FB

February 22, 2021 | 8:25

Pse duhet të kemi frikë nga variantet e koronavirusit (dhe si t’i luftojmë ato)

Virusi jo vetëm që ndryshon por evoluon me shpejtësi: kjo shpjegohet nga një analizë e hollësishme nga Moreno Colaiacovo, bioinformatikan dhe populist i shkencës.

Ndër mutacionet e virusit më shqetësues janë N501Y, i cili lejon SARS-COV-2 të lidhet më mirë me receptorin ACE2 dhe të hyjë në qelizat tona më lehtë, dhe E484K, i cili ndihmon virusin të shpëtojë nga antitrupat dhe mund të zvogëlojë pjesërisht efektivitetin e vaksinave.

1

Variantet angleze (B.1.1.7), afrikano-jugore (B.1.351) dhe braziliane (P.1) kanë të gjitha mutacionin e parë dhe ndoshta për këtë arsye ato priren të jenë më ngjitëse. Mutacioni i dytë, shumë më i frikësuar, nuk është i pranishëm në variantin anglez, por është i pranishëm në ato braziliane dhe afrikano-jugore.

Sidoqoftë, siç shpjegon një analizë e hollësishme nga Moreno Colaiacovo, bioinformatikan dhe popullarizues shkencor, ne nuk duhet të mendojmë për variante si entitete të pandryshueshme. “Mutacioni E484K është shfaqur tashmë shumë herë në botë në mënyrë të pavarur, dhe kjo nuk është për t’u habitur, pasi i jep virusit një avantazh të dukshëm duke u shpëtuar antitrupave. Ai ndoshta do të vazhdojë ta bëjë këtë.”

Colaiacovo thekson se si mutacioni E484K është identifikuar tashmë në një mutacion të variantit spanjoll: “Një e keqe spanjolle e identifikuar tashmë në Campania në të paktën tre mostra në fund të dhjetorit”. “Duke qenë se Campania ka një mbikëqyrje të mirë gjenomike, ne mund të jemi të sigurt: lloji i ri nuk duhet të ishte përhapur shumë.”

Por në Itali mutacioni E484K nuk mungon: mutacioni brazilian është dukshëm më i përhapur në shtetin fqinj sesa në pjesën tjetër të Evropës. “Ne jemi në vendin e parë në Evropë për numrin e gjenomeve të depozituara me 12 nga 41 evropiane.

Çfarë mbrojtjeje duhet të zbatohet atëherë? Virusi vazhdon të evoluojë dhe mund të fitojë mutacione të reja kur më pak e presim. “Sa më shumë që qarkullon, aq më shumë ndryshon: çfarë të bëjmë atëherë? Vaksinohuni të gjithë shpejt, ngadalësoni infeksionet dhe, natyrisht, renditjen”.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top