Mirëqenie

February 25, 2020 | 8:45

Papaja mbron zemrën dhe zvogëlon rrezikun e kancerit

Përfshirja e papajës në dietën tuaj është një ide e shkëlqyeshme për të promovuar shëndetin kardiovaskular dhe për  të parandaluar kancerin. Për sa i përket përfitimit të parë, kjo ndodh  për shkak të pranisë së likopenit dhe vitaminës C.

Ekspertët në fjalë monitoruan veçanërisht rolin e marrjes së komponimeve fenolike në lidhje me parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Në studim, ata përmendën likopenin, i cili është gjerësisht i pranishëm tek papaja. Ky karotenoid është një aleat i njohur në luftën kundër radikalëve të lirë. Falë kësaj veçantie, është në gjendje të kundërveprojë me oksidimin e kolesterolit dhe rrjedhimisht, të promovojë përmirësimin e shëndetit kardiovaskular.

Ky frut shquhet gjithashtu për praninë e likopenit, që ndihmon në parandalimin e kancerit. Me kalimin e viteve, kjo pronë e papajës ka qenë disa herë në qendër të vëmendjes shkencore. Në këtë drejtim vlen të përmendet një studim i kryer në vitin 2017 nga një ekip ekspertësh aktiv në Institutin Kombëtar të Shëndetit Publik në Varshavë.

Profesionistët në fjalë analizuan rolin e likopenit si një faktor mbrojtës për qelizat e gjakut të njeriut që i nënshtrohen rrezatimit jonizues. Çfarë zbuluan? Se karotenoidi nuk është në gjendje të riparojë dëmtimin e ADN-së. Integrimi i tij mund të përfaqësojë një alternative të vlefshme për të mbajtur nën kontroll efektet oksiduese.

Gjithmonë duke mbetur brenda papajës si një aleat në parandalimin e tumoreve, vlen të përmendet një studim tjetër. Në këtë rast, flasim për kërkime të bëra nga një ekip ekspertësh nga Universidad Autónoma de Querétaro (Meksikë). Ekipi, duke u përqendrua në 14 fruta, analizoi efektin antiproliferativ në lidhje me qelizat e kancerit të gjirit. Vetëm në rastin e ekstraktit të papajës ishte e mundur të gjendeshin rezultate të rëndësishme. Në përfundim kujtojmë se papaja është shumë e pasur me ujë dhe është një burim i acidit folik.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top