Në fokus

July 25, 2020 | 8:02

Njerëzit e lirë dhe autentikë ofendojnë ata që jetojnë me rregulla

Ata hanë kur janë të uritur dhe mbase pa e shtruar as tryezën. Ata nuk ndjekin modën, por ata përputhen me ngjyrat në përputhje me disponimin e tyre. Ata shkurtojnë flokët kur tendenca e momentit i dëshiron ata të gjatë dhe anasjelltas. Ata janë njerëz të lirë dhe autentikë. Ajo që shumë e quajnë “të çuditshme”.

Po, sepse njerëzit e lirë dhe autentikë ofendojnë jetën e të tjerëve. Atë të njerëzve të cunguar, skllevër paraqitjesh dhe rregullash të imponuara nga kush e di se kush. Njeriu gjithmonë ka ndjerë nevojën për të jetuar me të tjerë. Të “grupohet” sipas besimeve, shijeve, interesave politike ose fetare të dikujt. Dhe gjithmonë është distancuar nga gjithçka ku ndjehet ndryshe. Nga njerëz “të çuditshëm”. Nga ata që mendojnë dhe veprojnë ndryshe. Të jetosh sipas rregullave, duke mos dalë kurrë jashtë modeleve të paracaktuara, me siguri i bën ata të ndjehen të sigurt.

Njerëzit e lirë nuk kanë frikë

Në vend të kësaj është kjo botë e kopjuar që i frikëson ata. Të qenit pjesë e një “tufe” që ka harruar identitetin e saj për t’u dukur si gjithë të tjerët. Ata që sakrifikojnë idealet e tyre për t’iu përshtatur atyre të të tjerëve.

Dhe përkundrazi duhet të kemi respekt për diversitetin. Vlerësoni atë për vërtetësinë e tij edhe kur nuk duket si ne. Respektojini ata dhe veçanërisht kur nuk dëmton askënd, kur nuk paraqet rrezik. Konventat sociale janë burgje pa bare që bllokojnë shumë njerëz. Njerëzit që duken të dyshimtë dhe ndjehen të fyer nga ata që mbeten në anën tjetër të hekurave.

Po. Njerëzit e lirë dhe autentikë ofendojnë ata që jetojnë të ngulur në vendet e zakonshme. Dhe ata e ndiejnë atë. Ato vështrime mospranuese i paralajmërojnë ata. Ata ndiejnë një përbuzje të fshehur ndoshta të nxitur nga zhgënjimi, sepse pavarësisht gjithçkaje, njerëzit që jetojnë me rregulla nuk janë të lumtur. Por në vend që të përpiqen të thyejnë zinxhirin, ata përpiqen të shkatërrojnë krahët e të tjerëve.

Mos e lejoni atë. Ju që jeni të lirë dhe autentikë, qëndroni ashtu si jeni. Hani sa herë që dëshironi dhe qëndroni në këmbë ndërsa shikoni në rrugë nga dritarja. Vazhdoni të përputhni ngjyrat me disponimin tuaj dhe lyejini flokët tuaj rozë nëse e ndjeheni. Për sa kohë që nuk bëni hapa para askujt, bëni atë që ju bën të lumtur. Jetoni jetën që dëshironi të jetoni, sipas rregullave dhe parimeve tuaja.

Qëndroni ato që jeni: një person i lirë dhe autentik. Vetëvetja.

 

 

 

Burimi / https://www.giornodopogiorno.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top