FB

May 29, 2021 | 8:55

Pavarësisht nga stigmatizmi negativ, marrëdhëniet poliamore janë më të zakonshme sesa mendojmë

Një studim i ri i botuar në Frontiers in Psychology sugjeron që poliamoria – një rregullim konsensual që përfshin marrëdhënie romantike dhe seksuale me më shumë se një person në të njëjtën kohë – nuk është aq jopopullor sa mund të mendojnë njerëzit. Gjetjet sugjerojnë që praktika mbetet e stigmatizuar nga shumë amerikanë.

Autorët e studimit Amy C. Moors dhe ekipi i saj vërejnë se familja dhe marrëdhëniet e ngushta qëndrojnë në qendër të jetës sonë shoqërore. Në media dhe kërkimet familjare, marrëdhëniet monogame shihen si lloji më i favorshëm i marrëdhënieve romantike. Përkundër kësaj ideje që marrëdhëniet monogame janë superiore, marrëdhëniet jo monogame janë çuditërisht të zakonshme dhe madje mund të rriten në popullaritet.

Moors dhe kolegët e saj ishin të interesuar për të eksploruar popullaritetin e një lloji specifik të marrëdhënies konsensuale jo monogame – poliamory. Në kontrast me marrëdhëniet e hapura ose marrëdhëniet e luhatshme, marrëdhëniet poliamore përqafojnë marrëdhëniet romantike dhe seksuale me më shumë se një person në të njëjtën kohë. Në studimin e parë të këtij lloji, studiuesit dëshironin të eksploronin përhapjen e marrëdhënieve poliamore, dëshirën për këto marrëdhënie dhe opinionin e publikut për to.

Moors dhe kolegët e saj analizuan të dhënat nga një sondazh kombëtar i 3,438 beqarëve amerikanë. Sondazhet përfshinin 11 artikuj në lidhje me sjelljen e mëparshme poliamore, dëshirën për një marrëdhënie poliamore dhe qëndrimet në lidhje me poliamorin.

Rezultatet zbuluan se rreth 11% e mostrës kishin qenë në një lidhje poliamore në një moment të jetës dhe 17% treguan një lloj dëshire për këtë marrëdhënie. Nga ata që kishin provuar marrëdhënien poliamory, 30% thanë se do të përfshiheshin përsëri në një marrëdhënie poliamoroze, 33% thanë se e kishin shumë të vështirë të trajtonin përbërësit emocionalë të poliamorisë dhe 21% thanë se ishin shumë posesivë për të përballuar poliamorinë.

Në përgjithësi, rezultatet sugjeruan që njerëzit me një larmi prejardhjesh të përfshihen në poliamory, me vetëm disa faktorë sociodemografik që lidhen me gjasat e përfshirjes në këtë lloj marrëdhënieje. Në përputhje me hulumtimet e mëparshme mbi marrëdhëniet jo-monogame, burrat kishin më shumë gjasa të dëshironin poliamory. Të anketuarit më të rinj si dhe të anketuarit lezbik, homoseksual ose biseksual kishin gjithashtu më shumë gjasa të dëshironin një marrëdhënie poliamore.

Kur bëhej fjalë për qëndrimet ndaj njerëzve që merren me poliamory, të rinjtë kishin më shumë gjasa sesa të anketuarit e moshuar të thoshin se respektonin ata që merren me poliamory. Demokratët (krahasuar me republikanët) dhe grupet e pakicave seksuale (krahasuar me heteroseksualët) kishin gjithashtu më shumë gjasa të respektonin njerëzit që zgjedhin marrëdhënie poliaamore.

Autorët vërejnë se ndërsa poliamoria ishte relativisht e zakonshme në mesin e mostrës së tyre (me 1 në 9 të anketuar që kishin qenë në një lidhje poliamore dhe 1 në 6 që raportuan dëshirën për një), gjetjet sugjerojnë se kjo lloj marrëdhënie mbetet e stigmatizuar. Nga ata që thanë se nuk dëshironin një marrëdhënie poliamore, vetëm 14% thanë se respektonin një marrëdhënie të tillë te të tjerët.

Moors dhe kolegët thonë se hulumtimet e mëparshme sugjerojnë se marrëdhëniet poliamore mund të jenë të shëndetshme dhe lidhjet midis partnerëve mund të jenë të sigurta. “Këto studime sugjerojnë se një marrëdhënie me një partner ka tendencë të funksionojë në mënyrë të pavarur nga një marrëdhënie me një partner tjetër pasi të dy marrëdhëniet u konsideruan të përmbushura, të kënaqshme dhe të sigurta (në thelb pa ndikuar njëra-tjetrën)”, thonë studiuesit, duke theksuar se do të ishte interesante për studime të ardhshme për të eksploruar pse disa bëjnë mirë që krijojnë marrëdhënie poliamore, ndërsa të tjerët i shohin këto tepër të forta emocionalisht ose që shkaktojnë xhelozi.

 

 

Burimi / https://www.psypost.org/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top