FB

July 28, 2021 | 8:44

Sa rrezikohen ata që nuk vaksinohen, nga infeksioni deri në shtrimin në spital në kujdesin intensiv

 

Skeptikët pyesin nëse vaksinat janë me të vërtetë efektive, por vetëm shikoni shifrat për të kuptuar se ata që kanë përfunduar ciklin e vaksinimit rrezikojnë shumë më pak sesa ata që nuk kanë marrë ndonjë dozë. Këtu janë vlerësimet e efikasitetit të vaksinimit të Institutit të Lartë të Shëndetit Italian për periudhën nga 4 Prilli (afërsisht data kur vaksinimi u shtri në popullatën e përgjithshme) deri më 11 korrik 2021, të dhëna që na bëjnë të reflektojmë shumë.

3

•efektiviteti i përgjithshëm i vaksinimit është më i madh se 70% në parandalimin e infeksionit në vaksinuar me rrjedhë jo të plotë dhe më i madh se 88% për vaksinimin me kurs të plotë;

•efektiviteti në parandalimin e shtrimit në spital rritet në 80.8% me një cikël jo të plotë dhe në 94.6% me një cikël të plotë;

•efektiviteti në parandalimin e pranimeve të ICU është 88.1% me një cikël jo të plotë dhe 97.3% me një cikël të plotë;

•efektiviteti në parandalimin e vdekjes është 79% me një cikël jo të plotë dhe 95.8% me një cikël të plotë.

 

Shifrat flasin vetë: vaksinat anti-covid të aprovuara nga Agjencia Evropiane e Barnave (Comirnaty nga Pfizer-BioNtech, Moderna, Vaxzevria nga AstraZeneca dhe Janssen nga Johnson & Johnson) kanë shkallë shumë të lartë të mbulimit që sigurojnë imunitet pothuajse total. “Këto të dhëna, të cilat konfirmojnë ato të disa studimeve ndërkombëtare, tregojnë se vaksinat që kemi janë jashtëzakonisht të efektshme në parandalimin e formave të rënda të sëmundjes, nëse ka përfunduar cikli i vaksinimit, ndërsa ato kanë një efektshmëri të mirë në parandalimin e infeksioneve – komentoi Presidenti i ISS Silvio Brusaferro – Prandaj është e nevojshme të përshpejtohet fushata e vaksinimit sa më shumë që të jetë e mundur, dhe në të njëjtën kohë të ruhen distancat dhe masat e mbrojtjes të treguara nga ekspertët derisa të arrihet mbulimi i mjaftueshëm”.

 

Sa rrezikojnë ata që nuk vaksinohen?

Të dhënat e përpunuara nga ISS vijnë nga regjistri kombëtar i vaksinave (Avm) dhe nga mbikëqyrja e integruar e rasteve të infeksionit të virusit Sars-CoV-2. Në shtjellim, u ekzaminua statusi i vaksinimit të infektuar, të shtruar në spital dhe të vdekur nga Sars-CoV-2 dhe efikasiteti i vaksinimit u llogarit veçmas për katër grupmosha: 12-39, 40-59, 60-79 dhe mbi 80. Mbi 80 të shtruar në spital për Covid-19, nga analiza e të dhënave në periudhën midis 21 qershorit dhe 4 korrikut del se vetëm 52 persona nga një audiencë prej 4 milionësh të vaksinuar përfunduan në spital pas infeksionit, kundrejt 83 nga 400 mijë njerëz të pavaksinuar. Prandaj, të vaksinuarit mbi 80 vjeç rrezikojnë pesëmbëdhjetë herë më pak se të pavaksinuarit. Mbi moshën 80 vjeç, një në 75 mijë njerëz infektohen mes të vaksinuarve plotësisht, ndërsa midis të pavaksinuarve një në çdo 5 mijë.

 

Jo vetëm. Nga të dhënat e Institutit të Lartë të Shëndetit del se rreziqet që njerëzit e pavaksinuar të infektohen, të shtrohen në spital, ose të përfundojnë në kujdes intensiv apo edhe të vdesin, janë gradualisht më të larta se ato të vaksinuara.

Në detaje: një person i pavaksinuar ka dhjetë herë më shumë gjasa të infektohet sesa një vaksinë e plotë dhe ka shtatëmbëdhjetë herë më shumë të ngjarë të shtrohet në spital. Njerëzit e pavaksinuar janë tridhjetë herë më të ekspozuar ndaj pranimit të kujdesit intensiv dhe 25 herë më shumë ndaj vdekjes.

2

Pse nuk është e vërtetë që ka më shumë infeksione midis të vaksinuarve

Covid-19 po prek gjithashtu disa të vaksinuar. Dhe me rritjen e vaksinimeve mund të duket se ka më shumë infeksione midis njerëzve që kanë marrë vaksinën. Prandaj dyshimet e skeptikëve ose “dredhitë” e tw pavaksinuarve, që dëshirojnë të vënë në dyshim efektivitetin e vaksinave duke bërë keqinformim. Por nuk është kështu. Kjo tezë bazohet në një paradoks të njohur për epidemiologët, raportuar gjithashtu nga Instituti i Lartë i Shëndetit: kur vaksinimet në popullatë arrijnë nivele shumë të larta (në Itali për momentin mbi 56% e popullsisë mbi 12 vjeç ka përfunduar ciklin e vaksinimit) , numri absolut i infeksioneve, shtrimeve në spital dhe vdekjeve mund të jetë i ngjashëm midis të vaksinuarve dhe të pavaksinuarve. Sidoqoftë, po flasim për numra absolutë dhe jo për incidenca (raporti midis numrit të rasteve dhe popullsisë totale), siç do të ishte e saktë të bëhej. Efekti mbrojtës i vaksinave kundër kovidit vihet re menjëherë nëse marrim parasysh përqindjen e rasteve midis vaksinuarve dhe vaksinuarve.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top