FB

June 14, 2021 | 8:29

Ne jemi fotokopja e nënave tona. Kjo është e gabuar, dhe ja sepse!

 

Është pakti i besnikërisë që na bën të kopjojmë metodat, strategjitë dhe zgjedhjet e nënës sonë. Ekziston një aderim pothuajse i plotë i mënyrës së saj për t’i bërë gjërat. E përsërisim atë në logjikën e saj, në kuptimin e saj, në përmbajtjen e saj ekzistenciale. Atëherë ka padyshim ndryshime, për shkak të shumëllojshmërisë së kontekstit, kulturës, situatave, por ajo që lëvizi nënën tonë, na lëviz edhe neve, ne kemi të njëjtat drejtime dhe të njëjtën logjikë.

1Edhe ata që bëjnë të kundërtën janë brenda kësaj ngjitjeje. Ata janë vetëm ana tjetër e medaljes, por nuk mund të jenë origjinale. Ne kryejmë skenarin ekzistencial të nënës sonë. Askush nga ne nuk mund të jetojë jetën e tij. E gjitha lidhet me karmën dhe faktin që ne vajzat marrim barrat e nënës sonë dhe pastaj vazhdojmë ta bëjmë atë të jetojë përmes nesh.

Me gjithë respektin dhe dashurinë për nënat, ne duhet ta presim këtë kërthizë sepse nuk na lejon të jetojmë jetën tonë, jetën e destinuar për ne.

Duhet të rikërkojmë mendimin tonë origjinal, emocionet tona autentike, duhet të lidhemi me ndjenjën tonë më të thellë dhe të mos e shohim botën me sytë e saj.

Të rikërkojmë thelbin tonë, zemrën tonë, udhëzuesin tonë të brendshëm, të vërtetën tonë.

Le t’i shkundim këto detyrime, këto dhimbje dhe vuajtje të nënës sonë, për fatkeqësinë e saj.

Asshtë sikur të kemi qenë brenda një burgu të errët gjithë jetën.

T’i hapim sytë, veshët, të gjitha shqisat për jetën dhe të fillojmë të veprojmë me aparatin tonë personal, me burimet, mjetet tona.

Le ta lëmë nënën tonë të shkojë me energji, kopjimi nuk mund ta bëjë atë të lumtur, përkundrazi, e detyron atë të përjetojë të njëjtat dridhje të ulëta dhe na bën të palumtur dhe të bllokuar.

Lë te krijojmë lidhjen me vetveten tonë të vërtetë, duke zbrazur veten nga gjithçka që besojmë sepse nuk është e jona, është e saja.

Le ta bëjmë, por le ta bëjmë shpejt, tani është koha e duhur!

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Metodo StudiAmo – D.ssa Lucia Goldoni

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top