Këshilla & Arsye

September 16, 2020 | 8:06

Nga Lira Gjika / Qëndrimi i duhur që të rriturit duhet të mbajnë ndaj fëmijëve me aftësi të kufizuara

Fëmijët me aftësi të kufizuar nuk janë gjynah. Ata janë njerëz dhe si të tillë duhen trajtuar, me shumë përgjegjësi dhe respekt. Është detyra e të rriturit, prindit, edukatorit dhe kushdo tjetër i rritur, që të gjejë mënyrat më efiçente që fëmija me aftësi të kufizuar, t’ia dalë të bëhet zot i vetes.

Ilira Gjika, Mjeke Pediatre

Ilira Gjika, Mjeke Pediatre

Gjithashtu prindërit, që kanë fëmijë me aftësi të kufizuar së bashku me specialistët dhe mësuesit nuk duhet të lejojnë ti pushtojë ndjenja e trishtuar e keqardhjes apo se është gjynah. Kjo ndjenjë vetëm dëmton dhe padashur mban gjallë ndjenjën e fyerjes, përtesës dhe paragjykimit.

Të shmangësh paragjykimin për fëmijën me aftësi të kufizuar dhe ta ndihmosh atë të arrijë të jetë i pavarur, është emancipim për vetë të rriturin, po edhe për të gjithë shoqërinë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top