rutinë që personazhet e famshëm të publikojnë informacionin më të zakonshëm dhe konfidencial për të mbushur Instagramin me fotografi të momenteve më të rëndësishme të ditës”, shkruan Guardian.

Simptomat e narcizmit patologjik

Narcizmi është rezultat i kësaj çmendurie të pëlqimeve dhe ndjekësve që matin vetëvlerësimin e tyre dhe në të njëjtën kohë, ndërsa paraqitet si një përpjekje për t’u njohur nga jashtë është një mënyrë për t’u tërhequr në vetvete.

Si ta kurojmë narcisizmin

Në një libër të vogël shumë të efektshëm dhe të plotë, psikoanalisti Vittorio Lingiardi i ndan narcizistët në dy kategori. Me “lëkurë të trashë” dhe “lëkurë të hollë”. Të parët janë më shfaqës, nuk kanë asnjë turp dhe kufij në shfaqjen e arrogancës së tyre dhe përpjekjeve të vazhdueshme për ta vendosur veten në qendër të vëmendjes, për të pushtuar zemrën e skenës. Këta të fundit janë më të heshtur, pothuajse të munduar, të hidhëruar nga gjykimi i të tjerëve, por prapë të tronditur nga fantazitë e madhështisë. Përballë kësaj patologjie, së pari është rruga e psikoterapisë, por para kësaj dhe në të njëjtën kohë, kontrasti i vërtetë me narcizmin reduktohet në një përpjekje individuale. Duke njohur tjetrin. Duke dalë nga burgu i vetvetes. Duke u ndërgjegjësuar se personi njerëzor është unik, por të gjithë mund të jetojmë vetëm brenda një marrëdhënieje, një me veten, një me ata që na rrethojnë dhe jo me shikimin e ngulitur në pasqyrë që reflekton imazhin tonë.

 

 

Burimi / https://www.nonsprecare.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top