Në fokus

July 11, 2020 | 8:04

Pse ndonjëherë shkëputja e lidhjeve familjare është e mirë për shëndetin

Familja duhet të jetë gjithmonë streha që na bënë të ndjehemi mirë, ajo duhet të na mbështesë dhe të na mbrojë. Megjithatë, ndonjëherë, gjërat mund të komplikohen.

Ndodh që shumë njerëz përjetojnë një ndjenjë kaq të madhe faji sa nuk mund të shohin ndonjë zgjidhje tjetër përveçse të shkëpusin marrëdhëniet me një ose më shumë anëtarë të familjes. Edhe pse kjo mund të duket një zgjedhje egoiste, por mbi të gjitha e vështirë për t’u marrë, të vepruarit për të ruajtur mirëqenien mendore të një personi është zgjedhja më e mirë.

Pse largoheni nga anëtarët e familjes?

Padyshim që kemi dëgjuar për marrëdhënie toksike, veçanërisht kur flasim për burra ose gra që e shohin lidhjen emocionale si një kafaz ku ata mund të shkarkojnë të gjitha zhgënjimet e tyre, deri në kulminacionin e një të keqeje fizike, një shkatërrim i madh i shoqërisë sonë. Edhe me anëtarët e familjes është pak a shumë e njëjta gjë. Për të mbrojtur veten nga këto lidhje të rrezikshme, së pari duhet të ndërgjegjësoheni për to dhe më pas të veproni në përputhje me rrethanat.

Kur një anëtar i familjes bëhet toksik?

Kemi shumë pritshmëri për familjen tonë. Në fakt, gjithmonë shpresojmë se ajo do të na mbështesë dhe dojë pa kushte, edhe nëse gabojmë ose veprojmë pa u menduar. Por kur kjo nuk ndodh, ne shohim që vlerësimi ynë është testuar rëndë.

Anëtarët toksikë të familjes mund të jenë prindërit ose xhaxhallarët tanë, kushërinj dhe të tjerë shumë afër familjes sonë. Atëherë, çfarë të bëjmë? Qëndrimi dhe vuajtja ndonjëherë është i tepërt. Për këtë arsye, prishja e marrëdhënieve me këta anëtarë mund të jetë zgjidhja më e mirë.

Njerëzit toksikë veprojnë ndaj nesh në një mënyrë delikate, na sulmojnë, shkatërrojnë vetëvlerësimin tonë dhe shkaktojnë konflikte të vazhdueshme që gjithashtu rezultojnë në dhunë fizike përveç asaj verbale. Një tjetër problem shqetësues që prek viktimat është edhe shantazhi emocional.

Nga rrjedh e gjithë kjo e keqe?

Ndonjëherë njerëzit toksikë veprojnë në mënyrë poshtëruese ose më keq, pa vetëdije. E gjithë kjo buron nga traumat e mëparshme, nyjet e pazgjidhura që hidhen kundër të tjerëve derisa të shkatërrohen emocionalisht. Kush na godet dhe provokon shpesh është manipulues dhe gjykues i keq. Largimi i tyre nga vetja është zgjidhja më e mirë. Të jetosh pa këtë frymë na ndihmon të ndryshojmë dhe të jemi gjithmonë të lirë nga çdo kushtëzim i jashtëm.

Të gjithë kemi të drejtë të jetojmë një jetë të lumtur

Shkëputja e lidhjeve me anëtarët e familjes dëmton gjithmonë, veçanërisht kur janë të përfshirë të vegjlit, në rastin e divorcit. Ky është një gjest me të vërtetë i fortë dhe shkakton një boshllëk të madh në jetën tonë. Megjithëse plagët janë të mëdha, me kalimin e kohës ato mund të shërohen. Gjetja e besimit te të tjerët është e mundur, prandaj, mos u dëshpëro.

Për të jetuar një jetë të qetë shpesh është e nevojshme të lëmë pas dhimbjen, ata që na lëndojnë dhe ata që shkatërrojnë vetëvlerësimin tonë. Përcaktimi i personalitetit tuaj është hapi i parë për të filluar të ecni përpara.

Me kalimin e kohës, duke parë abuzimin psikologjik dhe fizik të pësuar mund të jetë diçka e mirë për të tjerët, por vetëm nëse bëheni të vetëdijshëm për atë që ka qenë. Prishja e lidhjeve me anëtarët e familjes mund të jetë hapi i parë drejt një ndërgjegjësimi të ri për atë që doni të bëheni.

 

 

 

Burimi / https://www.panecirco.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top