FB

September 29, 2021 | 8:50

Numri i personave të diagnostikuar me autizëm kalon 787% në dy dekada

 

Numri i njerëzve të diagnostikuar me autizëm është rritur me 787% në dy dekadat e fundit, tregon një studim i ri, me shumë mundësi një efekt në rritjen e njohjes. Rritja eksponenciale – midis 1998 dhe 2018 – ishte më e madhe për femrat sesa meshkujt, me rritjen më të madhe tek të rriturit.

Studiuesit krahasojnë normat e autizmit të regjistruar në regjistrat e mjekëve të përgjithshëm në Angli, duke mbuluar mbi 9 milion pacientë nga praktikat e mjekut të përgjithshëm. Studimi, i botuar në Journal of Child Psychology and Psychiatry, sugjeron që diagnoza e çrregullimit të Asperger, një formë autizmi që nuk ka aftësi të kufizuara intelektuale, u zbatua gjithnjë e më shumë derisa diagnoza u hoq zyrtarisht në 2013.

Hulumtimi sugjeron që rritjet mund të jenë për shkak të rritjes së raportimit dhe aplikimit të diagnozës. Ky është studimi i parë që analizon trendin kohor të diagnostikimit të autizmit në një grup klinik të bazuar në popullatë në Mbretërinë e Bashkuar sipas fazës së zhvillimit, nivelit të ashpërsisë dhe sipas gjinisë, gjatë një periudhe njëzetvjeçare.

Normat e ndryshme të rritjes midis nëngrupeve sugjerojnë se efektet janë kryesisht për shkak të rritjes së njohjes, megjithëse nuk mund të përjashtohet një rritje aktuale e incidencës së autizmit. Një politikë e Mbretërisë së Bashkuar e futur në 2009 për të investuar në qendrat e vlerësimit të të rriturve mund të mbështesë gjithashtu rritjen e diagnozës së të rriturve.

“Meqenëse nuk ka vërtet një arsye të besueshme pse autizmi duhet të rritet më shumë tek të rriturit dhe gratë, studimi ynë sugjeron se ndryshimi është ndoshta për shkak të rritjes së identifikimit dhe jo më shumë njerëzve me çrregullime neuro -zhvillimore në vetvete”, tha autori kryesor Ginny Russell, nga Universiteti i Exeter.

“Sidoqoftë, autizmi nuk është si një kontinent që pret zbulimin. Përkufizimi i asaj që përbën autizmin ka ndryshuar me kalimin e kohës dhe 20 vjet më parë femrat dhe të rriturit shpesh nuk mendoheshin se kishin autizëm. Puna me ndërgjegjësimin dhe mbulimi mediatik, i kombinuar me ndryshimet në politika ka çuar në më shumë qendra vlerësimi për të rriturit dhe një rrëfim autizmi me të cilin identifikohen shumë gra dhe vajza. Rrjedhimisht, kërkesa për diagnozë nuk ka qenë kurrë më e lartë”.

Të dhënat u morën nga baza e të dhënave të kujdesit parësor të Klinikës së Kërkimit të të Dhënave (CPRD), e cila përmban pacientë të regjistruar me praktika që kontribuojnë me të dhëna në CPRD midis 1998 dhe 2018. Një total prej 65,665 pacientësh kishin një diagnozë të autizmit të regjistruar në 2018.

Gjetjet gjithashtu theksuan rritjen e moshës së diagnozës me kalimin e kohës brenda secilës fazë të zhvillimit. Kjo mund të jetë pjesërisht tek parashkollorët sepse diagnoza e autizmit tek fëmijët më të vegjël është padyshim komplekse dhe mund të ketë nevojë të ecë me ritmin e familjes. De-stigmatizimi i etiketës për shkak të punës nga lëvizja e neurodiversitetit dhe grupet e lobit të drejtuar nga prindërit mund të ketë kontribuar në rritjen e kërkesës për diagnozë në mënyrë që të ketë qasje në mbështetje, duke tejkaluar kapacitetin për të kryer vlerësime në praktikën klinike.

Autizmi është konceptuar gjerësisht si një çrregullim ‘mashkullor’. Si përgjigje ka pasur një shtytje drejt referimit të më shumë femrave. Studimi, i cili tregon një rritje të dukshme në diagnozat e grave në krahasim me meshkujt, sugjeron që iniciativa të tilla kanë pasur një efekt.

 

 

Burimi / https://neurosciencenews.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top