FB

August 3, 2021 | 8:25

Pak njerëz e dinë se 50 gramë të këtij produkti mund të dëmtojnë trurin dhe kujtesën

Mund të tingëllojë e pabesueshme, por ka produkte që mund të çojnë në dëmtim të disa funksioneve të trurit kur konsumohen në doza të tepërta. Dhe duket edhe më e pabesueshme nëse mendoni se këto rekomandohen nga ekspertët sepse janë një burim përfitimi për trupin. Për shembull, ekziston një kokërr e kuqe që ofron përfitime të mëdha, por shumë pak e dinë që 50 gramë në ditë të tij mund të dëmtojnë trurin dhe kujtesën.

Le të marrim një shembull. Luftimet kundër kolesterolit kanë vazhduar prej vitesh. Në fakt, nivelet e tepërta të kolesterolit të keq, lloji LDL, në gjak çojnë në një numër sëmundjesh serioze. Por e kundërta është gjithashtu e vërtetë, kolesteroli është thelbësor për disa procese të trupit. Pra, kini kujdes të mos e eliminoni këtë molekulë nga trupi që na mbron nga Alzheimer dhe demenca.

Ekziston një produkt përfitimet e të cilit për njerëzit janë vërtetuar nga hulumtimet. Megjithatë, i njëjti, nëse konsumohet në doza të tepërta mund të jetë i dëmshëm. Dhe ne nuk po i referohemi dispepsisë së thjeshtë ose dhimbjes së stomakut. Problemet e shkaktuara nga kjo kokërr e kuqe lidhen me proceset njohëse, veçanërisht kujtesën.

Një studim i kryer nga Anketa e Shëndetit dhe Ushqimit në Kinë zbuloi se doza masive të specave djegës mund të shkaktojnë dëme në proceset e kujtesës. Ky fenomen është veçanërisht i theksuar për ata mbi 55 vjeç. Ky hulumtim zgjati mbi 15 vjet, nga 1991 në 2006 dhe përfshiu 4.582 njerëz. Rezultatet janë befasuese, sepse ato zbulojnë dozën e saktë ditore të specit djegës që mund të jetë i dëmshëm për trurin. Sipas studimit, ata që konsumojnë më shumë se 50 gram në ditë kanë dy herë më shumë gjasa të kenë humbje të kujtesës.

Vetë autori i studimit u befasua nga këto rezultate. Në fakt, në hulumtimet e mëparshme ai kishte gjetur një përfitim nga konsumi i specave djegës për zvogëlimin e peshës trupore dhe presionit të gjakut. Por ky studim gjithashtu tregoi se në doza mbi 50 gram në ditë, kjo kokrra të kuqe mund të jetë e dëmshme për proceset njohëse. Në veçanti, mund të dëmtojë proceset e kujtesës së të rriturve dhe të moshuarve.

 

 

Burimi / https://www.proiezionidiborsa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top