FB

June 16, 2021 | 10:18

Nxehtësia dhe lagështia, disa këshilla për të mbrojtur veshkat

Ato janë dy organe themelore. Por ne shpesh nënvlerësojmë sinjalet paralajmëruese që ato dërgojnë, veçanërisht nëse nuk funksionojnë në mënyrën më të mirë. Pra, sidomos këtë sezon, le të mendojmë për veshkat.

Nxehtësia, ndotja e ajrit dhe prania e virusit sars-CoV-2 janë elementë për tu mbajtur mend sepse ato mund të ndikojnë në aktivitetin e veshkave. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet kategorive të caktuara të subjekteve me një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjes së veshkave (të tilla si mbipesha, hipertensioni, diabeti).

Me verën pranë, Shoqata Italiane e Nefrologjisë (SIN) bën një përmbledhje të praktikave më të mira që do të miratohen për të përballuar nxehtësinë e verës, të dobishme si për ata në rrezik ashtu edhe për pacientët që vuajnë nga sëmundja e veshkave.

Pse nevojitet vëmendje?

Ardhja e verës përfaqëson një sfidë për ata me funksion të zvogëluar të veshkave: nxehtësia dhe rritja e përgjithshme e temperaturave, në fakt, e ekspozojnë sistemin e veshkave në përpjekje intensive për shkak të humbjes së lëngjeve dhe kripërave nga njëra anë, me një reduktim pasues në vëllimin e lëngjeve brenda trupit dhe uljen e mundshme të presionit të gjakut, faktorë që ndikojnë në sasinë e gjakut që arrin në veshkat tona.

“Për këto arsye – shpjegon Piergiorgio Messa, President i SIN dhe Drejtor i Njësisë Operative Komplekse të Nefrologjisë, Dializës dhe Transplantit të Veshkave – Poliklinika e Milanos dhe Profesor i Nefrologjisë në Universitetin e Milanos – është e mundur që të vërehet një përkeqësim i funksionit të veshkave nëse nuk kompensohet në mënyrë adekuate kjo humbje e lëngjeve dhe kripërave.

E gjithë kjo përkeqësohet nga ndryshimet klimatike, të karakterizuara nga variacione të forta dhe shumë të shpejta të temperaturës, të afta për të vënë një tendosje në sistemin e qarkullimit të gjakut, neuro-vegjetative dhe për pasojë në funksionin e veshkave. Kjo është arsyeja pse ndryshimi i klimës konfigurohet si një faktor shtesë rreziku për shëndetin e veshkave, organeve themelore në menaxhimin e lëngjeve të trupit tonë. Më të ekspozuar, në lidhje me ndryshimet në klimë, janë pacientët me funksion të zvogëluar të veshkave për shkak të një sëmundjeje para-ekzistuese ose ata me një veshkë të vetme”.

Shkurtimisht: duhet vëmendje. Ka gjithnjë e më shumë prova që sugjerojnë se ndryshimi i klimës dhe ekspozimi i zgjatur ndaj nxehtësisë përfaqësojnë faktorë rreziku për zhvillimin e sëmundjes kronike të veshkave, aq sa ekspertët spekulojnë se mund të identifikohet një formë e nefropatisë e shkaktuar nga stresi i nxehtësisë.

Efekti i kombinuar i rritjes së temperaturave dhe mungesës së ujit po krijon një epokë të re të krizës shëndetësore klimatike, në të cilën sëmundjet e njohura përkeqësohen dhe ndërkohë shfaqen sëmundje të reja. Njerëzit që punojnë për periudha të gjata në ambiente veçanërisht të nxehta dhe të lagështa janë veçanërisht të rrezikuar.

Këshilla të ekspertëve

Disa këshilla që janë të vlefshme për të gjithë vijnë gjithashtu nga specialistët e SIN, por veçanërisht të rëndësishme nëse veshkat nuk punojnë në mënyrën më të mirë. Sipas studimeve të fundit nga Shoqata Italiane e Nefrologjisë, sëmundja kronike e veshkave prek rreth 7-10% të popullsisë dhe për fat të keq, është në rritje të vazhdueshme edhe për shkak të plakjes së përgjithshme të popullsisë.

Në Itali, pacientët në fazën e tretë ose në një fazë më të rëndë janë pothuajse 4.5 milion dhe subjektet në dializë rreth 50,000; po aq janë pacientët me transplantim të veshkave. Ja se si të sillemi për të “kompensuar” problemet e sezonit:

  • Ri-hidratohuni (të paktën 1.5 litra ujë në ditë, në rast djersitjeje të bollshme ose ekspozimi ndaj klimave të nxehta)
  • Riintegroni sasinë e kripës që humbet fiziologjikisht në rast djersitjeje, përveç nëse presioni është i lartë
  • Mos e ekspozoni veten në diell gjatë orëve më të nxehta
  • Vendosni krem për mbrojtjen e lëkurës
  • Kontrolloni në mënyrë sistematike vlerat e presionit të gjakut

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top