FB

April 7, 2021 | 9:30

Pse covid-19 mund të shkaktojë marrje mendsh?

Një vit më parë, shkenca filloi të mësonte për infeksionin me virusin Sars-CoV-2, ose Covid-19. Në atë kohë, flitej mbi të gjitha për një formë të pneumonisë intersticiale, e përhapur në format më të rënda në të gjitha organet e frymëmarrjes. Pastaj, ngadalë, u kuptua se virusi mund të “sulmojë” edhe organe dhe sisteme të tjerë, drejtpërdrejt ose indirekt përmes reaksionit inflamator intensiv që mund të shkaktojë në disa raste, dhe për fat të keq edhe sistemi nervor mund të ndikohet nga procesi patologjik, me simptoma dhe shenja që ndonjëherë duken jashtëzakonisht “larg” nga infeksioni viral.

Kështu, për disa njerëz, pasi të ketë mbaruar infeksioni, ata gjithashtu mund të përjetojnë dhimbje koke që vazhdojnë me kalimin e kohës dhe mbi të gjitha marramendje, me ndjesinë e bezdisshme të kokës që “rrotullohet”. Normalisht, përmes “sinjaleve” të pozicionit të vendosura në pjesën më të brendshme të veshit pranë trurit, mbërrijnë sinjalet, të cilat, të deshifruar nga truri dhe cerebellumi, “rendisin” muskujt dhe tendinat e një pjese të trupit për të kontrolluar pozicionin pa krijuar ndjesinë marramendëse. Ndonjëherë mund të ndodhë që infeksioni dhe pasojat e tij të ndryshojnë këtë mekanizëm rregullues.

Marramendje dhe tringëllimë në veshë pas covid-it

Një seri studimesh shkencore tregojnë se fillimi i marramendjes nuk është një fenomen i pazakontë në sindromën klasike që shoqëron infeksionin akut të virusit Sars-CoV-2 dhe që shqetësimi shfaqet veçanërisht në rastet më serioze dhe më afatgjata. Në këtë kuptim ka disa vëzhgime, duke filluar nga hulumtimi i fundit nga Universiteti i Mançesterit që raporton se në rreth shtatë njerëz shfaqen marramendje, jashtëzakonisht të bezdisshme për t’u duruar dhe se në pothuajse 15% të rasteve shfaqet perceptimi i zhurmave që “lindin” pa ndonjë arsye brenda veshit, i ashtuquajturi tringëllimë në veshë.

Është e vërtetë që të dhënat janë mbledhur me pyetësorë të vetëvlerësimit, kështu që ato mund të lidhen me perceptime të tepruara nga të intervistuarit dhe jo përmes testeve specifike. Por në çdo rast, këto janë vëzhgime të kthjellëta edhe sepse vijojnë studime të tjera që tregojnë përfshirjen e strukturave të dedikuara për ruajtjen dhe përshtatjen e pozicionit të trupit në hapësirë.

Hulumtimi i kryer në Universitetin Northwstern demonstron që simptomat neurologjike janë të shpeshta tek pacientët që shtrohen në spital për infeksionin Sars-CoV-2 dhe se marramendja është një nga problemet më të perceptuara. Mbi të gjitha, sipas rezultateve të këtij studimi, zbulohet se problemi mund të vazhdojë edhe pasi të jetë trajtuar infeksioni dhe personi të jetë negativizuar, si provë e përfshirjes që mund të ndodhë në sistemin nervor dhe vesh.

Një analizë e kryer mbi një popullsi prej mbi 3500 njerëz që janë përballur me Sars-CoV-2 shkon gjithashtu përgjatë kësaj linje, e cila para së gjithash demonstron dy realitete: në shumë raste çrregullimet vazhdojnë përtej shërimit, aq sa flitet për Long-Covid, dhe se së bashku me lodhjen dhe dhimbjen e kokës, marramendja mund të jetë gjithashtu pjesë (në një përqindje më të ulët sesa simptomat e përmendura) e bezdisjeve.

Ndikimi i Covid-19 në sistemin nervor

Komplikimet neurologjike, pjesë e të cilave është marramendja, janë një eventualitet për t’u marrë parasysh kur sëmureni me Covid-19. Kjo është konfirmuar nga Carlo Ferrarese, Drejtori i Qendrës Neuroshkencore të Milanos, Universiteti i Milanos-Bicocca dhe Drejtori i Klinikës Neurologjike, Spitali San Gerardo i Monza, i cili në thelb kujton sesi mund të shfaqen simptomat që prekin sistemin nervor, të cilat përmblidhen në tre kategori:

“Shprehjet neurologjike nga përfshirja e sistemit nervor qendror si dhimbje koke, marramendje, shqetësime në gjendjen e vetëdijes (konfuzion, delir, deri në gjendje kome), encefalit nga infeksioni i virusit ose mbi baza autoimune, manifestime epileptike, çrregullime motorike dhe shqisore, shpesh të lidhura me goditje ishemike ose hemorragjike; simptomat e dëmtimit të sistemit nervor periferik të tilla si humbja ose shtrembërimi i ndjenjës së nuhatjes (anosmi, hiposmi, kakosmi), shije (agjezi, disgeuzi), vuajtje të drejtpërdrejtë ose të ndërmjetësuar nga imuniteti i nervave periferikë (nevralgji, sindroma Guillan Barrè); simptomat e dëmtimit të muskujve të skeletit, të cilat manifestohen me mialgji intensive, shpesh të lidhura me një rritje të enzimave të lëshuara nga muskuli (CPK), një shprehje e dëmtimit të drejtpërdrejtë të muskujve – shpjegon eksperti. Shumë gazeta u prodhuan në muajt në vijim në të gjithë botën, si raporte të vetme të rasteve, ashtu edhe studime shumëqendrore me raste të shumta, të cilat konfirmuan këto raporte të para, megjithëse me përqindje të ndryshueshme në studime të ndryshme”.

Me pak fjalë: marramendja, si shumë probleme të tjera që prekin sistemin nervor, mund të jetë pjesë e procesionit të pasojave të infeksionit.

“Në klinikat post-Covid të aktivizuara në qendrat më të prekura në fazën e parë, u shfaqën probleme të ndryshme si astenia e zgjatur, çrregullimet e përqendrimit, ndonjëherë probleme me kujtesën, të cilat mund të lidhen me dëmtime të vogla vaskulare ose inflamatore në sistemin nervor qendror dhe periferik, me pasoja të largëta – thotë Ferrarese. Kjo simptomatologji shpesh neglizhohet, ndërsa duhet të studiohet me kujdes, madje edhe me hetime të përshtatshme instrumentale dhe të monitorohet me kalimin e kohës”.

Në Itali, në Mars të vitit të kaluar, Universiteti i Milanos-Bicocca, Universiteti i Milanos dhe Instituti Auxologjik i Milanos hartuan një studim të quajtur NEUROCOVID, me synimin për të dokumentuar të gjitha manifestimet e mundshme neurologjike. Në fillim, gjatë ose pas infeksionit Covid-19 dhe për t’i lidhur ato me ashpërsinë e infeksionit, me ndryshimet në parametrat e frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut, vlerat e gjakut, si dhe të dhënat antropometrike, zakonet, mënyrat e jetesës, praninë e patologjive të tjera dhe terapitë e marra nga pacientët.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top