FB

June 3, 2021 | 8:50

Rëndësia e racionalitetit dhe arsyes në krijimin e marrëdhënieve

Javën e kaluar, fola me një zonjë në një konsultë telefonike. Ajo ishte e artikuluar, e pjekur, e mbledhur dhe reflektuese. Ajo dukej aq e qetë, saqë unë u tërhoqa për të dëgjuar me kujdes, duke menduar se cili mund të ishte shqetësimi i një zëri kaq të sigurt dhe të përmbajtur.

Ajo deklaroi se donte të largohej nga martesa e saj, në të cilën kishte shumë vite. Ajo shpjegoi se kishte qenë një martesë pa dashuri dhe unë fillova të bisedoj për ta hedhur poshtë këtë ide dhe gërmova përreth për tregues të arsyeve të besueshme.

Ajo përmendi se burri i saj ishte një person i mirë, por asnjëherë nuk përputhej me atë që ajo gjithmonë kishte imagjinuar, dëshiruar dhe ëndërruar. Atij i mungonte dashuria që gjithnjë dëshironte. Se nëse nuk do të dalë jashtë, ajo mund të humbasë shansin e saj për të gjetur atë dashnor të përsosur, të pasionuar dhe simpatik të ëndrrave të saj.

Kështu që shumë prej nesh martohen duke imagjinuar momente të veçanta – si në filma, fantazi dhe biseda – duke krijuar projekte se si duhet të jetë jeta martesore, duke ndjerë gëzim të madh, përkatësi dhe pritje. Këto momente janë si një mjegull e ftohtë malore që mbajnë gjallë romancën dhe misterin e dëshirave të ngrohta, ndërsa fshehin realitetet eventuale të marrëdhënieve.

Ne futemi në botën e martesës me peshën e imagjinatës së netëve romantike, mëngjeseve të ndritshme me mëngjesin në shtrat, familjet që na mbushin me bekime dhe jetën tonë aromatike me përralla dashurie dhe përsosje.

Një çift i martuar prej 22 vjetësh – me fëmijë gati të rritur – u thirrën disa javë më parë dhe thanë se nuk mund të jetonin më së bashku. Arsyeja ishte se ata kurrë nuk kishin qenë në gjendje ta donin dhe ta pranonin njëri-tjetrin. Me fëmijët që kishin lënë shtëpinë për në universitet, ata nuk kishin asgjë për të ndarë dhe për të qenë së bashku. Ata ishin të mbushur me frustrim dhe zemërim. Unë mund të shihja shqetësimin, dhimbjen dhe emocionet e tjera negative që derdheshin nga pritjet e ngurta, të paplotësuara dhe kërkesat e pamundura, duke qenë në gjendje t’i gjurmoja përmes një labirinti të rrafshuar në arën e thesarit të fantazive të rrënjosura thellë se si duhet të jetë dashuria, respekti dhe bashkësia.

E vërteta e hidhur është se dëshirat dhe aspiratat tona që burojnë nga besime irracionale nuk mund të kënaqen. Problemi lind kur ato bëhen ide të palëkundura për përcaktimin e një marrëdhënieje të mirë, përballë së cilës, realiteti nuk arrin në fantazinë e pikturuar në mënyrë perfekte.

Dikush mund të argumentojë që marrëdhëniet vuajnë për disa arsye të tjera si abuzimi, varësitë, trauma e fëmijërisë, çështjet financiare dhe çrregullimet klinike të diagnostikueshme. Sidoqoftë, pas reflektimit, shkaqet e konflikteve, të tilla si dështimi i intimitetit, pabesia emocionale ose seksuale, pengesat e komunikimit ose një mungesë e rëndë e tij, pamundësia për të respektuar kufijtë dhe përshtatja e ndryshimeve në vlera dhe përparësi – mund të shërohen me kontrolle të qëndrueshme të realitetit dhe racionalitetit .

Më poshtë janë pesë sugjerime të vogla që unë dëshiroj t’i përdor, për të krijuar valëzime në mendjen tuaj, për të shkundur pak gjërat dhe për të reflektuar nëse ngecja në mendjen tuaj po shkakton shqetësim në marrëdhënien tuaj.

1.Partneri im “duhet të jetë” një mënyrë e caktuar që unë të jem e lumtur. Lumturia ime varet nga mënyra se si duhet të jetë ai, se si ajo duhet të sillet me mua dhe se nëse nuk e bëjnë, marrëdhënia nuk është e mirë. Prishja e këtyre mendimeve të ngurta dhe zëvendësimi i tyre me fleksibilitet, pranim dhe ndjeshmëri mund të jetë një balsam shërues jo vetëm për marrëdhënien, por edhe për veten.

2.Nëse partneri im dhe unë jemi vërtet të dashuruar, duhet të pajtohemi me njëri-tjetrin për gjërat. Shpesh harrojmë se jemi njësi të ndryshme me të kaluara të ndryshme, përvoja dhe histori mësimore. Njohja e diversitetit dhe vlerësimi i pranisë së tij është një qëllim kryesor për marrëdhënie të shëndetshme.

3.Partneri im duhet të jetë i gatshëm të ndryshojë për mua. Ne besojmë se jemi kaq magjepsës dhe dashuria jonë aq magjepsëse saqë partneri ynë duhet të jetë i gatshëm të bëjë çdo përpjekje për tu akomoduar pa mundim, pa u ankuar. Lënia e kontrollit dhe nevoja që një tjetër të ndryshojë për t’iu përshtatur një forme rezulton në përulësi dhe pranim, duke u bërë një themel i fortë për marrëdhënie të shëndetshme.

4.Të gjitha ëndrrat e mia duhet të bëhen realitet. Kënaquni me sajimin e përrallave, krijimin e ëndrrave, drejtimin e filmave dhe pikturimin e fantazive. Ky është një ushtrim shumë i shëndetshëm dhe përmbushës për trurin dhe hormonet tona. Zhvillimi i një filtri të vetëdijshëm për të bërë dallimin midis kënaqësive imagjinare dhe atyre të jetës reale, të cilat kanë nevojë që ne të bëjmë zgjedhje të shëndetshme të ndërgjegjshme dhe racionale në perceptimet që na mundësojnë të shohim bukurinë në realitetin tonë, mund të na fuqizojë për të arritur marrëdhënie të shëndetshme.

5.Intimiteti, pasioni dhe kimia janë gjithmonë një pasojë e natyrshme e “dashurisë së vërtetë”, këto nuk duhet të kenë kurrë nevojë për përpjekje. Intimiteti, qoftë emocional apo fizik, kërkon qëllim, përpjekje dhe vendosmëri dhe aq sa të gjithë ne romantikët e pashpresë dëshirojmë ta refuzojmë atë, përqafimi i këtij realiteti mund të krijojë, ushqejë dhe forcojë lidhjet tona.

 

 

 

Burimi / https://indianexpress.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top