Në fokus

December 4, 2020 | 8:20

Pse është kaq i rëndësishëm kuptimi i të tjerëve?

Qeniet njerëzore janë e vetmja specie që kanë aftësinë për të kuptuar individë të tjerë. Kuptimi i të tjerëve është një detyrë që lehtëson proceset e socializimit. Si rezultat, përmirëson shanset për mbijetesë të individëve në kontekste të ndryshme, përmes ndihmës së ndërsjellë.

Si qenie shoqërore, të kuptuarit e njerëzve të tjerë hap mundësinë për të parë dhe kuptuar situata nga këndvështrime të ndryshme. Në këtë kuptim, ai favorizon proceset e përfshira në krijimin e ndjeshmërisë dhe vlerat që kanë qeniet njerëzore. Sidoqoftë, edhe pse të kuptosh qeniet e tjera njerëzore është një aftësi e jashtëzakonshme, kjo nuk do të thotë se është një qëllim i thjeshtë.

Sjellja shoqërore te qeniet njerëzore

Kuptimi i të tjerëve ndikohet nga disa faktorë. Humor, emocione, lodhje dhe sëmundje, ndër të tjera. Të gjitha ato ndikojnë në mënyrën se si çdo individ i caktuar është i gatshëm të bëjë favore ose të ofrojë ndihmë. Kjo do të thotë që, nëse një person është në humor të mirë, atëherë ata do të jenë më të gatshëm t’u bëjnë favore njerëzve të tjerë ose të tregojnë ndjeshmëri dhe mirëkuptim. Nga ana tjetër, nëse i njëjti person ndihet i irrituar, atëherë ka më pak gjasa që të dëshirojnë të kuptojnë njerëzit e tjerë.

Ka raste kur dikush mund ta njohë lehtësisht gjendjen emocionale të një personi nga shprehjet, pamjet dhe mënyrat e tyre. Sidoqoftë, në raste të tjera, trajtimi i këtyre shenjave joverbale është mjaft i vështirë. Kështu, zgjidhja e vetme që mbetet është të pyesni individin se cili është problemi. Kjo strategji e dytë shpesh dështon, sepse ndonjëherë njerëzit duan të fshehin ndjenjat e tyre më intime, ose gënjejnë për gjendjen e tyre emocionale.

Roli i ndjeshmërisë kur bëhet fjalë për të kuptuar të tjerët

Ndjeshmëria luan një rol thelbësor në kuptimin e njerëzve të tjerë. Të kapesh me përvojën e një personi tjetër në mënyrë që të njohësh këndvështrimin e tyre dhe se si i bën ata të ndihen, hap derën për të kuptuar. Të kuptuarit e njerëzve të tjerë do të thotë që ju duhet të përjetoni emocionet e tyre dhe t’i krahasoni ato me tuajat. Do të thotë të kujtosh përvoja të ngjashme që ju është dashur të kaloni dhe të njihni ndryshimet midis këndvështrimit tuaj dhe personit tjetër.

Dëgjimi aktiv është gjithashtu thelbësor në këtë drejtim. Ju nuk duhet të reagoni menjëherë dhe kjo do t’ju ndihmojë të ndani ndryshimet tuaja individuale.

Pse është i rëndësishëm të kuptuarit e të tjerëve?

Ne e dimë që qeniet njerëzore kanë mbijetuar dhe evoluar falë aftësive të tyre shoqërore në jetën në grup. Socializimi shpesh ka lehtësuar mbijetesën përmes të mësuarit dhe përvetësimit të aftësive të mësuara nga të tjerët. Kuptimi i të tjerëve ka qenë një nga faktorët kryesorë në zhvillimin e këtyre aftësive themelore. Kjo na ndihmon të dimë kur ndërveprimi është i nevojshëm dhe zbatimin e mekanizmave për të mbrojtur jetën e dikujt dhe të njerëzve të tjerë gjithashtu. Për më tepër, kur njerëzit e tjerë në një grup ju injorojnë ose ju keqkuptojnë, kjo mund të çojë në pasoja të mëdha emocionale dhe psikologjike.

Gabimet kur përpiqeni të kuptojni njerëzit e tjerë

Tendencat ose synimet e njerëzve mund të ndryshojnë, pavarësisht nga sjelljet që ata mund të shfaqin tek të tjerët. Kjo sjellje do të tregojë gjendjen e tyre shpirtërore ose emocionet që mund të jenë të përshtatshme në rrethana të caktuara. Për shembull, nëse jeni në një aeroport ku porta juaj e nisjes është një orë larg dhe duhet të kaloni nëpër turma njerëzish, a do të thoshte kjo se jeni një person i padurueshëm dhe i parespektueshëm?

Zakonisht mund të marrësh parasysh disa faktorë kryesorë, por, në të njëjtën kohë, mund të mos marrësh parasysh çelësat e tjerë po aq të rëndësishëm. Prandaj, të kuptuarit e të tjerëve shpesh nuk është një qëllim i lehtë për t’u arritur. Nga ana tjetër, mendimi i njerëzve të tjerë në lidhje me rrethana të caktuara ndikon gjithashtu në kuptimin e situatave dhe gjendjeve të caktuara të njerëzve të tjerë. Me fjalë të tjera, reagimi i të tjerëve mund të ndikojë në aftësinë për të kuptuar një individ. Prandaj, të kuptuarit e të tjerëve është një nga detyrat thelbësore për mbijetesën njerëzore dhe të komunitetit. Sidoqoftë, nuk është e lehtë të kapërceni veten tuaj dhe ta vendosni në vendin e dikujt tjetër, nëse nuk jeni të aftë të identifikoni emocionet tuaja dhe faktorët që i kushtëzojnë ato.

Përveç kësaj, mendime të caktuara dhe skenarë specifik mund të zvogëlojnë objektivitetin kur vendosni veten në vend të dikujt tjetër. Kjo është kur ndjeshmëria mund të nxjerrë anën e saj të errët. Në mënyrë të pashmangshme, si individë të integruar në komunitete dhe grupe, gjykimet ndonjëherë janë praktikisht të pashmangshme.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top